Bolivija, Paragvaj, Uganda, Nigerija: Šta se krije iza Dačićevih sastanaka sa zvaničnicima ovih država (FOTO)

U zgradi Kneza Miloša tokom jula bilo je kao na traci. Ministri brojnih zemalja, za koje većina građana misli da nemamo gotove nikakve dodirne tačke, bili su na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Srbije

  • 1

Iako je vreme godišnjih odmora, nema predaha za srpsku diplomatsku mrežu i ministra Ivicu Dačića. Gotovo svakodnevno se održavaju brojni sastanci u Ministarstvu spoljnih poslova. Mnogo toga se odvija i daleko od očiju javnosti. Međutim, ono što je primetno je da su tokom jula u zgradu u ulici Kneza Miloša u Beogradu, došli zvaničnici Bolivije, Paragvaja, Ugande, Kuvajta... Zemlje sa kojima, čini se, nemamo baš mnogo dodirnih tačaka i koje su hiljadama kilometara daleko.

Sastanak Dačića i Skota o najaktuelnijim dešavanjima na političkoj sceni

Ne nudim rešenje, nego dijalog: Vučić o inicijativi za razgovor o Kosovu

Julski susreti šefa srpske diplomatije počeli su 3. jula, kada je razgovarao sa zamenikom ministra spoljnih poslova Države Kuvajt Halida Sulejmanom Al Džaraluom. Kako je saopšteno, tokom razgovora su obostrano potvrđeni tradicionalno bliski i prijateljski odnosi dve zemlje i izražena spremnost za njihovo dalje unapređenje.

Foto: mfa.gov.rs

Usledio je razgovor sa državnim sekretarom Ministarstva inostranih poslova Republike Ugande Henrijem Okeluom. Gotovo identično saopštenje je stiglo iz ulice Kneza Miloša, kao i prilikom susreta sa Kuvajćanima.

Foto: mfa.gov.rs

Na red su onda došli susreti sa predstavnicima dve južnoameričke države Bolivije i Paragvaja, pa ponovo jednom afričkom državom, preciznije Nigerijom.

Foto: mfa.gov.rs

Iz ovih šturih saopšetnja Ministarstva ne može se baš zaključiti šta je svrha razgovora.

Možda će neko reći da Srbija, kao naslednik SFRJ, ponovo radi na jačanju Pokreta nesvrstanosti, drugi opet da se mešamo u svetsku politiku. Međutim, istina je potpuno drugačija. Zapravo, ministar Dačić se sa svojim saradnicima bori protiv članstva Kosova u Unesku.

Naime, na Generalnoj konferenciji Uneska pre dve godine Prištini su manjkala tri glasa da otvori željena vrata, jer su pravila takva da se traži većina od dve trećine članica koje su glasale. Iako Unesko ima 195 članica, prilikom odlučivanja tada su u sali bili predstavnici 122 zemlje, od kojih je 92 glasalo "za", 50 je bilo "protiv", 29 se uzdržalo.

Foto: Tanjug/AP

Kada je reč o gorepomenutim državama, Bolivija, Paragvaj i Uganda su 2015. godine stali na stranu Srbije, Nigerija je bila uzdržana, dok je Kuvajt podržao Prištinu.

Zato se i sada borimo za svaki glas, iako predstavnici privremenih kosovskih institucija još uvek nisu podnelu zahtev za članstvo u ovoj svetskoj organizaciji.

- Sa sigurnošću mogu da kažem da Priština nema nikakve šanse da nas dobije u ovoj utakmici. Jednostavno, bez dogovora sa Beogradom oni ne mogu da urade ama baš ništa na međunarodnom planu - rekao je prvi potpredsednik Vlade i šef diplomatije Ivica Dačić i napomenuo da se s našim prijateljima u međunarodnoj zajednici predano radi, o čemu svedoče i pomenuti brojni sastanci.

Ako do sredine septembra ne stigne zahtev za članstvo Kosova u Unesku, nema izgleda da bi o tome moglo da se odlučuje ovog novembra. Takav zahtev može da se preda tek pošto bude formirana nova vlada u Prištini.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA