Albanci prevarili Klarka i Olbrajtovu: Izvisili za poslove vredne milijarde dolara na Kosovu

U javnosti su nekadašnji komandant NATO i državna sekretarka SAD označeni kao jedni od glavnih zagovornika bombardovanja Srbije i promocije kosovske "nezavisnosti"

  • 18

Projekat kompanije "Enviditi", američkog generala Veslija Klarka, povučen je iz daljeg postupka u Skupštini. Tim projektom bilo je planirano preuzimanje četvrtine Kosova za korišćenje uglja.

Bolivija, Paragvaj, Uganda, Nigerija: Šta se krije iza Dačićevih sastanaka sa zvaničnicima ovih država (FOTO)

Nemački vojnici posle 18 godina odlaze iz baze kod Prizrena

Ispostavilo se da je Vlada podnela Skupštini ovaj projekat bez studije izvodljivosti i bez unapred urađenog nacrta nacionalne strategije za korišćenje lignita, prenosi portal Kossev.

O ovom poslu pisma je odlučio da otvori Muhamet Mustafa, predsednik Komiteta za ekonomski razvoj u poslednjem zakonodavnom telu, piše Gazeta Fjalja.

On je za taj list rekao da Komisija nije odobrila projekat, ali i da kompanija "Sharr Cem" nije ispunila ni osnovne uslove. Komisija ima dve ključne preporuke. Zatraženo je da Vlada uradi studiju izvodljivosti i da unapred izradi Nacrt nacionalne strategije za eksploataciju lignita.

Foto: Guliver/Kempin/Getty Images

Nakon toga, vlada se potpuno povukla a iz postupka su povučena oba projekta.

S druge strane, ministarstvo finansija, na čijem je čelu Avdulah Hoti, iako je glavni pokretač ovih projekata, ne zna da su projekti "Envidity" i "Sharr Cem" povučeni iz postupka.

U kratkom odgovoru Gazeti Fjalji, iz Kancelarije za informisanje u tom ministarstvu naveli su da su ova dva projekta u Skupštini na konačnom usvajanju.

Pored Veslija Klarka, i bivša državna sekretarka SAD Medlin Olbrajt i bivši zamenik šefa Unmika Džon Kovi ostali su na Kosovu.

Foto: Wikipedia/United States Department of State

Druga po veličini američka kompanija ACM koja posluje, što zvanično što nezvanično, na Kosovu, a čija je vlasnica Olbrajtova, svojevremeno je bila zainteresovana za kupovinu Pošte i telekomunikacija (PTK), ali je zbog pritiska javnosti odustala od te kupovine.

Olbrajtova je, međutim, formirala konzorcijum koji ulaže u infrastrukturu, a najviše u izgradnju puteva. Na čelu tog konzorcijuma se nalazi bivši zamenik šefa Unmika na Kosovu Amerikanac Džon Kovi, podseća list.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA