BITKA ZA BEOGRAD: Opozicija bez plana i samo sa jednom tačkom programa: "Mrzimo Vučića"

U vidu treba imati i iscrpljujuću debatu opozicije o broju kolona, ali i onu krucijalnu činjenicu sa čim izlaze pred narod, odnosno koji program će ponuditi građanima, a koji je širi i sadržajniji od "mrzimo Vučića"

  • 28

Iako je do beogradskih izbora ostalo gotovo osam meseci o njima su srpskoj političkoj javnosti uveliko govori. O njima pre svega govore predstavnici opozicije. Naime, oni najavljeni martovski okršaj sa vladajućom većinom vide kao priliku da naruše vlast Aleksandra Vučića. Međutim, u toj svojoj ideji iz vida gube sa čim će izaći pred građane, odnosno kakav će program ponuditi biračima, ako ga uopšte i imaju.

Jovanović opleo po Jankoviću: Njegova frustracija Vučićem nikog ne obavezuje

Vučić sa Alabarom o "Beogradu na vodi" i izgradnji novih objekata

Posle ubedljivih poraza na parlamentarnim izborima prošle i predsedničkim ove godine, odnosno ubedljivog trijumfa SNS i Aleksandra Vučića, opozicija svoju šansu za "vađenje fleka" vidi u Beogradu. Koliko je to osnovano, postavlja se jasno pitanje, pogotovo uzimajuću u obzir činjenicu da je zajednički kandidat vladajuće koalicije Aleksandar Vučić odneo je ubedljivu pobedu 2. aprila na teritoriji glavnog grada sa 44,7 odsto glasova građana.

U vidu treba imati i iscrpljujuću debatu opozicije o broju kolona, ali i onu krucijalnu činjenicu sa čim izlaze pred narod, odnosno koji program će ponuditi građanima, a koji je širi i sadržajniji od "mrzimo Vučića".

Da raščlanimo ove dve gorepomenute činjenice. Iako su se na nekim neuspelim okupljanima bog zna kako grlili i ljubili, iz više nego dugotrajne rasprave preko medija, jasno da među liderima opozicije vlada sujeta i netrpeljivost. Stiče se utisak da jedva čekaju da za propast jedinstvene liste okrive jedni druge, navodno nespremne na kompromis.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

U opticaju su razna imena kandidata za prvog čoveka prestonice – od bivšeg gradonačelnika Dragana Đilasa pa sve do poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića. Pojedini štampani mediji prenose da će kandidat Pokreta slobodnih građana navodno biti pevač Vlado Georgiev. Međutim, sva ta imena su još uvek u domenu spekulacija.

Sa druge strane, kada govorimo, o planu i programu koji će ponuditi građanima, više je nego jasno da ga nema, odnosno da se svodi na "rušenje Vučića". Međutim, za tako nešto mora da postoji dobar razlog. Kada je opozicija htela da sruši Miloševića 2000. godine, onda je ljudima objašnjeno zašto je to neophodno i kako će to promeniti njihov život. Ali, danas nema objašnjenja za građane, zašto bi bilo dobro da Vučić ode.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Naprotiv. Čini se da lični animozitet preovladava razum. Jer da je drugačije, opozicioni lideri bi mogli da obećaju da će umesto 500 gradilišta koliko ih sada ima u Beogradu, oni otvoriti 3.000. Da će umesto rekordnog broja turista, oni dovesti još veći broj. Da će umesto novootvorenih zdravstvenih stanica i obdaništa, oni izgraditi više. Da će pre aktuelne vlasti rešiti pitanje kanalizacije i fabrike za prečišćavanje otpadnih voda.

Ne. Oni ove i slične projekte i ne pominju. Samo da žele da sruše Vučića.

- Mislim da opoziciju ne treba posmatrati homogeno. Postoje tu različite grupacije, neki od njih imaju program, neki nemaju. Ali najglasniji, oni koji su se predstavili kao nosioci opozicije, poput Saše Jankovića, oni evidentno osim programa ličnog antagonizma prema Vučiću nemaju ništa drugo - kaže za portal Telegraf.rs, politički analitičar Dragomir Anđelković.

Foto: mc.rs

On ističe da se kod takozvana građanske opozicije, koja sebe predstavlja kao nosioca opozicione ideje zapravo sve svodi na mržnji prema Vučiću. Sa njim se slaže i Branko Radun.

Foto: Medija centar Beograd

- Nastup današnje opozicije karakteriše bezidejnost i razjedinost. Jedino što ih donekle spaja to je animozitet prema Aleksandru Vučiću. U suštini to njihov jedini program u odsustvu pravog programa, koji bi ponudili građanima - kaže za naš portal ovaj politički analitičar.

Iz svega navedenog i ne čudi samouverensot čelnika aktuelne gradske vlasti.

Foto: Milena Đorđević

- Opozicija nikada ne može da utiče na nas. Jednostavno, koju god taktiku da izaberu, jednu, dve ili šest kolona, SPS i SNS će pobediti na ovim izborima. Pobedićemo, jer se nećemo takmičiti u politikanstvu, napadima, izmišljotinama, aferama, takičićemo se u rezultatima. Mislim da niko ne može da nas pobedi u Gradu Beogradu, išli mi na jednoj ili dve liste, a to će biti stvar naših procena - rekao je nedavno za naš portal predsednik gradskog parlamenta Nikola Nikodijević.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA