Prave spektakl nad srpskim humkama: Na godišnjicu pokolja 7.000 duša u Slunju, Tompson peva, a hrvatska vojska puca iz novih helikoptera (FOTO) (VIDEO)

Naime, u danima kada Hrvatska slavi navršava se 76 godina od masovnog ubistva Srba na Kordunu. Na Mehinom stanju, zemljištu na granici Slunjskog i Kladuškog kotara, u vremenu od 30. jula do 14. augusta 1941. godine ubijeno je na ovom stratištu 7.000 Srba, muškaraca, žena i dece

  • 28

Pre Srbijom i srpskim narodom su dani tuge i sećanja na žrtve koje smo podneli pre 22 godine tokom zločinačke akcije "Oluja" hrvatskih snaga na području Like i Dalmacije, odnosno tadašnje Republike Srpske Krajine. Tog avgusta 1995. godine najmanje 22o.000 Srba je proterano sa vekovnog ognjišta. I dok u Zagreb obeležava Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan branitelja, u Srbiji će 4. i 5. avgust biti obeleženi komemoracijama i sećanjem na stradale i prognane u toj akciji.

UOČI DANA TUGE Branko Ružić sa Srbima u Liki i Dalmaciji (FOTO)

PREMIJERKA BRNABIĆ POSLALA VAŽNE PORUKE IZ PODGORICE: Evo šta je poručila Hrvatima, ali i u vezi unutrašnjeg dijaloga o Kosovu

Iako se u regionalnoj javnosti pokušao napraviti utisak da je Hrvatska ove godine oko obeležavanja vojne akcije Oluje "spustila loptu" zapravo nije tako. Naime, ove godine će umesto u Kninu, gde se održava centralna manifestacija obeležavanja ove zločinačke akcije, Marko Perković Tompson, poznat po veličanju ustaštva, nastupiti u Slunju.

Međutim, ovaj nastup je sve ne samo ustupak, već užasna provokacija i sramni pokušaj da se zamaskira veličanje zločina nad Srbima.

Foto: Tanjug/HINA / Mario STRMOTIC

Naime, u danima kada Hrvatska slavi navršava se 76 godina od masovnog ubistva Srba na Kordunu. Na Mehinom stanju, zemljištu na granici Slunjskog i Kladuškog kotara, u vremenu od 30. jula do 14. augusta 1941. godine ubijeno je na ovom stratištu 7.000 Srba, muškaraca, žena i dece.

Samo iz sela: Komesarca, Savić Sela, Bogovlje, Maljevca, Buhače, Crnog Potoka, Glinice, Gojkovca, Šiljkovače, Krstinje, Široke Rijeke, Jagrovca, Svinjice, Ruševice, Delić Poljane, Pašin Potoka, Žrvnice, Kuplenskog i Selišta ubijeno je 4.000 srpskih seljaka.

Upravo pored neoznačenih grobova, jama i spomenika bola, Tompson koji u svojim pesmama veliča ustaše, pevaće o trošku hrvatske vlade.

Na taj najavljeni koncert reagovao je i šef srpske diplomatije Ivica Dačić. Kako je rekao, predstavlja još jednu provokaciju.

- To je sada marginalno u svemu ovome, ali on ima određenu političku poruku. Danas je jedan naučnik poslao pismo gde kaže zašto Tompsom drži koncert u Slunju - pa zato što je toga dana 75 godina od spaljivalja 463 Srba, 1942. godine u crkvi, od čega je 149 dece mlađe od 13 godina - napomenuo je Dačić.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- To je ustvari rugalica - rugaju nam se u lice i kažu ništa nam ne smete ništa nam ne možete, mi smo članovi EU - protumačio je Dačić poteze Hrvatske i konstatovao da svako mora da se uzdrži od provokativnih poteza ako želimo dobrosusedske odnose.

No, ni to nije bilo dovoljno.

Pripadnici hrvatskog ratnog vazduhoplovstva su baš na poligonju u Slunju izveli prva bojeva gađanja i raketiranja iz novonabavljenih helikoptera OH-58D Kiowa Warrior.

Foto: osrh.hr

Ti isti helikopteri će u subotu nadletati i Knin.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA