Ramuš Haradinaj nema većinu u Skupštini Kosova: Nije pomoglo ni što je Srbima nudio četiri ministarstva

Ukoliko njegova koalicija ne obezbedi većinu, šansu će dobiti pokret Samoopredeljenje

  • 6

Kosovska skupština nije danas izabrala predsednika Skupštine, odnosno, kako se tumači, "ratna koalicija" predvođena Ramušom Haradinajem nije uspela da obezbedi potrebnu većinu.

Haradinaj Srbima daje 4 ministarstva za podršku za formiranje Vlade

Nakon neuspelog pokušaja konstituisanja kosovskog parlamenta, nastavak zasedanja je odložen za sutra, a pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova pozvali su veliku tzv. ratnu koaliciju, okupljenu oko Demokratske partije Kosova, da za predsednika predloži drugog kandidata umesto Kadrija Veseljija koji je to bio u dosadašnjem sazivu.

Ukoliko ne bude konstituisan parlament to znači da nema mogućnosti ni za formiranje vlade, što bi vodilo u nove vanredne parlamentarne izbore.

Što se Srpske liste tiče, njen lider Goran Rakić je pred ulazak u salu rekao da će svi poslanici Srpske prisustvovati konstituisanju Skupštine i da će podržati izbor Predsedništva parlamenta.

Kosovski parlament ima 120 poslanika, a za izbor predsednika je potreban glas 61 poslanika.

Ukoliko velika koalicija, čiji je kandidat za premijera Ramuš Haradinaj, ne obezbedi parlamentarnu većinu šansu će dobiti pokret Samoopredeljenje - druga stranka po broju osvojenih glasova na kosovskim vanrednim parlamentarnim izborima.

Inače, velika koalicija je na junskim izborima osvojila 39 poslaničkih mesta, Samoopredeljenje 31, a koalicija okupljena oko Demokratskog saveza Kosova 30, dok po 10 poslaničkih mesta zagarantovano je srpskoj zajednici i ostalim manjinama koje žive na Kosovu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA