≫ 

DAN SEĆANJA NA ŽRTVE OLUJE! Vučić: Srbija više nikad neće dozvoliti ovakve zločine nad Srbima (FOTO) (VIDEO)

Obeležavanje Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe održava se na stadionu Fudbalskog kluba "Veternik"

  • 73

Državna manifestacija posvećena obeležavanju Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe povodom 22. godišnjice Oluje u kojoj je ubijeno skoro 2000, a proterano više od 200.000 Srba, ove godine održava se u naselju Veternik kod Novog Sada.

Prave spektakl nad srpskim humkama: Na godišnjicu pokolja 7.000 duša u Slunju, Tompson peva, a hrvatska vojska puca iz novih helikoptera (FOTO) (VIDEO)

Vučić danas sa Srbima iz regiona i na Danu sećanja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić citirao je na početku svog govora reči Vinstona Čerčila da 'nijedan uspeh nije konačan, nijedan poraz nije fatalan.'

- Nismo izgubili baš sve 5. avgusta 1995., pred nama je još i radosti, i dečjih suza, ali i bolje budućnosti za naš izmučeni narod. Izmeriti tragediju srpskog naroda zapadno od Drine, a posebno Srba Krajišnika u poslednjih 75 godina, gotovo je nemoguće. Zločin, težak i grozan, koji se dogodio pre tačno 22 godine meren je različitim merama.

Foto: A. Nalbantjan

Neki su lili suze radosnice i pevali pobedničke pesme, kopirajući ih još iz perioda nacističkih uspeha s početka Drugog svetskog rata. Drugi, a to smo mi, Srbi,  su se našli u čudu političkih poraza, ličnog i političkog sebičluka, u kom nismo smeli ni da govorimo o patnji našeg naroda, njegovom strašnom stradanju, jer bi nam neko spolja to zamerio - rekao je Vučić

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Okupljenima se obratio i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je rekao je da je Oluja bila završni čin nečega što je davno planirano, i što je postalo zvanična politika hrvatske države.

Foto: A. Nalbantjan

- Srbi su Krajinu napustili jer je pretilo da nas potpuno pobiju, do zadnjeg - konstatovao je Dodik na početku svog govora.

Parastos svim žrtvama služio je patrijarh srpski g. Irinej.

Foto: A. Nalbantjan

I ove godine smo se okupili da obnovimo naše sećanje na teške istorijske trenutke. Od svih stradanja "Oluja" je svojom tragičnošću prevazišla sve tragične događaje. Tog tragičnog dana ispunilo se ono što su neprijatelji srpkog naroda planirali nekoliko godina unazad. A planirali su da jedan deo Srba pokrste, da jedan deo proteraju i jedan deo da poubijaju. Strašna odluka.

Foto: A. Nalbantjan

Moja poruka sa ovog svetog mesta, braćo katolici, bila bi da svoju pastu uče Hristovoj ljubavi i Hristovoj etici. To želimo našem narodu, a to želimo i našim najbližim susedima. Neka gospod primi duše nevino postradalog naroda, i mnogih i mnogih nevinih žrtava. Neka im je večni spomen, za naše stradalnike – rekao je patrijarh srpski.

Foto: A. Nalbantjan

Obeležavanju prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji će se i obratiti okupljenima, patrijarh srpski Irinej, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministri, kao i izbegli i prognani Srbi, članovi porodica stradalih u "Oluji".

Foto: A. Nalbantjan
Foto: A. Nalbantjan

Veternik je mesto koje decenijama pruža utočište prognanim Srbima, mesto u kome su pronašli svoj novi dom. Obeležavanje Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe održava se na stadionu Fudbalskog kluba "Veternik".

Foto: A. Nalbantjan

Svoje sećanje na avgust 1995. preneće nam Branka Maksimović koja je te godine u izbegličkoj koloni stigla u Srbiju.

Prigodnim umetničkim programom u kome učestvuje i KUD Krajina, podsetićemo se na golgotu koju su prognanici prošli tih dana pre 22 godine.

Prisutnima će se obratiti predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, a potom i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pilke

    5. avgust 2017 | 00:57

    Decu vam necu oprostitiZIVELA SRBIJA

  • Srbin iz. Bara

    4. avgust 2017 | 22:23

    Ako mislite,vasim miroljubljivim nastupima da omeksate Hrvate,barstr se. krivica za sve Hrvatske Zlocine naf Srbima ,ofgovorni su iskljucivo Srbi. Sjetimo se Podrinja i Cera u Prvom Svjetskom ratu.Ogromne Zlocine su upravo napravili Hrvati i Muslimani pod zastitim Austrougarske Monarhije,i Sta je Na kraju bilo,Srbija im Formirala Drzave,.Da bi te iste Drzave u Drugom Svetskom ratu naprsbile strasni genocid,i Srbi ih Ponovo Cascavaju drzavom,da bi Devedesetih,te iste Drzave ,u istom Vijeku pocinile u tri GENOCIDA .A mi i NA DANASNJI DAN,da se nebi Naljutile Komsije BLAGO upozoravamo da se to vise ne dogidi,a DIGORICE SE PRVOM PRILIKOM.

  • Bastion

    4. avgust 2017 | 22:37

    Milosevic je izdao krajinu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA