Biser izjava Albanca i teorija o razmeni 3 opštine sa Srbijom

Poručuju da će, ukoliko i dalje ostanu u Srbiji, ove opštine biti uzrok političke i bezbednosne nestabilnosti

  • 20

Lider građanskog pokreta "Vatra" (Ognjište) Kuštrim Kadriu kaže da je došlo vreme da se pitanje istočnog Kosova (tzv. Preševske doline) konačno reši i to tako što će srpska i albanska strana razmeniti teritorije. Naime, prema njegovoj ideji, razmena treba da se izvrši po principu: tri opštine na severu Kosova, nastanjene Srbima, za tri opštine na jugu Srbije, nastanjene Albancima.

Dečak u centru Beograda uslikan u majici "Velike Albanije" (FOTO)

- Povoljan je trenutak da se već jednom reši ovo pitanje između Albanaca i Srba, čiji je čvor problema Istočno Kosovo, odnosno opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa.

Ukoliko i dalje ostanu u Srbiji, kao što su sada, neće biti stabilnosti i mira na Balkanu. I kao takve, u svakom trenutku mogu biti uzrok političke i bezbednosne nestabilnosti.

Zvečan, Zubin Potok i Leposavić pravno su pod srpskom jurisdikcijom, dok su tri opštine u Srbiji koje su većinski nastanjene Albancima na Istočnom Kosovu pod upravom albanskih političara, ali su zapostavljene od strane Vlade Srbije u smislu privrednih investicija.

Ideje o razmeni teritorija treba da budu podržane od kosovske politike kao i međunarodnog faktora, ukoliko želimo jedan miran region, pošto je došlo vreme za razvoj života u miru za narod Balkana - piše u saopštenju okreta "Vatra".

U suprotnom, prema njihovom mišljenju, "Kosovo će izgubiti i sever i istočno Kosovo".

(Telegraf.rs/Koha)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gogi

    8. avgust 2017 | 14:51

    To nikad nije bilo istocno kosovo niti ce biti a vi sto ste se navukli iz Albanije u tolikom broju i sto vam je tesno Kosovo vec je to vas problem.

  • acomurija

    8. avgust 2017 | 16:41

    Ma nemoj, da Srbija menja svoje za svoje?! Moze, ali samo za Skadar i Vraku, gde su do pre pedeset godina Srbi bili 4/5. Resenje je da se Albanci vrate odakle su dosli, a sa Siptarima (debelo ispod 50%) da se dogovorimo o autonomiji kakvu ima neka druga nacionalna manjina u EU.

  • Невена

    8. avgust 2017 | 16:09

    Нема никакве размјене ! Косово и Метохија је Србија! Тачка .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA