Ko od srpskih političara peče rakiju, ko proizvodi vino, a ko čuva ovce

Bivši i sadašnji funkcioneri sve više kupuju zemlju i okreću se poljoprivredi, posebno voćarstvu i organskoj proizvodnji

  • 2

Poput brojnih glumaca i pevača, i srpski političari shvatili su da u poljoprivredu treba ulagati, pa su se tako bacili u podizanje vinograda, zasada borovnica, šljiva, krušaka, jabuka... Mnogi od političara kažu da se poljoprivredom bave iz hobija, jer im zbog stresnog posla prija da se opuste na svežem vazduhu, ali i da im nije mrsko da zarade neki dodatni dinar.

Nikola Selaković kupio opanke, pa zaigrao kolo u Guči (VIDEO)

Političari pokazali tetovaže na letovanju - čija vam se više sviđa: Čedina ili Palmina? (FOTO) (ANKETA)

Možda najpoznatiji proizvođač rakije među političarima je bivši predsednik Tomislav Nikolić koji ima u posedu više od 14 hektara vinograda, voćnjaka i pašnjaka. Kako je sam priznao, na svom imanju sadi voćke, pre svega šljive, od kojih i pravi čuvenu rakiju, takozvanu tomovaču. Rakiju od šljive, kruške, ali i šargarepe, on je tokom svog mandata poklanjao i stranim diplomatama.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Posle povlačenja iz političkih voda Dragan Đilas, bivši gradonačelnik Beograda, okušao se u uzgoju jabuka. Kako su prošle godine pisali mediji, u okolini Negotina, Đilas je navodno kupio 20 hektara zemljišta na kome je zasadio jabuke i borovnice. On ovu informaciju nije potvrdio ali se nagađa da je nekadašnji predsednik Demokratske stranke, još prošle godine, postao vlasnik oranica u vrednosti od oko 50.000 evra.

Printskrin: Youtube/Romag Neprofitna romska organizacija

Dušan Bajatović, direktor “Srbijagasa”, proizvodi vina kaberne i rizling i rakiju od dunje. Međutim, ovom funkcioneru Socijalističke partije Srbije to nije biznis, već pića proizvodi samo da bi ih poklanjao. Prošle godine je tako napravio čak 3.000 litara rakije i 15.000 litara vina.

Foto: Tanjug/STR

Lider Nove Srbije jedan je od najimućnijih političara u Srbiji. Pored kuća, poslovnih objekata i bazena, on ima i hektare pašnjaka, njiva i voćnjaka. Ilić se u više navrata hvalio da se njegova porodica generacijama bavi poljoprivredom i stočarstvom, a on sam je pre nekoliko godina rešio da krene sa izvozom suvih šljiva u Rusiju, što mu je, kako kaže, isplativije od izvoza svežeg voća. Pored toga, Ilić se bavi i stočarstvom. Na svojoj farmi ima oko 300 ovaca i 600 jagnjadi godišnje.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Neki od sadašnjih i bivših državnih funkcionera paralelno su aktivni na oba fronta. Među njima je i Aleksandar Antić, zamenik predsednika Socijalističke partije Srbije i dosadašnji ministar rudarstva i energetike, u čijem vlasništvu je manji vinograd od 76 ari.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Među onima koji se aktivno bave voćarstvom je i Aleksandar Senić, član SNS. Sve što proizvede na više od 13 hektara porodičnog imanja, u okolini Rače, proda otkupljivačima. Dominantno se bavi proizvodnjom trešanja, a ima nameru da dokupi još zemlje.

Najpoznatiji među onima koji su, sasvim obrnuto, iz poljoprivrede ušli u politiku je Marjan Rističević. Poslanik SNS-a nedavno je potvrdio da, na oko 20 hektara u Novim Karlovcima, gaji pšenicu. Ima još pola jutra šljivika i namerava da se okuša u svinjarstvu. Poseduje i mehanizaciju – kombajn i nekoliko traktora.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Lider Nove stranke i nekadašnji premijer Zoran Živković imao je velike planove u vinogradarstvu. On je u međuvremenu, prema pisanju medija, izašao iz ovog posla koji je pratila velika afera. Živković je još 2007. za zasad vinogorja u Krčedinu na 47 hektara, dobio subvenciju od države u vrednosti od oko pola miliona evra.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada NS

    16. avgust 2017 | 12:19

    Zivkovic nije izasao iz posla sa vinarijom... A subvenciju nije nikada vratio... Pticice na grani svaki dan pevaju o tom lopovluku...

  • Dada

    16. avgust 2017 | 12:39

    Sramota a u imovinskoj karti ne poseduju nista kako vec prijave. Svi se nakrali i sad uzivaju u svemi th velikom bogastvu

  • Soki

    16. avgust 2017 | 16:40

    Shvatili su oni da mogu da izvuku dobre subvencije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA