SRBIJA DOBILA PRVU RUNDU: Kosovo odustaje od Interpola

Države koje podržavaju Kosovo su tražile da glasanje bude odloženo

  • 90

Glasanje za prijem Kosova u Interpol će možda biti odloženo za još godinu dana, piše "Koha ditore", pozivajući se na izjavu ministra u tehničkoj vladi Kosova zaduženom za spoljne poslove Emanuela Demaja. O članstvu Kosova trebalo je da se glasa u Pekingu, na septembarskoj sednici Generalne skupštine te organizacije.

Pacoli pravi pakt sa Haradinajem: Šta to znači za Srbe?

EKSKLUZIVNO Mekalister za Telegraf uoči dolaska u Beograd odgovara: Da li EU očekuje od Srbije da prizna Kosovo?

- Postoji mogućnost da glasanje bude odloženo za još godinu dana. Države koje podržavaju Kosovo su tražile da glasanje bude odloženo - kazao je Demaj.

- Ipak, te informacije još uvek nisu zvanične i biće zvanično poznate pre generalne skupštine Interpola - dodao je on.

Kosovu je za članstvo u Intrerpolu potrebno dve trećine glasova 190 država članica.

Foto: Wikimedia/Massimiliano Mariani

Pored Kosova, Palestina i Solomonova Ostrva prijavile su se za učlanjenje u Interpol.

Ipak, Palestinu priznaje 138 držzava, od kojih su 136 članice UN, a jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova 114 zemalja članica UN.

Povodom nastojanja Prištine da postane članica Interpola, krajem prošlog meseca sastali su se potpredsednici Vlade Srbije i ministri spoljnih i unutrašnjih poslova, Ivica Dačić i Nebojša Stefanović. Dvojica sagovornika su razgovarala o saradnji dva minisarstva, posebno o nastavku koordiniranih napora na planu suprotstavjanja nastojanjima Kosova da postane član Interpola.

Foto: mfa.gov.rs

Takođe, tokom celog ovog leta, Dačić vodi živu diplomatsku aktivnost, kako bi Beograd sprečio Prištinu u ostvarenju svojih namera. Te namere uključuju i pokušaj da se dokopaju stolice i u UNESKO.

Prema procenama, našeg vrha, tu je situacija povoljnija, o čemu govori i činjenica da Priština još nije aplicirala za članstvo u UNESKO.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA