SKUPŠTINA NASTAVILA RASPRAVU O POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU Nedimović: Ovim zakonom popravljamo neke stvari iz SSP

Popravljamo one stvari koje su predvidele liberalizaciju prometa poljoprivrednog zemljišta, kaže ministar poljoprivrede

  • 1

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da Srbija mora da poštuje svoje obaveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), jer bi u suprotnom ličila na banana državu. U nastavku načelne rasprave u Skupštini Srbije, Nedimović je rekao da su izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu predložene kako bi se popravile stvari koje su loše iz različitih razloga, a koje su utvrđene SSP-om.

Vanredna sednica Skupštine: Rasprava o strancima u poljoprivredi

Teška godina za srpsku poljoprivredu: Kako će država pomoći, i da li će suša uticati na cene - odgovara ministar Nedimović (VIDEO) (FOTO)

- Popravljamo na taj način što pokušavamo da utvrdimo posebne uslove pod kojima fizička lica, državljani zemalja EU, mogu da steknu pravo svojine nad poljoprivrednim zemljištem. Popravljamo one stvari koje su predvidele liberalizaciju prometa poljoprivrednog zemljišta - kaže Nedimović.

Istakao je da se Srbija opredelila za put ka EU, da mora da poštuje i ispunjava preuzete obaveze, i naveo da su predložene izmene zakona u skladu sa Ustavom i zakonima Srbije.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Prethodno je poslanica SRS Vjerica Radeta rekla da će od 1. septembra početi rasporodaja najplodnije srpske zemlje strancima, te da predloženi zakon to legalizuje.

Ona misli da ministar izgleda nije pročitao ceo zakon ili ga nije razumeo, kada tvrdi da su zakonska rešenja u skladu sa Ustavom.

Radete kaže da izlazak iz SSP nije zaluđivanje naroda, kako kaže ministar, već interes Srbije jer gubimo ogromne količine novca i uvozom voća i povrća iz EU bez carine ugrožavamo srpskog seljaka.

- Ministar kaže da ako bismo izašli iz SSP bili bi banana država, nažalost upravo SSP nas uvodi u sistem banana država - smatra Radeta i ističe da ni pod kojim uslovima ne treba strancima prodavati poljoprivredno zemljište.

Na njene navode da je, nažalost, po S SP-u Kosovo država, Nedimović kaže da ćemo se boriti za KiM ako postoji i promil šanse da ostane u sastavu Srbije.

- I kada neko bude mislio da nema šanse, mi ćemo se i dalje boriti jer je to naša obaveza - kaže Nedimović.

Radeta je navela da je KiM, nažalost, na osnovu svega što je rađeno još iz vremena Borka Stefanovića, Vuka Jeremića i Borisa Tadića do danas faktički priznato i ima sve karakteristike države, te da je to potvrđeno potpisivanjem briselskih sporazuma.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Drina

    25. avgust 2017 | 12:33

    Trenutno gledam prenos iz skupstine prisutno je dvadesat ljudi pa me interesuje da li ovi sto nisu prisutni imaju dnevnicu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA