EU je mesto gde želimo da budemo: Brnabić na Panelu lidera u Bledu

Kažete vojna saradnja sa Rusijom, a kada pogledate brojke, videćete da Srbija ima najintenzivniju saradnju i najviše vežbi bilateralno sa SAD, potom sa NATO u okviru Programa za mir, pa tek onda Rusijom, ali da je percepcija sasvim drugačija - rekla je Brnabić

  • 9

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je danas na Panelu lidera da je članstvo u EU strateški cilj Srbije i da je to mesto gde, kako je rekla, želimo da budemo, te odlučno istakla da nema mesta utisku da se zvanični Beograd koleba po tom pitanju.

Javna uprava MORA DA RADI ZA GRAĐANE I PRIVREDU koji ih plaćaju: Brnabić uoči Bledskog foruma

Brnabić sa Skotom: Srbija dobila podršku da Beograd bude sedište Transportne zajednice

- To je naš strateški cilj... Srbija je uložila puno vremena i napora u regionalnu saradnju i stabilnost - rekla je Brnabić odgovarajući na pitanje moderatora da li deli utisak da se Srbija, imajući u vidu, između ostalog, i uticaj i odnose sa Rusijom, koleba kada je u pitanju EU.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Podsetivši da su u poslednja dva meseca održani izuzetno važni regionalni skupovi na kojima je ekonomija bila u fokusu, a pre svega povezivanje i uspotavljanje transportne zajednice, ona je rekla:

- Dijalog u regionu je tu i nikad nije bio jači.

Kako je dodala, to će uticati na sve, doprineti da svi napreduju, a za EU će biti signal posvećenosti evropskoj integraciji.

Govoreći o uticaju Rusije, ona je ponovila da je za Srbiju EU mesto gde želi da bude, istakavši da su veza Srbije i Rusije tradicionalne, verske i ekonomske.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Njen stav po tom pitanju, rekla je, potpuno je jasan, te dodala da je percepcija “čudna stvar”.

- Kažete vojna saradnja sa Rusijom, a kada pogledate brojke, videćete da Srbija ima najintenzivniju saradnju i najviše vežbi bilateralno sa SAD, potom sa NATO u okviru Programa za mir, pa tek onda Rusijom, ali da je percepcija sasvim drugačija - rekla je Brnabić.

Takođe, podsetila je da Srbija najaktivnije u regionu podržava mirovne misije u svetu, a u Evropi je po tom pitanju na sedmom mestu.

- To sve utiče na drugačiji imidž Srbije - poručuje ona.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Nezaobilazno pitanje premijerki na panelu ticalo se i rešavanja pitanja, a ona je poručila da je Beograd otvoren za dijalog sa Prištinom, da je učinio mnogo u primeni veoma teških i nepopularnih odluka iz Briselskog sporazuma i da bi Priština trebalo to takođe da počne da radi, pre svega kada je reč o formiranju ZSO.

- To bi bio korak u pravom pravcu - naglasila je ona.

Takođe je istakla je značaj inicijative predsednika Srbije da pokrene unutrašnji dijalog o Kosovu.

Govorila je i o procesu digitalizacije i inovacija u Srbiji, istakavši da je veoma važno da se građanima i privredi omogući bolji pristup državnoj upravi.

Smatra takođe da digitalizacija i inovacije menjanju sve i da u tome i Srbija može da pronađe svoju veliku šansu.

Osvrnuvši se na najavu moderatora, koji je rekao da je prethodno bila ministar digitalizacije, ona je rekla da joj je drago što je tako prepoznaju iako je bila na čelu drugog resora.

Na panelu na kojem je govorila učestvovali su i potpredsednik EK Frans Timermans, generakni sekretar OECD Anhel Gurija i bivši slovenački predsednik Danilo Tirk.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Crni

    4. septembar 2017 | 16:51

    Ja i moji drugari,kao i puno ljudi koje poznajemo ne zelimo u UE... Raspisite referendum....

  • ☆☆☆

    4. septembar 2017 | 16:31

    Ne želimo u EU!!!! Dajte refenrendum pa da vidimo.

  • Gaga

    4. septembar 2017 | 16:43

    Ja ne zelim, pricaj u svoje ime.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA