• 0

Brnabić: Put ka članstvu u EU bio bi teži da pre tri godine jedna žena nije pokrenula novi proces

Ona je pokazala političku snagu i viziju, govoreći o promenama koje svaka država mora da sprovede ukoliko želi da kreira razvojnu budućnost svojih građana, napomenula je srpska premijerka

  • 0

Mnogim ljudima u Srbiji Nemačka je primer idealne države, ne samo sa ekonomskog, već i sa društvenog aspekta, piše u autorskom tekstu za Radio Dojče vele premijerka Ana Brnabić.

Politički selfi godine: Mali i Brnabićeva zajedno na Paradi (FOTO)

Brnabićka i Cerar poslali pravu sliku sa Balkana: Zajedno su gledali finale, a onda su sišli na teren sa zastavama Srbije i Slovenije (FOTO)

- Moja ideja vodilja su razvoj, inovacije, efikasna uprava i poštovanje ljudskih i manjinskih prava i vrednosti savremenog društva koji vladaju u zemljama EU, a posebno u Nemačkoj. Imajući u vidu kvalitet odnosa koji smo poslednjih godina izgradili, mogu da kažem da u sprovođenju reformi, unapređenju odnosa u regionu i putu ka članstvu u EU, Vlada Srbije i ja na podršku možemo da računamo od prijatelja iz EU i Nemačke - istakla je Brnabić.

Njen članak je deo serije autorskih tekstova Radija Dojče vele, pred izbore za Bundestag, koji se održavaju 24. septembra.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Brnabić je ukazala da Srbija i Nemačka imaju dugu tradiciju ekonomskih i kulturnih veza, kao i da politički odnosi dveju zemalja konstantno napreduju.

- To pokazuju susreti mog prethodnika na mestu premijera, Aleksandra Vučića i nemačke kancelarke Angele Merkel, kao i moj tokom Samita u Trstu. Iako kratak, taj susret je potvrdio sličnosti u razmišljanju o budućnosti naše dve države i društva koje želimo da gradimo. Merkel je pokazala političku snagu i viziju, govoreći o promenama koje svaka država mora da sprovede ukoliko želi da kreira razvojnu budućnost svojih građana - napomenula je srpska premijerka.

Ona je rekla da je raduje što je Nemačka godinama među vodećim privrednim partnerima Srbije - jedan od prvih pet investitora i najveći bilateralni donator - i dodala da posebno ohrabruje višestruko povećanje spoljnotrgovinske razmene u poslednjih 15 godina i sprskog izvoza u Nemačku za više od pet puta.

Brnabić je ukazala da više stotina hiljada građana Srbije živi u Nemačkoj, što je važno za dobre odnose dve zemlje.

- Ohrabruje što otvoreno razgovaramo i o pitanjima iz prošlosti, a što je podstaklo da ove godine u Srbiji otkrijemo spomenik Podunavskim Nemcima stradalim na kraju Drugog svetskog rata. Na nivou vlada predstoji potpisivanje sporazuma o saradnji u oblasti kulture i osnivanju nemačke škole u Beogradu, zbog čega mi je posebno zadovoljstvo da će predstojeći Međunarodni beogradski sajam knjiga u fokusu imati književnost nemačkog jezika - istakla je srpska premijerka.

Foto: AP/Tanjug

Ona je ukazala da, kada je reč o članstvu u EU, u Srbiji je već uspostavljen široki konsenzus.

- Pristupanje EU ostaje naš najvažniji spoljnopolitički cilj. Jačanje regionalne saradnje i put ka članstvu u EU bili bi teži da pre tri godine kancelarka Merkel nije inicirala ''Berlinski proces'' - istakla je Brnabić.

Ona je izrazila duboko uverenje da je u interesu cele Evrope članstvo Zapadnog Balkana u EU - jer delimo iste vrednosti, kulturu i civilizacijske tekovine.

- Nemačka je jedna od najvažnijih partnera za Srbiju i Zapadni Balkan i zato je dobro da ima aktivnu ulogu u jačanju regionalne saradnje, kao i da se njenim primerom povedu i ostale članice EU - dodala je Brnabić.

Srpska premijerka je istakla da je u politiku ušla sa najboljom namerom da uradi nešto dobro za svoju zemlju i njene građane.

- Prihvatila sam da budem predsednica Vlade Srbije nakon više od decenije rada u privatnom sektoru, jer želim da Srbija koju volim bude uspešna država sa snažnim društvom i odgovornim pojedincima, spremnim i hrabrim da zajedno gradimo budućnost po našoj meri i meri budućih generacija - navela je ona u autorskom tekstu.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Prema njenim rečima, zahvaljujući sveobuhvatnim i uspešnim ekonomskim reformama koje je počela prethodna Vlada, stvoren je prostor da započne opsežna reforma državne uprave.

- Cilj nam je moderna i efikasna država, koja će biti servis svojih građana. Vlada Srbije i ja kao njena predsednica, kao i predsednik Republike, želimo da osnažimo naše društvo, državu i privredu da se nose sa izazovima 21. veka i svetom koji se konstantno menja. Vizija mi je moderno društvo, izgrađeno na boljem obrazovnom sistemu i sistemu vrednosti na čijem će vrhu biti znanje i stručnost. Moramo da redefinišemo sve što je godinama unazad rađeno i prvi i najznačajniji korak je digitalizacija - naglasila je Ana Brnabić u autorskom tekstu za Dojče vele.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima