• 0

Brnabić: Put ka članstvu u EU bio bi teži da pre tri godine jedna žena nije pokrenula novi proces

Ona je pokazala političku snagu i viziju, govoreći o promenama koje svaka država mora da sprovede ukoliko želi da kreira razvojnu budućnost svojih građana, napomenula je srpska premijerka

  • 0

Mnogim ljudima u Srbiji Nemačka je primer idealne države, ne samo sa ekonomskog, već i sa društvenog aspekta, piše u autorskom tekstu za Radio Dojče vele premijerka Ana Brnabić.

Politički selfi godine: Mali i Brnabićeva zajedno na Paradi (FOTO)

Brnabićka i Cerar poslali pravu sliku sa Balkana: Zajedno su gledali finale, a onda su sišli na teren sa zastavama Srbije i Slovenije (FOTO)

- Moja ideja vodilja su razvoj, inovacije, efikasna uprava i poštovanje ljudskih i manjinskih prava i vrednosti savremenog društva koji vladaju u zemljama EU, a posebno u Nemačkoj. Imajući u vidu kvalitet odnosa koji smo poslednjih godina izgradili, mogu da kažem da u sprovođenju reformi, unapređenju odnosa u regionu i putu ka članstvu u EU, Vlada Srbije i ja na podršku možemo da računamo od prijatelja iz EU i Nemačke - istakla je Brnabić.

Njen članak je deo serije autorskih tekstova Radija Dojče vele, pred izbore za Bundestag, koji se održavaju 24. septembra.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Brnabić je ukazala da Srbija i Nemačka imaju dugu tradiciju ekonomskih i kulturnih veza, kao i da politički odnosi dveju zemalja konstantno napreduju.

- To pokazuju susreti mog prethodnika na mestu premijera, Aleksandra Vučića i nemačke kancelarke Angele Merkel, kao i moj tokom Samita u Trstu. Iako kratak, taj susret je potvrdio sličnosti u razmišljanju o budućnosti naše dve države i društva koje želimo da gradimo. Merkel je pokazala političku snagu i viziju, govoreći o promenama koje svaka država mora da sprovede ukoliko želi da kreira razvojnu budućnost svojih građana - napomenula je srpska premijerka.

Ona je rekla da je raduje što je Nemačka godinama među vodećim privrednim partnerima Srbije - jedan od prvih pet investitora i najveći bilateralni donator - i dodala da posebno ohrabruje višestruko povećanje spoljnotrgovinske razmene u poslednjih 15 godina i sprskog izvoza u Nemačku za više od pet puta.

Brnabić je ukazala da više stotina hiljada građana Srbije živi u Nemačkoj, što je važno za dobre odnose dve zemlje.

- Ohrabruje što otvoreno razgovaramo i o pitanjima iz prošlosti, a što je podstaklo da ove godine u Srbiji otkrijemo spomenik Podunavskim Nemcima stradalim na kraju Drugog svetskog rata. Na nivou vlada predstoji potpisivanje sporazuma o saradnji u oblasti kulture i osnivanju nemačke škole u Beogradu, zbog čega mi je posebno zadovoljstvo da će predstojeći Međunarodni beogradski sajam knjiga u fokusu imati književnost nemačkog jezika - istakla je srpska premijerka.

Foto: AP/Tanjug

Ona je ukazala da, kada je reč o članstvu u EU, u Srbiji je već uspostavljen široki konsenzus.

- Pristupanje EU ostaje naš najvažniji spoljnopolitički cilj. Jačanje regionalne saradnje i put ka članstvu u EU bili bi teži da pre tri godine kancelarka Merkel nije inicirala ''Berlinski proces'' - istakla je Brnabić.

Ona je izrazila duboko uverenje da je u interesu cele Evrope članstvo Zapadnog Balkana u EU - jer delimo iste vrednosti, kulturu i civilizacijske tekovine.

- Nemačka je jedna od najvažnijih partnera za Srbiju i Zapadni Balkan i zato je dobro da ima aktivnu ulogu u jačanju regionalne saradnje, kao i da se njenim primerom povedu i ostale članice EU - dodala je Brnabić.

Srpska premijerka je istakla da je u politiku ušla sa najboljom namerom da uradi nešto dobro za svoju zemlju i njene građane.

- Prihvatila sam da budem predsednica Vlade Srbije nakon više od decenije rada u privatnom sektoru, jer želim da Srbija koju volim bude uspešna država sa snažnim društvom i odgovornim pojedincima, spremnim i hrabrim da zajedno gradimo budućnost po našoj meri i meri budućih generacija - navela je ona u autorskom tekstu.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Prema njenim rečima, zahvaljujući sveobuhvatnim i uspešnim ekonomskim reformama koje je počela prethodna Vlada, stvoren je prostor da započne opsežna reforma državne uprave.

- Cilj nam je moderna i efikasna država, koja će biti servis svojih građana. Vlada Srbije i ja kao njena predsednica, kao i predsednik Republike, želimo da osnažimo naše društvo, državu i privredu da se nose sa izazovima 21. veka i svetom koji se konstantno menja. Vizija mi je moderno društvo, izgrađeno na boljem obrazovnom sistemu i sistemu vrednosti na čijem će vrhu biti znanje i stručnost. Moramo da redefinišemo sve što je godinama unazad rađeno i prvi i najznačajniji korak je digitalizacija - naglasila je Ana Brnabić u autorskom tekstu za Dojče vele.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima