Žestoke osude Jankovićevih izjava: Prizivanjem "rumunskog scenarija" poziva na ulične obračune

Mislim da je kranje neumesno praviti poređenje između Srbije koja je kandidat za članstvo u EU i ispunjava sve demokratske standarde koji su za to potrebni i Rumunije iz vremena Čaušeskog ili Severnom Korejom. To je neumesno i netačno - saglasni su analitičari u izjavi za naš portal

  • 45

Prizivanje rumunskog scenarija, od strane Saše Jankovića, u kome bi za razliku od komunističkog diktatora Nikolaja Čaušeskog bio svrgnut demokratski izabran predsednik Aleksandar Vučić, izazvalo je brojne negativne reakcije analitičara i političara iz vladajuće koalicije. Saglasni su da je lider PSG prešao granicu dobrog ukusa i da su njegove tvrdnje neumesne.

GLIC: Saša Janković priziva nasilje

Jovanović: Jankoviću bliži oni koji su palili ambasade i rušili Beograd

U kampanji za predsedničke izbore je pozivao na makedonski i ukrajinski scenario, pa je doživeo ubedljiv poraz. Mantru ne menja. Sada priziva rumunski. I to onaj u kome je komunistički diktator Nikolaj Čaušesku oteran s vlasti i streljan.

Janković je u intervju za NIN rekao da bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić mogao da prođe kao Čaušesku.

Foto: Milena Đorđević

- Aleksandar Vučić podsvesno teži scenariju u kome pali sve oko sebe, kao Neron Rim. Pre tri godine sam mu rekao da ću u budućnosti biti taj koji će ga spasiti da ne doživi sudbinu Čaušeskua. Tako ne treba da završi niko, na takvim osnovama se budućnost teško gradi - rekao je Janković.

Međutim, ono što je prenebregnuo je izborna volja građana, koji su sa više od dva miliona glasova podržali politiku Aleksandra Vučića i izglasali ga za predsednika države.

Foto: Tanjug/Official White House Photo by Andrea Hanks

Osim toga, Srbija je danas daleko od nekadašnje Rumunije, zemlje s one strane gvozdene zavese. Naša zemlja je kandidat za Evropsku uniju, koja je priznata i cenjena od strane vodećih zemalja sveta, što demonstrira i ovih dana u Njujorku, gde se upravo Vučić sastaje sa najvažnijim planetarnim državnicima.

- Mislim da je krajnje neumesno praviti poređenje između Srbije koja je kandidat za članstvo u EU i ispunjava sve demokratske standarde koji su za to potrebni i Rumunije iz vremena Čaušeskog ili Severnom Korejom. To je neumesno i netačno - rekao je za naš portal Dragomir Anđelković, politički analitičar.

Foto: mc.rs

Kaže da je i sam Janković svestan da takav scenario nije realan niti da on može da ima u njemu bilo kakvu ulogu.

Janković je prešao granicu pristojnog, smatra Anđelkovićev kolega, Branko Radun.

- Kada tako nešto najavljujete, zapravo govori i da radite na tome - izjavio je ovaj politički analitčar za Telegraf.rs.

Foto: Medija centar Beograd

On smatra da to nije dobra strategija ni za opoziciju ni za Jankovića da nastupaju sa tako ekstremnih pozicija.

- Na taj način sužavaju podršku građana, koji su umereno-opoziciono orijentisani i odbija ih. Radikalizam, takva jedna političko-ideološka pozicija zapravo polarizuje političku scenu - kaže Radun.

Povodom Jankovićev intervjua reagovali su i potpredsednici Glavnog odbora Srpske napredne stranke Marko Đurić i Miloš Vučević.

Đurić kaže da su Janković i njegovi saradnici pretili linčom predsedniku Vučiću.

Foto: Telegraf

- Tu je bilo i uriniranja po grobu, i vešanja o bandere, i metaka u čelo, Janković sad 'lukavo' priziva rumunski scenario, predviđajući da bi demokratski izabrani predsednik Srbije mogao proći kao diktator Čaušesku - naveo je Đurić i dodao da Janković ne može da računa na podršku građana Srbije, niti na političku budućnost u demokratskom društvu.

U pisanoj izjavi medijima, Vučević je poručio i da sramota treba da bude sve one koji Saši Jankoviću daju publicitet. tako što "prepakuju" njegove poruke mržnje i pozive na streljanje, koje su lideru Pokreta slobodnih građana, očigledno, "jedini smisao života i jedino što znate".

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- Sram vas bilo što se kukavički krijete iza naslovnih strana, iza raznog šljama koji je decenijama pljačkao i ponižavao Srbiju, koji je u vama imao zaštitnika, što ste samo njima takvima i bili sve vreme - naveo je Vučević.

Oglasila se i Socijalistička partija Srbije (SPS) koja je ocenila da "ogorčenost i mržnja koju Saša Janković ispoljava prema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću već poprimaju zabrinjavajuće razmere, jer priziva nestabilnost, nasilje i obračune".

- Janković ponavlja ono što je rekao u predizbornoj kampanji, svoju tobožnju brigu za predsednika Vučića kao i da će ga navodno zaštiti da ne prođe kao nekadašnji rumunski predsednik Čaušesku. U ponavljanju ove zloslutne paralele sa rumunskim događajima od pre skoro tri decenije nema nikakve dobronamernosti, već isključivo ideje da se politički poraz i odsustvo konkretnog političkog programa nadoknadi prizivanjem nekakvog uličnog obračuna - navodi se u saopštenju SPS.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mire

    21. septembar 2017 | 18:25

    Zastitnik gradjana ? To bi bilo u prevodu kao suncobran kisobran ili zalozina , napornu finkciju je imao janko' vic.

  • Milan

    21. septembar 2017 | 22:21

    Janković priželjkuje haos u Srbiji jer misi da jedino tako može da dođe na vlast.

  • Miodrag

    21. septembar 2017 | 20:35

    Ulicarsko ponasanje Jankovica.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA