ŠTA SE DEŠAVA U SKUPŠTINI: Gojković dobila anonimnu prijavu protiv Bulajić, čeka odgovor nadležnih organa

Najvažnije mi je da zaštitim ugled institucije, a ovo je sve što je bilo u mojoj moći, ističe predsednica parlamenta

  • 1

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković kaže da je dobila anonimnu prijavu sa navodima o protivzakonitom postupanju generalne sekretarke te institucije Svetislave Bulajić i da očekuje odgovor nadležnih državnih organa. Ona je za "Politiku" kazala da je anonimna prijava upućena na adrese nekoliko državnih organa, koji su za to nadležni i da očekuje od njih da je obaveste da li su nešto preduzeli i, ako jesu, šta su utvrdili.

Incident u Skupštini: Maja Gojković u suzama napustila sednicu

Poslanici o Vulinovim i Ješićevim stanovima, rijaliti programima, ostavkama ministara, IZREČENE I OPOMENE

Gojković navodi i da je odmah odgovorila na dopis Agencije za borbu protiv korupcije ovim povodom.

- Najvažnije mi je da zaštitim ugled institucije, a ovo je sve što je bilo u mojoj moći - ističe predsednica parlamenta.

Ona kaže da je u anonimnoj prijavi koju je dobila pre mesec dana bilo navoda i o mobingu.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Prema njenim rečima, kolikom zna, ta prijava je upućena i inspekciji rada i Agenciji za borbu protiv korupcije i na neke druge nadležne adrese.

Dodaje da je agencija od nje tražila da dostavi neke podatke o Bulajićevoj i da je ona na taj dopis odgovorila čim su joj ti podaci prikupljeni.

- Sada je na agenciji da da sud o tome - kaže Gojković.

Na pitanje da li joj se neko od zaposlenih obratio ona kaze da osim ove anonimne prijave to niko nije učinio imenom i prezimenom.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Obratili su mi se jedino zamenici sekretara (Branko Marinkovć i Srđan Smiljanić) koji su se požalili da je generalna sekretarka pokušala da ih iseli iz kancelarija, a oni u tom trenutku nisu bili u parlamentu. Ja sam to zaustavila, to nije primereno ponašanje. Posao generalnog sekretara je jasno definisan, a svako treba da radi u skladu sa propisanim pravilima - navela je Gojković.

Prema pisanju beogradske štampe, Svetislava Bulajić je pre nekoliko dana pokušala da izbaci dvojicu svojih zamenika Smiljanića i Marinkovića iz njihovih kancelarija.

Oni su odbili da izadu pa je ona zvala obezbeđenje, koje nije htelo da postupi po njenim nalozima. Zatim je izdala nalog da njenim zamenicima bude zabranjen ulazak u Skupštinsku salu, navodi taj list.

Navodi se i da su dosijei zaposlenih u parlamentu nezakonito kopirani i izneti iz parlamenta.

Foto: Marko Todorović

Prema navodima lista, to je otkriveno 6. septembra, a o tome je sekretarku obavestio Veljko Rakić, načelnik Odeljenja za poslove poslanickih grupa.

- Prema njegovim saznanjima, neovlašćena osoba tokom avgusta ušla je u kancelariju Odeljenja za ljudske resurse i uzela fotokopije dosijea većine zaposlenih. On nije imenovao ko je to uradio, ali kako nezvanično saznajemo u Skupštini, upravo je sekretarka Bulajić angažovala jednu gospođu koja je u penziji i koja je, pozivajuci se na njen autoritet, tražila i dobila fotokopije - navode mediji.

Pišu i da je Bulajić pokrenula proceduru za smenu Rakića.

Navodi se i da su zaposleni protiv Svetislave Bulajić, nekadašnjeg kadra LDP, podneli više prijava zbog navodnih zloupotreba službenog položaja, mobinga i drugih krivičnih radnji.

Optužili su je da je kršila zakone, zaposlila sebi podobne ljude, a prema zaposlenima se "skandalozno ponašala". Takođe, na teret joj se stavlja i da je sebi odobravala prekovremeni rad i propisivala isplate. Kako tvrde zaposleni, Svetislava je sebe slala i na službena putovanja, pisala sebi dnevnice, navodi štampani mediji.

Bulajić, međutim, odbacuje optužbe za zloupotrebu položaja.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA