Evropska unija kreće u bitku za Balkan: Detalji plana za 2018. godinu

Iako suočena sa ozbiljnim unutrašnjim problemima, pre svega izraženim u Bregzitu, kao i spoljašnjim, koji su manifestovani kroz migrantsku krizu, EU je rešila da da nov zamajac integraciji ovog prostora, koji je geopolitički pripada

  • 5

Balkansko poluostrvo je oduvek bio prostor na kome su se sudarali uticaji velikih sila. U savremeno doba taj okršaj se vodi između Rusije, SAD, Turske, Kine i Evropske unije. Iako suočena sa ozbiljnim unutrašnjim problemima, pre svega izraženim u Bregzitu, kao i spoljašnjim, koji su manifestovani kroz migrantsku krizu, EU je rešila da da nov zamajac integraciji ovog prostora, koji je geopolitički pripada. O tome svedoče poslednje izjave briselskih najviših zvaničnika, kao i plan predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska za narednu godinu.

DOBRA VEST IZ BRISELA: Sredina oktobra ili decembra mogući termini za nova poglavlja

Mogerini okupila lidere Zapadnog Balkana u Njujorku

Predsednik Evropskog Saveta Donald Tusk naveo je jačanje uloge EU u regionu Zapadnog Balkana kao jedan od prioriteta politike EU.

Tusk kaže da će EU liderima, a u dogovoru sa premijerom Bojkom Borisovim, predložiti da se naredni samit EU-Zapadni Balkan održi u maju sledeće godine u Bugarskoj. Ova država, inače, 1. januara 2018. preuzima rotirajuće predsedavanje EU.

Foto: AP/Tanjug

- Trebalo bi da nastavimo da razvijamo međunarodnu ulogu EU, kako u našem susedstvu tako i na globalnom nivou. Na samitu EU u oktobru predložiću da razgovaramo o našoj reakciji na razvoj odnosa sa Turskom, a za maj sledeće godine, predlažem, uz dogovor sa premijerom Borisovim, da se okupimo u Bugarskoj na zapadnobalkanskom samitu - poručio je Tusk u pismu liderima zemalja članica EU.

Borisov je, nedavno izjavio, najavio da će Cipras i on u oktobru tražiti sastanak sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom i predstaviti mu ideje razvoja regiona Balkana u nadi da će dobiti sredstva iz "Junkerovog plana" odnosno Evropskog fonda za strateške investicije (EFSI).

- Gledamo na naše predsedavanje kao na predsedavanje Balkana. Imamo retku priliku da dokažemo da imamo političke elite, odgovorne ljude koji će staviti tačku na kontradikcije i od bureta baruta region će postati područje prosperiteta - istakao je Borisov.

Foto: Tanjug/AP

- Sa Aleksisom Ciprasom možemo da igramo važnu ulogu u balkanskoj politici u okviru EU - dodao je prvi čovek bugarske vlade.

Takođe, još jednom nedvosmislenu podršku Evropske unije perspektivi proširenja Zapadnog Balkana, koju je nedavno iskazao kako Evropski savet, tako i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker u godišnjem govoru o stanju Unije početkom meseca, potvrdili su u saopštenju Johanes Han i Federika Mogerini.

Nakon radnog sastanka sa liderima šest partnera sa Zapadnog Balkana na marginama 72. Generalne skupštine UN u Njujorku, Han i Mogerini su istakli podršku evropskih integracija čitavog regiona.

- U skladu sa pomenutom posvećenošću, Evropska unija intenzivira podršku svim partnerima da ostvare realistične ciljeve kako bi njihov napredak do kraja našeg mandata postao nepovratan - rečeno je u saopštenju.

Foto: Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike Srbije

Sastanku su prisustvovali predsednik Crne Gore Filip Vujanović, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Kosova Hašim Tači, predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović, premijer Albanije Edi Rama i premijer Makedonije Zoran Zaev.

- Lideri Zapadnog Balkana potvrdili posvećenost intenzivnijem radu na reformama, naročito u oblasti pravosuđa, vladavine prava i osnovnih prava kao i u oblasti regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa, kako bi produžili i iskoristili ovaj pozitivni zamah - navedeno je u saopštenju.

Inače, pored jačanja uloge na Balkan, u fokusu EU za 2018. godinu biće i konsolidacija spoljne migracione politike, jačanje odbrambenih mogućnosti Evrope, budućnost ekonomske i monetarne unije, jačanje internacionalne uloge EU, odnosi sa Turskom, ali i izlazak Velike Britanije iz EU. Sve navedeno je označeno u Tuskovom pismu liderima Unije kao „neposredni prioriteti“.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BASA

    22. septembar 2017 | 13:32

    Cim su Englezi napustili EU tj. napravili Bregzit to znaci da nesto nije kako treba u EU ! A , kod nas je to sasvim

  • Vlada

    22. septembar 2017 | 12:40

    Neka hvala

  • serbe

    22. septembar 2017 | 14:57

    Dobicemo samo njihove zakone a plate africke to je sve laz.Kad udes u tamnicu nikad vise svoj na svome.Pamet u glavu nikad u EU.Na zapadu nista nije kao sto pricaju to ce biti okupacija moj narode.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA