≫ 

Predsednik Vučić: Da je Kosovo izgubljeno, ne bih se za njega toliko borio - NEMA KONAČNOG SPORAZUMA NI ODLUKE - BEZ SRBIJE

Kosovo neće ući u UN "osim ako mi ne budemo nečim zadovoljni, a mi ne možemo biti zadovoljni ako kažu priznajte nezavisno Kosovo", rekao je predsednik Republike

  • 79

Ne postoji nikakav tekst finalnog sporazuma između Beograda i Prištine, nema stolice za Kosovo u UN, niti ima bilo čega bez odluke Srbije, rekao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Predsednik je za javni servis istakao da će kompromisno rešenje za Kosovo i Metohiju biti jako teško postići, ali da je on spreman da za to plati političku cenu, kako naša deca ne bi morala da se bave tim pitanjem.

Vučić: Srbi i Hrvati će u budućnosti morati da budu saveznici

Vučić o beogradskim izborima: Ne mislim da je baš najbolje da budu u decembru, ali neću da se protivim

- Situacija u svetu je zamršena, ne pamtim da je ovako komplikovano bila - kaže predsednik Srbije o utiscima, koje nosi iz Njujorka sa Generalne skupštine UN.

Napominje da je za nas najbitnije da sačuvamo Srbiju, kao stabilnu zemlju u tom kovitlacu.

- Kompromis je važan da bi živeli u miru - rekao je Vučić u vezi odnosa sa Prištinom.

DOBRO STANJE BUDŽETA, STIŽE POMOĆ ZA PENZIONERE

Napominje da je moguće da Srbi to ne žele i da se ne boji da podnese kritike, te da je spreman da se bori za svoju zemlju. Podsetio je koliko je bio veliki otpor javnosti prema Zakonu o radu, da će sada uslediti povećanje plata i penzija, odnosno da će penzioneri dobiti jednokratnu pomoć.

- Srbija ima u budžetu slobodnog prostora od 300 miliona evra - rekao je Vučić.

On je kazao da njegov posao nije nikome da se dodvorava, jer da je to činio zaposleni na RTS ne bi imali plate, a ovako će imati plate i dobiće još milijardu dinara za pokrivanje starih dugova.

Printskrin: RTS

BEZ ODLUKE SRBIJE NEMA NIČEGA

- Nećete ući u UN, osim ako mi nečim ne budemo zadovoljni, a ne možemo da budemo zadovoljni, ako neko kaže priznajte Kosovo - ističe predsednik.

- Bez odluke Srbije nema ničega - poručio je predsednik Srbije odgovarajući na pitanje o sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji sa Kosovom, i odbacio navode da visoka predstavnica EU Federika Mogerini već ima pripremljen tekst tog sporazuma.

- Ne postoji tako formulisan sporazum, pa ja se sa tim ljudima viđam skoro na dnevnom nivou - rekao je Vučić.

- Za nas je veoma važno da pronađemo rešenje, iako su šanse male - kazao je Vučić i napomenuo da je spreman da politički strada u tom poduhvatu.

Kaže da moramo da shvatimo da samo radom, možemo da popravimo stanje naše ekonomije.

- Obezbediću za koji dan da Srbija bude sigurnija nego ikada, kao predsednik i vrhovni komandant - istakao je Vučić.

Napominje da smo stabilizovali situaciju u srpskim sredinama na Kosovu, da nema rapidnog osipanja stanovništva, već da se deca rađaju.

- Ponosni smo što u prethodne četiri godine nije bilo stradalih Srba. Ima problema, posebno u metohijskim selima. Najveći problem je sa povratnicima, to je slučaj i sa uhapšenim Bogdanom Mitrovićem, takvih pojedinačnih slučajeva imate. Ranije smo govorili o desetinama mrtvih, a ovo su pojedinačni slučajevi. Učinjen je pomak, biće problema, nemojte da bežimo od toga - ukazao je predsednik.

Prema njegovim rečima, neozbiljnosti i neodgovornosti u srpskom društvu je mnogo i lako je, kaže, kritikovati sve.

- Problem sa Kosovom traje 250 godina, da ne pričam o Prvoj, Drugoj, Trećoj prizrenskoj ligi koja nas je najviše koštala. Važno je da govorimo otvoreno, unutar svog naroda i da se ne stidimo. Ja ću da slušam, a onda ću hrabro, za razliku od onih koji ćute u zapećku, da kažem šta je moguće - rekao je Vučić.

Printskrin: RTS

Činjenica da bez Srbije nije moguća nikakva odluka, Vučić je istakao da upravo to podiže našu odgovornost.

- U tome i jeste naša odgovornost - istakao je predsednik u intervjuu za RTS i objasnio da je naša odgovornost da brinemo o bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji, o njihovim životima, o našoj teritoriji i o našoj budućnosti.

AKO NE PRONAĐEMO REŠENJE, OSTAĆE ZAMRZNUT KONFLIKT

Predsednik Aleksandar Vučić je istakao da dijalog o Kosovu i Metohiji već traje, ali da će biti institucionalizovan. Naglasio je da će biti tu da sasluša sve koji budu učesnici.

Na pitanje gde će dijalog odvijati, Vučić navodi da će Vlada logistički organizovati dijalog.

- Teško da se održava u predsedništvu zato što bi neko rekao da to nije dijalog, već je to priča jednog čoveka. Mislim da će Vlada da preuzme logistički deo da skupi i da razgovara sa nastavnicima, profesorima, da se razgovara sa predstavnbicima akademije i crkve - naveo je predsednik.

Ponovio je da je spreman da razgovara i sa njima i sa svima drugima – nevladim sektorom, civilnim sektorom, kao i da su političke stranke deo dijaloga.

- Političke stranke u parlamentu su se u najvećem delu izjasnile govoreći i u parlamentu i na posebnim odborima i posebnim sednicama - rekao je Vučić.

Printskrin: RTS

Istakao je da nije pitanje agende u dijalogu, jer svako treba da kaže ono što misli da je rešenje

- Mislim da je važno da pokušamo da rešimo odnos Srba i Albanaca jednom zauvek, a da li ćemo imati snage za to? Plašim se da nećemo, voleo bih da hoćemo - ukazao je Vučić.

- Mislim da je pitanje odgovornosti svačije da bude odgovoran prema svojoj deci, prema budućnosti, a ne da uvek obmanjujemo sebe u bilo kom pogledu bilo da se busamo u prsa kao velikosrbi, a velikosrbi smo samo pored malog ekrana uz smoki i topao čaj ili da budemo oni koji će nešto drugima da dajemo, a da nismo ni pokušali da nešto svoje sačuvamo - dodao je Vučić.

Dodao je da je siguran da će mnogo toga usvojiti od pametnih ljudi koji će iznositi svoje stavove u narednim mesecima.

Podsetio je da je bio najčvršći i najtvrđi u stavovima kada je trebalo dovesti Albance na sever Kosova kao policajce.

- Pretili su mi da mi je gotova karijera, da sam propao, da su imali već takve slučajeve da će me uništiti. Poručio sam da radim svoj posao i da to ne prihvatam - naveo je.

Na kritiku opozicije da je dijalog zakasnio pitao je zašto ga nisu napravili do 2012.

Podsetio je da je do 2012. nezavisnost Kosova priznalo 86 zemalja, do kraja 2013. još 12 do 13 zemalja, od kada je bio premijer samo 4-5 zemalja, i to zemlje koje nisu najznačajnije na međunarodnoj mapi.

- Nismo uspeli da sprečimo da se pojavljuju kao značajniji faktor u sportskim organizacijama. Našim greškama, čije su ne bih u ovom trenutku da govorim, ali ću nekada svakako govoriti - najavio je.

I kada je reč o Inerpolu, a zbog dobrih odnosa sa Kinom, dodao je, ta zemlja nije dozvolila ulaz delegaciji Kosova, jer su poslali zahtev sa "Republika Kosova", pa im nisu odobrene vize, a Srbija je zastupljena ministrom Nebojšom Stefanovićem, te smo taj posao uspešno priveli kraju.

Za UNESKO je rekao da je "jurnjava" velika sa obe strane.

Printskrin: RTS

Govoreći o komentarima u nemačkom listu da je hrabar potez pokrenuti dijalog, ali i tumačenju da time hoće da kaže Srbima da je Kosovo izgubljeno, Vučić kaže da se ne bi borio da je izgubljeno.

- Ja hoću Srbima da kažem da imamo realnost koja nije onakva kakva nam se dopada, a da je izgubljeno ne bih se za njega ovoliko borio - istakao je predsednik.

Istakao je da moramo da govorimo kakvo je realno stanje na terenu i da nemamo godine za pronalaženje rešenja, već da su u pitanju meseci.

- Ako ne pronađemo rešenje, onda će ostati zamrznuti konflikt - rekao je Vučić.

Napominje da postoji licemerje u srpskoj javnosti, govoreći o odluci da podrži Srpsku listu, koja je formirala Vladu Kosova sa Ramušem Haradijem.

- Šta bi bilo kontra? Da podrže Samoopredeljenje i da nas onda optuže da pravimo "Veliku Albaniju" - upitao je predsednik Srbije.

Vučić dodaje da Srbija svoj stav o Haradinaju neće promeniti.

- U Srbiji je optužen za ratni zločin i nemam nameru da se branim od onih koji na Kosovo nikada otišli nisu. Dobio sam podršku od 80 odsto Srba na KiM na predsedničkim izborima, ne zato što sam udarao u ratne doboše, već zato što sam obišao svako selo - naveo je predsednik.

Šta god da uradite nije dobro jer niko neće da se pogleda u ogledalo, kaže on.

Printskrin: RTS

Kaže da će Tadić i Koštunica ostati upamćeni da je u njihovo vreme, jer su se svađali proglašena nezavisnost Kosova.

- Ne kažem da se to ne bi desilo svakako, ali je Srbija tada bila slaba, na kolenima - rekao je Vučić.

- Ostaću zapamćen kao čovek koji će otići kada sam reši, kao čovek koji sproveo teške reforme i spasio Srbiju bankrota, i kao čovek koji je pokušao ili pomogao da srpska budućnost u regionu izgleda drugačije - rekao je Vučić.

Napomenuo je da do promene preambule Ustava neće doći ako ne dođemo do rešenja u unutrašnjem dijalogu.

ZAKON O BRANITELJIMA OTVARA PANDORINU KUTIJU

Predsednik je, govoreći o odnosima za zemljama u regionu, rekao da imamo izvanredne odnose sa Mađarskom, ne uvek lake ali dobre odnose sa BiH, nemamo uvek lake ali ne loše odnose sa Hrvatskom.

Vučić je rekao da u novembru ide zvaničnu posetu Hrvatskoj.

Prema njegoivim rečima, zakon o braniteljima u Hrvatskoj otvara Pandorinu kutiju i to je za našu stranu neprihvatljivo.

- Veoma bih voleo da Hrvati nekada stanu u naše cipele i obuku našu košulju, ja to radim i razumem šta ih muči i mori i molim ih da razumeju šta su srpski problemi - rekao je predsednik.

Ima nestalih Hrvata i mi hoćemo da rešio te probelme, ali se u Hrvatskoj ne zna da ima nestalih Srba, istakao je Vučić.

- Sedeo sam sa (Kolindom) Grabar Kitarović u Subotici i uzeo papir i pisao koji su njihovi problemi i rešili smo više od 80 odsto problema. Dobili su udžbenike, asfaltirali smo ulicu u Tavankutu - rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, hoćemo da se Hrvati u Srbiji osećaju kao građani ove zemlje i da ovo bude njihova domovina.

Printskrin: RTS

PRIPREMA SE TIM ZA PISANJE DEKLARACIJE

Predsednik Srbije je izjavio da se priprema tim koji će raditi na Deklaraciji o zaštiti Srba, istakao da je ona itekako potrebna i podvukao da Deklaracija nikoga ne ugrožava ni na koji način.

Vučić je rekao da će Deklaracija biti u skladu sa svim međunarodnim pravnim normama i da ne ugrožava ničiji teritorijalni integritet ili suverenitet, niti bilo šta drugo.

Kako je rekao, ne radi se o, kako neki pišu, tajnoj stvari, jer prosto ne može biti tajno ništa što se usvaja javno u parlamentu.

Na pitanje da li nam je Deklaracija potrebna, Vučić je uzvratio kontra pitanjem - da li neko smatra da nije potrebna kada u Hrvatskoj živi 186.000 Srba a svega 55.000 kaže da govori srpskim jezikom, kada je ćirilica ugrožena i u samoj Srbiji. . . kada u nekim drugim bivšim jugoislovenskim republikama broj Srba koji se tako izjašnjavaju opada...

- Ničiji teritorijalni integritet ne narušavamo, u čemu je problem, zašto bi smetalo to nekome - zapitao je Vučić.

Na opasku da se o Deklaraciji govori i kao o "srpskim halucinacijama", uzvratio je da o halicinacijama sigurno ne bi trebalo i ne bi smeli da govore oni koji podižu spomenike osuđenim teroristima ili se pitaju gde će da stave tablu "Za dom spremni", u Jasenovac ili u Novsku.

- Kod nas takvih ''fašističkih halucinacija'' nema - rekao je srpski predsednik i dodao da ih žestoko osudimo i kada se pojave.

Vučić je rekao da je u Srbiji javni dug sada pao na 65 odsto BDP, a da je kod nekih i 86 odsto i raste, te da tu treba tražiti razlog za takve napade.

Kako je rekao, kada je ekonosmka situacija takva, onda su im Srbi za sve krivi.

Ugled Srbije raste i veći je trenutno nego što ga uživaju neke članice EU.

Printskrin: RTS

O VULINOM STANU

Predsednik Srbije predložio je nadležnim državnim organima i agencijama da još jednom povedu istragu o stanu ministra odbrane Aleksandra Vulina, napominjući da je Vulin stekao stan pre nego što je bilo šta bio u Vladi Srbije.

- Pozvao sam ga i razgovarao sa njim kada sam došao iz Njujorka, ali ima jedan interesantan detalj - ocenio je Vučić i upitao kada je Vulin dobio taj stan.

- Dobio je to pre nego što je na bilo koji način ušao u Vladu Srbije, u junu 2012. godine, a Vlada je formirana u avgustu - rekao je Vučić.

On nije ukrao ništa dok je bio na vlasti, naglasio je Vučić i dodao da ima poverenje u Vulina.

- Predlažem da sve te agencije povedu još jednom istragu oko Vulinovog stana, oko njega. Važno je da ništa nije ukrao - rekao je Vučić.

SPREMAN ZA TV DUEL SA PET LIDERA OPOZICIJE

Predsednik Srbije kaže da je spreman da izađe na TV duel sa pet lidera opozicije odjednom i da će ih sve pobediti.

On je odgovarajući na pitanja RTS u vezi primedbi da nije izlazio na TV duele upitao - sa kim bi od svih njih trebalo da izađe na taj duel, budući da duel traže i neke vanparlamentarne stranke.

Kako je rekao, može i na javnom srevisu da se to organizuje, da dovedu petoricu opozicionih lidera koje izaberu i da će ih sve pobediti, kao što je njih deset pobedio na izborima.

Vučić je kazao da je jedini uslov taj da ima isto vremena koliko i oni.

Printskrin: RTS

JOŠ NIJE DONETA ODLUKA O DATUMU IZBORA U BEOGRADU

Predsednik Srbije je rekao da još nije doneta odluka o datumu o izborima u Beogradu.

- Smatram da treba da idemo na izbore, odavno smo ušli u izbornu godinu, smatramo da postoje stvari sa kojima možemo da se pohvalimo. Rekao sam im da im želim pobedu na izborima, ali ovo je verovatno poslednji put da izlaze sa mojim imenom na izbore - napomenuo je Vučić.

Kada je reč o potencijalnim kandidatima SNS-a na izborima, Vučić je rekao da su "svi potencijalni kandidati" istakavši da o tome ne želi da se izjašnjava.

Beograd nikad nije bio lepši, uređeniji, nikada nije toliko novca uloženo u Grad, rekao je Vučić. On je podsetio da je nekada dug Grada bio 1,12 milijardi evra, a da je sada za gotovo 500 miliona evra manji.

- Strašan je slučaj kada srušite bespravne udžerice, napravite velelepno klizalište za decu, a nije strašno da ostavite dug od milijardu evra - rekao je Vučić o slučaju Savamala.

On je pokazao fotografije fontane na Slaviji, garaže na Obilićevom vencu, fabrike IKEA, šoping molova, kao rezultate rada vlasti SNS u Beogradu.

- Niko nije zaslužio pobedu kao sadašnja vlast u Beogradu, a ja sam kriv što nisam gradinačelnika Malog branio oštrije, jače, snažnije, kao da sam poklekao pred pritiscima - rekao je Vučić.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zlata

    27. septembar 2017 | 00:50

    Kosovo nije izgubljeno i dalje se borimo da i ostane tako.

  • milos

    26. septembar 2017 | 22:34

    Veliki teret je na ledjima naseg predsednika i iskreno nece mu biti lako!

  • Igor

    26. septembar 2017 | 21:17

    Odnosi Srba i Albanaca trebaju se resiti jednom zauvek, bez ikakvih obmanjivanja sa obe strane, naravno sa Kosmetom kao sastavnim delom Srbije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA