Braćo Srbi, Grci su sa vama! Grčki ministar odbrane, koji je tokom NATO bombardovanja bio u našoj zemlji, zagrmeo na srpskom jeziku u Atini (FOTO)

Grčki ministar odbrane je podvukao spremnost za nastavak podrške i razmenu iskustava u procesu evropskih integracija, a posebno u angažovanju Republike Srbije u borbenoj grupi EU HELBROC, gde je Grčka vodeća nacija

  • 15

Ministra odbrane Aleksandra Vulina, uz najveće vojne počasti, primio je danas u Atini ministar nacionalne odbrane Grčke Panos Kamenos. Dvojica ministara razgovarali su o mogućnostima za unapređenje saradnje u oblasti odbrane, kao i o aktuelnim bezbednosnim temama.

Vulin posle razgovora u NATO i ODKB: Nije lako biti neutralan

Dačić zove Šojgua u posetu 20. oktobra, možda pre Rusa stignu i "migovi"

Vulin i Kamenos su se saglasili da saradnja u oblasti odbrane prati nivo ukupnih bilateralnih odnosa dve zemlje koji su tradicionalno prijateljski, što je bilo potvrđeno i u najtežim situcijama, o čemu svedoči i činjenica da je Kamenos tokom NATO bombardovanja posetio Srbiju u znak solidarnosti sa srpskim narodom, na čemu mu je ministar Vulin danas još jednom zahvalio.

Ministar Vulin je rekao da zajednička bliska i bratska prošlost predstavlja osnov za razvoj kvalitetnih budućih odnosa, te je Ministarstvo odbrane Republike Srbije opredeljeno za dalji suštinski razvoj saradnje sa Republikom Grčkom, kako bi i u oblasti odbrane dostigli već uspostavljen nivo saradnje u političkoj, ekonomskoj, kulturnoj i drugim sferama života.

Foto: mod.gov.rs

On je istakao da pripadnici oružanih snaga, kroz realizaciju zajedničkih vežbi i u Srbiji i u Grčkoj, značajno doprinose podizanju operativnih i funkcionalnih sposobnosti dve vojske, ali je naglasio i potrebu „da se iskoriste ogromni potencijali za unapređenje saradnje u oblasti rada obaveštajnih i specijalnih službi, da nastavimo sa saradnjom kroz vojno obrazovanje, da povećamo broj oficira koji će se školovati, kako srpskih u grčkim školama tako i grčkih u srpskim školama, ali isto tako da unapredimo našu saradnju u oblasti odbrambene industrije.“

- Grčki partneri imaju interesovanje za pojedine proizvode naše odbrambene industrije, koje ćemo nadam se u toku ove godine i prikazati našim prijateljima baš ovde, ali isto tako i za mogućnost zajedničkog nastupa na trećim tržištima gde možemo da iskoristimo i međusobno tehnologiju i uticaj u zemljama u kojima možemo da prodajemo svoje vojne proizvode - rekao je Vulin, naglasivši da je ministra Kamenosa informisao o tome da ćemo do kraja godine usvojiti zakon koji će omogućiti ulaganje u namensku industiju, što je će biti otvoren prostor i za grčke investitore.

Foto: mod.gov.rs

Ministar Kamenos, koji je delegaciju Ministarstva odbrane Srbije dočekao sa rečima izgovorenim na srpskom jeziku „Braćo Srbi, Grci su sa vama“, saglasio se da Srbiju i Grčku, osim bliskog prijateljstva koje podrazumeva i podršku srpskoj borbi za očuvanju teritorijalnog ntegriteta i suvereniteta, vezuje i zajednički evropski put. Takođe, on je naglasio značaj saradnje dveju zemalja, a i čitavog regiona, u suzbijanju terorizma i očuvanju ukupne stabilnosti.

Grčki ministar odbrane je podvukao spremnost za nastavak podrške i razmenu iskustava u procesu evropskih integracija, a posebno u angažovanju Republike Srbije u borbenoj grupi EU HELBROC, gde je Grčka vodeća nacija.

Foto: mod.gov.rs

Tokom posete, načelnik Generalštaba nacionalne odbrane Grčke admiral Evangelos Apostolakis potpisao je Notu o pristupanju Srbije Tehničkom sporazumu o osnivanju HELBROC, te je tim povodom ministar Vulin rekao:

- Veliko mi je zadovoljstvo što mogu da kažem da smo potpisom grčke strane danas postala i deo borbene grupe EU Helbrok koju čine Rumunija, Bugarska, Kipar, Grčka i Ukrajina. Kao što vidite Vojska Srbije se visoko ceni i sve ove zemlje su bez ikakvih uslovljavanja prihvatile učešće naše vojske. Učešće naše vojske će biti na nivou jednog voda Vojne policije, štabnih oficira, do pet štabnih oficira, i naravno predstavnika u kancelariji za civilno-vojnu saradnju, a naše učešće će biti operativno do 2020 godine.

Foto: mod.gov.rs

Vulin je naglasio da je to velika potvrda operativnih sposobnosti naše vojske i veliko priznanje politici naše države „koja uspeva da očuva vojnu neutralnost i da vodi računa o tome da naša vojna neutralnost ni na koji način ne sprečava ni našu politiku, ni našu vojsku, da se bori protiv najvećeg zla modernog sveta, da se bori protiv terorizma, da učestvuje u svim regionalnim inicijativama kao što je Helbruk, da učestvuje svuda tamo gde možemo s ponosom da kažemo da smo na pravoj strani sveta.

Foto: mod.gov.rs

- Ovo je za nas važan dan, i ovo je za nas još jedna prilika da pokažemo da smo cenjeni i kao narod i kao država i kao politika i kao vojska. Po sastavu zemalja, kao što vidite, nalazimo se među prijateljima. Ne slučajno, samo je jedna zemlja priznala KiM, dok sve ostale nisu. I o tome se vrlo pažljivo vodilo računa kada smo birali gde ćemo se pojaviti i u kojoj grupi ćemo učestvovati - rekao je Vulin.

Foto: mod.gov.rs

Razmenjujući stavove o političko-bezbednosnoj situaciji, ministri su podvukli neophodnost zajedničkog delovanja i jedinstvenog odgovora celokupne međunarodne zajednice na kompleksne bezbednosne izazove, uključujući i migratornu krizu. Shodno tome, sagovornici su ponovili zainteresovanost za saradnju u okviru regionalnih inicijativa i podršku regionalnoj saradnji.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BOZA ZEMUNAC

    27. septembar 2017 | 15:54

    Živeli braćo pravoslavna.

  • Perun

    27. septembar 2017 | 16:37

    Više su grci uništili naših crkvenih knjiga nego turci za 300 godina...nisu nam oni prijatelji

  • Srbija

    27. septembar 2017 | 16:25

    Ako ste sa nama, pustite onu decu iz zatvora!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA