Čanak podržao Katalonce: Evo šta u LSV kažu o referendumu o statusu Vojvodine

Srbija u svom sastavu ima dve pokrajine, Kosovo i Metohiju - koja je pod međunarodnom upravom) i Vojvodinu, tako da je interesovanje građana i političkih partija za ishod dešavanja u Španiji, zemlji, koja nije priznala nezavisnost KiM više nego razumljivo

  • 39

Za četiri dana u Kataloniji će održati referendum o nezavisnosti ove španske pokrajine, kome se zvanični Madrid oštro protivi. Srbija u svom sastavu ima dve pokrajine, Kosovo i Metohiju - koja je pod međunarodnom upravom) i Vojvodinu, tako da je interesovanje građana i političkih partija za ishod dešavanja u Španiji, zemlji, koja nije priznala nezavisnost KiM više nego razumljivo. Održavanje referenduma u Kataloniji podržalo je rukovodstvo LSV.

ČANAK OŠTRO O JANKOVIĆU: On je POLITIČKI AMATER, činovnik Mirka Marjanovića i poslušnik Slobodana Miloševića

KAO OFICIR JE MOGAO DA SE UBIJE, ŠTO BI BILO NAJČASNIJE: Čanak protiv puštanja Mladića na privremenu slobodu

LSV je srpska regionalna stranka koja se u svom programu i delovanju zalaže za decentralizaciju zemlje i želi više autonomije za Vojvodinu. Takođe, članica je Evropske slobodne alijanse, EFA, koja okuplja regionalističke političke partije u Evropi. Istoj alijansi pripada i Eskuerra Republicana de Catalunia (Republikanska levica Katalonije), koja koja se zalaže za nezavisnost Katalonije i kontroverzni referendum u nedelju.

Šef LSV-a, Nenad Čanak poslao je poruku podrške nedeljnom katalonskom referendumu na Tvitteru.

- Volja Katalonaca se neće slomiti. Ni silom ni bilo čime drugim. Podrška - napisao je on.

 

U izjavi za Telegraf.rs, Bojan Kostreš, zamenik predsednika LSV, kaže da je suština da je demokratski i važno i za Španiju i za Kataloniju i za čitavu Evropu, da Katalonci kažu ono što misle na referendumu i na taj način svima bude jasno da li je većina građana za ostanak u zajedničkoj državi ili nezavisnost.

- Zbog toga mi mislimo da Katalonija ima pravo da organizuje referendum. Kakav će rezultat biti, o tome treba da odluče građani Katalonije - rekao je Kostreš.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Na naše pitanje, da li LSV planira pokretanje sličnog izjašnjavanja u Vojvodini, Kostreš je da odrečan odgovor.

- Ne može se stavljati znak jednakosti između Katalonije i Vojvodine, Katalonaca i Vojvođana iz više razloga. Katalonija je kroz istoriju imala periode svoje državnosti, Katalonci imaju svoj jezik, Katalonci jesu nacija, što u Vojvodini to ne može da se kaže - ističe zamenik predsednka LSV.

On kaže da je Vojvođanin stanje duha, a ne nacionalna pripadnost.

- U Vojvodini postoji šest službenih jezika, ali ne postoji vojvođanski jezik - izjavio je Kostreš za naš portal.

Kaže da je više nego jasno da jedan veliki broj Katalonaca smatra da Katalonija treba da bude nezavisna, dok u Vojvodini to nije slučaj.

- U Vojvodini postoji veliki broj ljudi koji smatra Vojvodina treba da ima autonomiju i da u toj svojoj autonomiji odlučuje o sredstvima koje se stvaraju Vojvodini, tako da se ne može stavljati znak jednakosti - napomenuo je Kostreš i zaključio:

To što mi podržavamo ideju da Katalonci na referendumu kažu ono što misle, ne znači da se odmah zalažemo i za referendum o Vojvodini.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA