• 9

Srbija postala deo BORBENE GRUPE EVROPSKE UNIJE: Šta je HELBROC

Notu o pristupanju Srbije tehničkom sporazumu o osnivanju HELBROC-a potpisao je u Atini načelnik Generalštaba nacionalne odbrane Grčke Evangelos Apostolakis, tokom posete ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina

  • 9

Srbija je postala deo borbene grupe Evropske unije HELBROC koju čine Grčka, Bugarska, Rumunija, Kipar i Ukrajina. Notu o pristupanju Srbije tehničkom sporazumu o osnivanju HELBROC-a potpisao je u Atini načelnik Generalštaba nacionalne odbrane Grčke Evangelos Apostolakis, tokom posete ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Braćo Srbi, Grci su sa vama! Grčki ministar odbrane, koji je tokom NATO bombardovanja bio u našoj zemlji, zagrmeo na srpskom jeziku u Atini (FOTO)

TAČI IMA PLAN "B" ZA FORMIRANJE VOJSKE KOSOVA: Kako će reagovati Srpska lista

- Veliko mi je zadovoljstvo što mogu da kažem da smo potpisom grčke strane danas postala i deo borbene grupe EU HELBROC koju čine Rumunija, Bugarska, Kipar, Grčka i Ukrajina. Kao što vidite Vojska Srbije se visoko ceni i sve ove zemlje su bez ikakvih uslovljavanja prihvatile učešće naše vojske. Učešće naše vojske će biti na nivou jednog voda Vojne policije, štabnih oficira, do pet štabnih oficira, i naravno predstavnika u kancelariji za civilno-vojnu saradnju, a naše učešće će biti operativno do 2020. godine - rekao je Vulin.

Foto: mod.gov.rs

Grčki ministar odbrane je podvukao spremnost za nastavak podrške i razmenu iskustava u procesu evropskih integracija, a posebno u angažovanju Republike Srbije u borbenoj grupi EU HELBROC, gde je Grčka vodeća nacija.

Vulin je naglasio da je to velika potvrda operativnih sposobnosti naše vojske i veliko priznanje politici naše države „koja uspeva da očuva vojnu neutralnost i da vodi računa o tome da naša vojna neutralnost ni na koji način ne sprečava ni našu politiku, ni našu vojsku, da se bori protiv najvećeg zla modernog sveta, da se bori protiv terorizma, da učestvuje u svim regionalnim inicijativama kao što je HELBROC, da učestvuje svuda tamo gde možemo s ponosom da kažemo da smo na pravoj strani sveta.

Foto: mod.gov.rs

- Ovo je za nas važan dan, i ovo je za nas još jedna prilika da pokažemo da smo cenjeni i kao narod i kao država i kao politika i kao vojska. Po sastavu zemalja, kao što vidite, nalazimo se među prijateljima. Ne slučajno, samo je jedna zemlja priznala KiM, dok sve ostale nisu. I o tome se vrlo pažljivo vodilo računa kada smo birali gde ćemo se pojaviti i u kojoj grupi ćemo učestvovati - rekao je Vulin.

HELBROC je je borbena grupa EU koju vodi Grčka. Prvobitno nazvan HELBROC je akronim za HELlas, Bulgaria, ROmania, Cyprus i sastoji se od vojnih jedinica iz pomenutih zemalja. Balkanskoj borbenoj grupi pridružila se i Ukrajina.

Reč je o vojnoj borbenoj grupi za brze odgovore, koja je ustanovljena saradnjom NATO i Evropske Unije.

Ova Balkanska grupa je deo Evropske borbene grupe koja je deo "Common Security and Defence Policy (CSDP)", odnosno, inicijative Zajedničke bezbedonosne i odbrambene politike, ranije poznate kao Evropske bezbedonosne i odbrambene politike. Ova institucija je bila ranije u okviru NATO, ali je kasnije stavljena pod jurisdikciju EU.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Razum

    Samo sa i uz Rusiju Srbin može da ratuje.Ovi NATO DERIVATI su potpuna izdaja srpskih interesa.

  • vuk

    ukrainci ne postoje isto kao hrvati..to rusi pravoslavci ili rusi katolicke vere eh on da se zovu ukrainci..samo da rusi nisu slabi i jadni srbi..!! isti film

  • Goran

    Meni nije jasno,kazu da mi srbi poticemo sa karpata pa ko su onda nasa braca ?pisite.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima