Srbija postala deo BORBENE GRUPE EVROPSKE UNIJE: Šta je HELBROC

Notu o pristupanju Srbije tehničkom sporazumu o osnivanju HELBROC-a potpisao je u Atini načelnik Generalštaba nacionalne odbrane Grčke Evangelos Apostolakis, tokom posete ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina

  • 9

Srbija je postala deo borbene grupe Evropske unije HELBROC koju čine Grčka, Bugarska, Rumunija, Kipar i Ukrajina. Notu o pristupanju Srbije tehničkom sporazumu o osnivanju HELBROC-a potpisao je u Atini načelnik Generalštaba nacionalne odbrane Grčke Evangelos Apostolakis, tokom posete ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Braćo Srbi, Grci su sa vama! Grčki ministar odbrane, koji je tokom NATO bombardovanja bio u našoj zemlji, zagrmeo na srpskom jeziku u Atini (FOTO)

TAČI IMA PLAN "B" ZA FORMIRANJE VOJSKE KOSOVA: Kako će reagovati Srpska lista

- Veliko mi je zadovoljstvo što mogu da kažem da smo potpisom grčke strane danas postala i deo borbene grupe EU HELBROC koju čine Rumunija, Bugarska, Kipar, Grčka i Ukrajina. Kao što vidite Vojska Srbije se visoko ceni i sve ove zemlje su bez ikakvih uslovljavanja prihvatile učešće naše vojske. Učešće naše vojske će biti na nivou jednog voda Vojne policije, štabnih oficira, do pet štabnih oficira, i naravno predstavnika u kancelariji za civilno-vojnu saradnju, a naše učešće će biti operativno do 2020. godine - rekao je Vulin.

Foto: mod.gov.rs

Grčki ministar odbrane je podvukao spremnost za nastavak podrške i razmenu iskustava u procesu evropskih integracija, a posebno u angažovanju Republike Srbije u borbenoj grupi EU HELBROC, gde je Grčka vodeća nacija.

Vulin je naglasio da je to velika potvrda operativnih sposobnosti naše vojske i veliko priznanje politici naše države „koja uspeva da očuva vojnu neutralnost i da vodi računa o tome da naša vojna neutralnost ni na koji način ne sprečava ni našu politiku, ni našu vojsku, da se bori protiv najvećeg zla modernog sveta, da se bori protiv terorizma, da učestvuje u svim regionalnim inicijativama kao što je HELBROC, da učestvuje svuda tamo gde možemo s ponosom da kažemo da smo na pravoj strani sveta.

Foto: mod.gov.rs

- Ovo je za nas važan dan, i ovo je za nas još jedna prilika da pokažemo da smo cenjeni i kao narod i kao država i kao politika i kao vojska. Po sastavu zemalja, kao što vidite, nalazimo se među prijateljima. Ne slučajno, samo je jedna zemlja priznala KiM, dok sve ostale nisu. I o tome se vrlo pažljivo vodilo računa kada smo birali gde ćemo se pojaviti i u kojoj grupi ćemo učestvovati - rekao je Vulin.

HELBROC je je borbena grupa EU koju vodi Grčka. Prvobitno nazvan HELBROC je akronim za HELlas, Bulgaria, ROmania, Cyprus i sastoji se od vojnih jedinica iz pomenutih zemalja. Balkanskoj borbenoj grupi pridružila se i Ukrajina.

Reč je o vojnoj borbenoj grupi za brze odgovore, koja je ustanovljena saradnjom NATO i Evropske Unije.

Ova Balkanska grupa je deo Evropske borbene grupe koja je deo "Common Security and Defence Policy (CSDP)", odnosno, inicijative Zajedničke bezbedonosne i odbrambene politike, ranije poznate kao Evropske bezbedonosne i odbrambene politike. Ova institucija je bila ranije u okviru NATO, ali je kasnije stavljena pod jurisdikciju EU.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mlj1228

    28. septembar 2017 | 14:21

    Tim potpisom se ne nalazimo medju prijateljima ! Svi ostali da , ali Bugari ?... koji su koristili svaku situaciju , i stavljali se na strani jacega kako bi povratili teritorije iz Bugarskog carstva , sigurno nam nisu pravi prijatelji , jer bi i dan-danas pokusali iskoristititi bilo kakav konflikt da se stave na strani mocnijeg . Procitajte u zapisima , kakve su masakre Bugari pravili nad srpskim civilima na istoku Srbije u prvom i drugom svetskom ratu. Sada , kada se Jugoslavija raspadala , oni su dosta pomogli u tome, ali ne samo oni , skoro sve zemlje koje su bile u okruzenju , osim Rumunije i Grcke , su bile za dezintegraciju Jugoslavije , pri tom osudjujuci Srbe za genocid. Ukraina , za vreme zesceg konflikta sa Rusijom , je zabranila srbima pristup , dok je Hrvatima bilo dozvoljeno uci i bez pasosa. I dan - danas u Ukrajini nije pozeljno reci da si Srbin , i ako govorite Ruski , akcenat nije isti , pa ni pojedine reci. Zato , mozemo govoriti o prijateljima , ali ne i verovati svakome.

  • Andre

    28. septembar 2017 | 13:39

    To je Nato

  • nik

    28. septembar 2017 | 14:06

    Bravo baki ! Meni nece da prihvati 2 kom. Bar ovaj odgovor podrske da prihvati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA