≫ 

NOV HRVATSKI ŠAMAR SRBIJI: Sad dovode u pitanje zatvaranje pregovaračkog poglavlja 23 sa EU

Poslanica Evropskog parlamenta Ruža Tomašić osporava naš put u Evropsku uniju, dok Jadranka Joksimović tvrdi: Hrvati zatvorili poglavlje 23, a nisu rešili prava Srba

  • 42

Na pritužbe hrvatske poslanice u Evropskom parlamentu Ruže Tomašić, koje je ona u dopisu Evropskoj komisiji iznela na račun Srbije, dovodeći u pitanje zatvaranje pregovaračkog poglavlja 23 sa EU, iz Beograda uzvraćaju da se pod znak pitanja može staviti i to kako je Hrvatska uspela da zatvori to isto poglavlje koje se tiče pravosuđa i osnovnih prava pišu Večernje novosti.

Našle se Mađarica, Hrvatica i Slovenka: Ovo NIJE početak vica, njih tri hoće da BLOKIRAJU SRBIJU

Srbija u EU? Ne pre 2019: Junker o proširenju i Zapadnom Balkanu (FOTO)

Najnoviju izjavu Tomašićeve, inače poznate po nacionalističkim istupima, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović okarakterisala je kao neodmerenu i netačnu.

- Ako ih baš zanima poglavlje 23, mogli bismo i mi da se zapitamo kako su oni zatvorili isto poglavlje, a da nisu još rešena imovinska, stečena i druga prava prognanih Srba.

- Ovo je još jedna izjava u već poznatom stilu ekstremnih hrvatskih desničara u Evropskom parlamentu, kojima najviše diskredituju sebe i svoju političku platformu - rekla je Jadranka Joksimović.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

U dopisu koji je poslala Evropskoj komisiji, Tomašićeva je postavila pitanje "hoće li Srbija biti u mogućnosti da zatvori poglavlje 23 o pravosuđu, nastavljajući da relativizuje istoriju i zločinačke ideologije bez jasno donesenog vrednosnog suda vezanog za agresiju Srbije na Hrvatsku devedesetih godina".

Takođe, ona se osvrnula i na izjave srpskog predsednika Aleksandra Vučića povodom izglasavanja Zakona o hrvatskim braniteljima u Saboru.

Printskrin: YouTube/HSP AS

O tome mogu li primedbe poput ovih koje je hrvatska političarka poslala EK da utiču na tok i tempo pregovora o poglavlju 23, u Ministarstvu pravde kažu:

- Uspeh Srbije na putu ka EU, pa tako i u sprovođenju svih reformi, ceniće Evropska komisija, a ne pojedinačno poslanici ili bilo koji pojedinci, bez obzira na to iz koje države dolaze. Srbija je odlučna da sprovede sve zacrtane reforme, najpre zbog boljeg života i prosperiteta svojih građana, a potom i da bi ispunila sve uslove za ulazak u EU.

Iz Ministarstva podsećaju i da je EK usvojila Akcioni plan za pregovoračko poglavlje 23, u kome su navedene sve mere i ciljevi koje Srbija treba da ispuni.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bez brige

    1. oktobar 2017 | 18:22

    Njihova reč je nebitna,ako okrene sekretarica Merekelove premijera hrvatske biće kako mu se kaže,ništa novo.

  • Maja

    1. oktobar 2017 | 18:39

    Ma, nek se nose!

  • one

    2. oktobar 2017 | 08:25

    Kada se malo smiri sa Slovenijom, krenu sa nama. Stvarno im je dosadno. Pa vi nemate u EU prava glasa, ni do sada kad ste pokušali da blokirate, nije vas niko uzimao za ozbiljno. Zato mir!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA