9

Srpska baza Morava u Centralnoafričkoj Republici: Za njih ne postoji nemoguća misija, spasavaju živote na neverovatne načine (FOTO)

General Diković prisustvovao je i vežbi medicinskog tima za evakuaciju vazdušnim putem, tokom koje je prikazan praktičan rad ovog tima

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, sa delegacijom, nalazi se u višednevnoj poseti pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije angažovanim u misijama u Centralnoafričkoj Republici.

Srbija pokazala koliko brine o svojoj bezbednosti i sigurnosti svojih građana (FOTO)

Srpski mirovnjaci angažovani su u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija (MINUSCA) i misiji Evropske unije za obuku bezbednosnih snaga (EUTM RCA) u toj zemlji.

Nakon svečanog dočeka, koji je preksinoć priređen u srpskoj bazi "Morava“ u Bangiju, načelnik Generalštaba juče je obišao našu vojnu bolnicu nivoa 2 gde su mu o zadacima bolnice, nadležnostima i obavezama u toku misije referisali načelnici odeljenja vojne bolnice.

Foto: mod.gov.rs

General Diković prisustvovao je i vežbi medicinskog tima za evakuaciju vazdušnim putem, tokom koje je prikazan praktičan rad ovog tima, kao i postupci i procedure koje se svakodnevno sprovode u vojnoj bolnici.

Foto: mod.gov.rs

U nastavku posete, načelnik Generalštaba danas se sastao s ambasadorom Republike Srbije u DR Kongu Radomirom Živkovićem sa kojim je razgovarao o angažovanju kontingenata Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama UN i EU u Centralnoafričkoj Republici i operaciji UN u DR Kongu (MONUSCO), kao i o mogućnostima podrške Ministarstva spoljnih poslova R. Srbije našim kontingentima u ovim operacijama.

Foto: mod.gov.rs

Naša delegacija u nastavku posete obići će Komandu misije Evropske unije (EUTM RCA) u bazi "UCATEX“ u Bangiju, kao i logističku bazu misije UN (MINUSCA).

Foto: mod.gov.rs

Tokom boravka u Centralnoafričkoj Republici načelnik Generalštaba sastaće se i sa specijalnim predstavnikom Generalnog sekretara UN u toj zemlji, direktorom podrške misije MINUSCA, komandantom misije Evropske unije za obuku bezbednosnih snaga (EUTM RCA) i komandantom vojnih snaga misije MINUSCA.

Foto: mod.gov.rs

Vojska Srbije otpočela je angažovanje u misiji MINUSCA od 20. septembra 2014. godine i trenutno su u Centralnoafričkoj Republici angažovani oficir na dužnosti zamenika komandanta Sektora Zapad, dva oficira na štabnim dužnostima, dva oficira na dužnostima vojnih posmatrača i 70 pripadnika vojne bolnice nivoa 2. Angažovanje u ovoj misiji je naše najbrojnije angažovanje posle misije UN u Libanu.

Foto: mod.gov.rs

Misija Evropske unije za obuku vojnih i bezbednosnih snaga Centralnoafričke Republike uspostavljena je u skladu sa Odlukom Saveta Evropske unije i predstavlja nastavak angažovanja EU u Centralnoafričkoj Republici, nakon završetka mandata Vojne savetodavne misije u ovoj zemlji – EUMAM RCA.

Foto: mod.gov.rs

Mandat misije je podrška vlastima Centralnoafričke Republike u reformi sektora bezbednosti, u tri oblasti: savetovanje, edukacija i obuka.

Foto: mod.gov.rs

Vojska Srbije je nakon angažovanja u dve misije EU u Centralnoafričkoj Republici (EUFOR RCA i EUMAM RCA) nastavila angažovanje i u EUTM RCA, upućivanjem medicinskog tima sastava lekar i pet medicinskih tehničara, u decembru prošle godine, a od aprila ove godine angažovan je i oficir na dužnosti medicinskog savetnika komandanta misije.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Tagovi: Centralnoafička republika, Ljubiša Diković, Ujedinjene nacije, Vojska Srbije

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (9)
Poređaj komentare:
 • П
  Пера

  Sve to kosta.

 • C
  CRNI GAVRAN

  Ja bi tamo Sutra otisao

 • R
  Realan

  Bruka i sramota ! Vrhunac cinizma i izdaje od strane drzave i vojske. Nasa vojska ide u Afriku u mirovnu misiju a nisu nista uradili da odu u misiju na Kosovo po rezoluciji 1244.SB UN ! Povrh svega vojska i policija jos strajkuju i traze povisice, jer vise nemaju od koga da uzmu pare, narod totalno osiromasio, bogati srede da neplate kazne, a ni migrantima vise ne uzimaju pare kao pre.

Završetak skupštinske rasprave: 10 predloga zakona o saobraćaju i građevinarstvu i dalje na čekanju

Vojska Kosova se stvara da bi pretila Srbima i Srbiji! Vulin: To je prilika da nekažnjeni teroristi ponove svoje zločine

Kako NATO, SAD i Brisel vide pokušaj Prištine da formira kosovsku armiju? Nik Dučić odbio da odgovori

Albanci spremili 170 miliona evra za naoružavanje "Vojske Kosova": Skoro duplo će povećati i broj pripadnika!

Na korak od otvaranja Poglavlja 11: Vlada Srbije ispunila dva preduslova za uređenje oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja

Srđan Nogo se ne kaje: Ostaje pri svojim skandaloznim pretnjama

Panelisti Beogradskog bezbednosnog foruma otkrili ko pravi najviše problema na Balkanu: Ni Rusi ne vole Putina

Što ne želite za vas, ne želite ni drugima: Đurić u lice Nemcima na "Beogradskom bezbednosnom forumu"

Patrijarh Irinej: SPC ne menja svoj stav o Kosovu i Metohiji

Prvo dijalog, pa onda međunarodne organizacije: Dačić iz Strazbura prkosi Prištini

Da li će se Srđan Nogo posle skandalozne pretnje premijerki i predsedniku Srbije pozvati na poslanički imunitet u postupku tužilaštva?

Najvažnija vest iz Vašingtona stigla nam je sinoć! Trampov čovek za Balkan prelomio u vezi korekcije granica

Toma konačno odgovorio na navode da osniva novu stranku

Haradinaj likuje: Ovo je jedan od najvažnijih dana za Kosovo

Stefanović predstavio argumente Srbije zašto Kosovo ne sme u Interpol: Urgencija kod francuskog ambasadora Mondolonija (FOTO)

Albanci se nikad brže nisu složili: Za dva sata usvojili zakone o formiranju "Vojske Kosova"

Japan ulaže 500.000 evra u projekat uklanjanja protivpešadijskih mina: Brnabić zahvalila na prijateljstvu, donacijama i saradnji (FOTO)

Boško Obradović se ogradio od Noga, ali ga ne smenjuje

Vučić i Van der Belen položili vence na Srpsku kosturnicu i spomenik braniocima Beograda (FOTO) (VIDEO)

Koliko Srbiju košta vila Tomislava Nikolića i da li su neki ministri Vlade u sukobu? Burna sednica u Skupštini Srbije (VIDEO)

Srpska lista napustila sednicu Skupštine Kosova: Albanski poslanici ih najstrašnije vređali!

Tužilaštvo istražuje Noga zbog pretnji smrću Ani Brnabić i Aleksandru Vučiću

Zaboravite ulazak u EU 2025! Iz Centra za studije evropske politike poručuju: Pre je realna druga polovina sledeće decenije

Da li je Srbija potpisala Dablinski sporazum: Brnabić na Tviteru odgovorila na skandalozne pretnje i optužbe poslanika Dveri

Ako Dveri ne smene svog poslanika, pokazaće da je njihova politika vešanje političkih protivnika: Mihajlović traži hitnu reakciju zbog pretnji

Prištini se žuri! Zakoni o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku progurani na dnevni red

Iran uveo recipročne mere Srbiji: Odgovor na odluku Vlade od 8. oktobra

Amerikanci svesni da ukidanje UNMIK-a nije u njihovim rukama: Donošenje nove rezolucije zavisi od druge države

U Srbiji u 2017. godini zabeležen pad stope siromaštva: Vlada objavila podatke

Ostavite Anu Brnabić na miru, neću nikome dozvoliti da ugrožava žene u Srbiji: Vučić reagovao posle pretnji poslanika Dveri

Ne slažemo se sa SAD po svim pitanjima oko Kosova, ali su nam potrebni za rešavanje problema: Vučić na "Beogradskom bezbednosnom forumu" (FOTO)

Haradinaj priznao: Srbija prvi put bolje lobirala

Amerika nema crvenih linija, ali postoji dogovor koji neće prihvatiti: Skat o rešenju za Kosovo

Slavica Đukić Dejanović otkrila da li će biti protivkandidat Dačiću

Supruge predsednika Srbije i Austrije posetile Narodni muzej (FOTO)

Zašto je međunarodna zajednica promenila stav o stvarnaju "Vojske Kosova"? Iz Srpske liste poručuju: Podriva se budućnost dijaloga (VIDEO)

Srbi gube Hilandar ako se priklone Moskvi? Raskol Pravoslavne crkve preti nemerljivim posledicama

Teško je proceniti posledice odlaska UNMIK-a sa Kosova: Bivši ambasador pri UN o značaju pisma Niki Hejli

Skepticizam direktorke Evropskog fonda za Balkan: Vi u EU do 2025? Sumnjam

Kao nekadašnji posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, Kuper otkrio šta misli o kosovskom čvoru

Poslanik Dveri bi da besi premijerku i predsednika Srbije na Terazijama: Srđan Nogo pozvao na ubistvo Brnabić i Vučića zbog migranata (VIDEO)

Srbija je važan partner Austriji, želimo da vas vidimo u zajednici evropskih zemalja: Poruka austrijskog predsednika Brnabićki (FOTO)