≫ 

Vučić sa Stilijanidesom: EU pomogla Srbiju sa 80 miliona evra

To je za nas veliki novac za koji smo zahvalni, jer toliko nismo uzeli od poreskih obveznika Srbije, već su nam pomogli iz EU, rekao je Vučić nakon sastanka sa evropskim komesarom

  • 46

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio se danas evropskom komesaru za humanitarna pitanja i upravljanje krizama Hristosu Stilijanidesu i EU na 80 miliona evra pomoći i podrške u suočavanju Srbije sa migrantskom krizom.

Brnabić sutra NE NOSI pismo u Brisel: Predsednik Vučić objasnio razlog

Energetika - političko i geostrateško pitanje o kome se priča na najvišem nivou: Antić najavio da će Vučić o Turskom toku razgovarati sa Erdoganom

- To je za nas veliki novac za koji smo zahvalni, jer toliko nismo uzeli od poreskih obveznika Srbije, već su nam pomogli iz EU - rekao je Vučić nakon sastanka sa Stilijanidesom.

On je zahvalio i Stilijanidesu lično, kako je rekao, velikom prijatelju Srbije, na snažnoj podršci koju je pružao i pruža Srbiji.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Predsednik je preneo da je na sastanku bilo reči o nekoliko važnih stvari u rešavanju problema u okvirima migranstke krize i o tome kako Srbija postupa sa 3.587 migranata, koliko ih ima u našim prihvatnim centrima.

- Mislim da to radimo na pristojan način i nastavićemo, jer želimo da i naši ljudi imaju najbolji mogući odnos prema ljudima koje je muka naterala da napuste domove - rekao je predsednik Srbije.

Vučić je podvukao da je neophodno omogućiti im da se se školuju, jer je to jedan od ključnih problema.

- Neki će ostati, neki će otići, ali važno je da im pomognemo gde god da žive i rade - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Kako je rekao, razgovarali su i o tome kako EU, ukoliko bi došlo povećanja talasa migracija, dalje da pomogne Srbiji da spremna dočeka bilo kakve potencijalne izazove.

Vučić je dodao i da je bilo razgvora o civilnoj zaštiti i kako na tome zajednički raditi sa EU i nagalsio i da su resoprni ministri sa Stilijaidisom imali o tome dobre razgovore.

- Razgovarali smo i o putu Srbije ka EU i zahvalni smo što imamo podršku - rekao je predsednik Srbije i naveo da smo zahvalni i Žan Klodu Junkeru i Federiki Mogerini, i svim komesarima, a posle veoma značajnog govora koji je Juhnker imao pre nekoliko sedmnica.

Kako je rekao, nada se da ćemo naš da uradimo kako treba, a onda nam ostaje ono što je svakako ozbiljan problem za, EU, a naša svakodnevnica i muka, a to je pitanje KiM.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

SRBIJA JE KLJUČNI PARTNER EU

Srbija je deo Evrope i ključni partner Evropske unije u upravljanju izbegličkom krizom, poručio je danas evropski komesar za humanitarnu pomoć i upravljanje vanrednim situacijama, Hristos Stilijanides posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Stilijanides je zahvalio Vučiću na, kako je rekao, konstruktivnom sastanku i plodnom razgovoru o migracionoj krizi koja je globalni problem i glavno pitanje o kojem su razgovarali.

- Ja lično i Evropska komisija cenimo ličnu posvećenost i ljudski pristup izbeglicama na vašoj teritoritiji, delimo isti moralni kompas - rekao je Stilijanides.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

On je pohvalio vladu i srpski narod jer je pokazao darezljivost i gostoprimstvo i uložio veliki napor da pomogne izbeglicama.

- Kada sam ranije dolazio u Srbiju posetio sam Šid i Krnjaču, a juče sam bio u Obrenovcu i i video ogroman boljitak u uslovima života za migrante, a sve zahvaljujući naporima vlade i naroda - rekao je evropski komesar.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Stilijanides je rekao da je na sastanku sa Vučićem uverio predsednika Srbije i u posvećenost Evropske unije da podrži Srbiju u rešavanju problema sa migrantima.

- Srpski narod je darežljiv i pun empatije i zna kako da se nosi sa ovim problemima. Zato ćemo uvek biti tu za vas i nastavićemo da unapređujemo našu saradnju - rekao je Stilijanides.

On je najavio ugovaranje projekta od četiri miliona evra za obezbeđivanje osnovne hrane, neformalnog obrazovanja i zaštite izbeglica u Srbiji.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Evropski komesar je podvukao da treba rešavati osnovne uzroke migrantske krize, kao i da ne postoji humanitarno već isključivo političko rešenje ovog problema.,

- Siguran sam da nas glavni cilj treba da bude fokusiranje na uzroke problema u Siriji, Avganistanu i Iraku, a mir je magična reč za rešavanje izbegličke krize - poručio je Stilijanides.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cuki

    9. oktobar 2017 | 12:16

    Hvala EU na pomoci.

  • vik

    9. oktobar 2017 | 11:57

    Svaka pomoc nam je od izuzetnog znacaja...

  • Velibor

    9. oktobar 2017 | 13:36

    Svaka pomoć je dobro došla. U svakom slučaju najvažnije je da poreski obveznici nemaju još jednu stavku više koju moraju da plaćaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA