≫ 

Brnabić sutra NE NOSI pismo u Brisel: Predsednik Vučić objasnio razlog

Vučić je objasnio na pres konferenciji da će pismo, ozbiljno i temeljno, premijerka potpisati posle posete Briselu, kada dobije saglasnost vlade

  • 59

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je tekst pisma za Evropsku uniju povodom katalonskog referenduma gotovo, da ga je on već potpisao, ali da ga premijerka neće sutra odneti u Brisel, već će biti dostavljeno kasnije, na molbu Španije, kako ne bi pogoršalo situaciju u toj zemlji.

Vučić i Putin saglasni: Katalonija je potvrdila da je to što je EU priznala Kosovo - fatalan potez i greška

Predsednik Vučić imao samo JEDNU molbu za Srbe sa Kosova i Metohije

Vučić je objasnio na pres konferenciji da će pismo, ozbiljno i temeljno, premijerka potpisati posle posete Briselu, kada dobije saglasnost vlade.

Odlaganje slanja pisma Evropskoj uniji ne znači, međutim, da će predsednik i vlada odustati od insistiranja na odgovorima koje namerava da uputi Evropskoj uniji, a pre svega - kako Katalonija ne može, a samoproglašena nezavisnost Kosova i Metohije je mogla da se proglasi legalnom.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

On je na pres konferenciji koju je držao s evropskim komesarom za humanitarna pitanja Hristosom Stilijadesom, a upitan da li je su razgovarali o Kataloniji i evropskoj perspektivi Srbije, rekao da je govorio razgovorima Beograda i Prištine, te o tome koliko je teško da Srbima objasni različite aršine koje EU primenjuje.

- Moja je dužnost kao predsednika da kažem na svakom mestu kako je teško za srpski narod da razume različite aršine i principe koji se primenjuju kad je u pitanju Srbija - rekao je Vučić.

Kako je rekao, njegova je dužnost da to govori na svakom mestu, ali i da je u tom smilu zahvalan i Stilijadesu, ali i Mogerini, jer "žele mir i pomažu da ga sačuvamo kroz užasno teške razgovore s kosovskometohijskim Albancima".

- To radimo da bismo sačuvali naše ljude i predvideli bolju buducnost. Govorio sam o tome i zato što tu pravde za Srbe i Srbiju nema - primetio je.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

RAZUMEM OSETLJIVOST SRPSKE VLADE

Evropski komesar za humanitarnu pomoć i upravljanje vanrednim situacijama Hristos Stilijanidis izjavio je danas da, kao Kipranin, razume istorijske konflikte, ali da je potrebno gledati u budućnost kroz evropsku perspektivu. Na pitanje novinara o postojanju dvostrukih aršina u pogledu situacija u Kataloniji i na Kosovu, Stilijanidis je rekao da "dolazi s Kipra i da zna za istorijske konflikte".

- Mogu da prepoznam osetljivost srpske vlade, ali istovremeno moramo da gledamo u budućnost naših naroda kroz evropsku perspektivu - rekao je novinarima Stilijanidis u Beogradu posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Stilijanidis je istakao da je Srbija deo Evrope i da Zapadni Balkan u celini, a naročito Srbija imaju jasnu persperktivu ka Evropskoj uniji.

On je dodao i da se sada "moramo fokusirati na intenziviranje dijaloga Beograda i Prištine", kojem posreduje visoka predstavnica Unije Federika Mogerini.

OSLOBOĐANJE ORIĆA DOKAZ DA ŽIVOTI SRBA NISU VREDNI KAO ŽIVOTI DRUGIH LJUDI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, na vest o oslobađajućoj presudi Naseru Oriću, da će Srbija morati sama da se bori za pravdu, ali i pozvao na uzdržavanje od teških reči.

- Životi Srba nisu očigledno nisu vredni kao životi drugih. Srpska suza nema roditelja - rekao je Vučić na pres konferenciji i dodao da će Ministarstvo pravde reagovati na oslobađajuću presudu Oriću, a da je na njemu kao predsedniku države da ne izgovara najstrašnije moguće reči.

Razgovarao je, kaže, sa premijerkom Anom Brnabić i ministarkom pravde Nelom Kuburović i najavio reagovanje Ministartsva pravde.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Kako je rekao, njegova uloga kao predsednika Srbije je da ne izgovori najstrašnije stvari, iako je očigledno da životi Slobodana Ilića, MIlutina Miloševića, Mitra Savića, nisu vredno kao životi drugih.

- Jasno je da srpska suza nema roditelja - rekao je predsednik Srbije i da je isto tako jasno da ćemo za pravdu morati da se borimo sami.

Ukazao je da smo samo mi optužuivani i osuđivani, a da ni Haradinaj, ni Orić niti neki drugi nikada neće biti krivi za Srbe koji su stradali, a najviše je Srba i Bošnjaka stradalo.

- Pozivam sve Srbe da ne pokažu i ne izgovore nijednu tešku reč protiv naših komšija Bošnjaka, već da gradimo prijateljstvo i budućnost. Istinu nijedan sud ne može da sakrije - dodao je on.

Kako je rekao, nećemo da psujemo, ali ćemo se za pravdu boriti snažnijom ekonomijom, jedinstvom i većim radom koji će doneti plodove za budućnost našoj deci.

Ali, ističe, nećemo da bežimo i skrivamo istinu - tamo gde smo za nešto odgovorni da prihvatimo, ali i da jasno i nedvosmisleno kažemo ono za šta su drugi odgovorni.

On je podsetio i na izjave premijera Albanije Edija Rame koji kaže da Srbija "zamislite napreduje" ka EU, a nije priznala Kosovo, potpredsednika HDZ koji ga je nazvao četnikom, a njegovi nisu bili ni četnici, ni partizani, već Srbi koji su stradali od ustaške ruke, a na koje niko nije reagovao...

- Svi su na to ćutali, i u Hrvatskoj su ćutali - rekao je Vučić i dodao da ni na to nije odgovarao.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA