NOVA ULOGA SRBIJE NA KINESKOM "PUTU SVILE": Otkrivamo šta Peking želi da otvori u Beogradu (FOTO)

U kineskim planovima, Srbija igra verovatnu najvažniju ulogu u ovom delu sveta, a nama donose više radnih mesta, podižu životni standard i privredni rast zemlje

  • 6

Kada je kineski predsednik Si Ðinping u Smederevu, prošle godine, proglasio da je Srbija centar njene infrastrukturne inicijative "Jedan pojas, jedan put", time je otvoreno objavio da je Kina "otvorila prodavnicu" na južnom krilu Evrope. Međutim, ova velika sila su tu nezaustavlja. U njenim planovima, naša zemlja igra verovatnu najvažniju ulogu u ovom delu sveta, a nama donose više radnih mesta, podižu životni standard i privredni rast zemlje.

Svečani doček za Erdogana ispred Palate Srbija (FOTO)

Vučić sa šefovima švedske i finske diplomatije o bilateralnoj, regionalnoj saradnji i evrointegracijama (FOTO)

Srbija bi, naime, uskoro mogla da postane regionalni centar za inovacije u okviru globalne inicijative “Pojas i put”, rečeno je u Pekingu na sastanku ministra za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića i zvaničnika Kine.

Popović se sastao sa predsednikom Kineske asocijacije za međunarodne programe i razmenu (CEAIE) Liu Liminom sa kojim je razgovarao o mogućnosti da se formira Centar za razvoj inovacija i tehnoloski razvoj u okviru mehanizma saradnje Kine (CIEZ) i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Foto: Vlada Srbije

Ministar je podsetio da su prošlog meseca u oblasti visokog obrazovanja Srbija i Univerzitet u Novom Sadu bili centar okupljanja ministarskih i univerzitetskih delegacija zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine.

- Tom prilikom na Univerzitetu u Novom Sadu osnovan je Sekretarijat Konzorcijuma institucija visokog obrazovanja na nivou mehanizma 16+1. Osnovni cilj tog Sekretarijata je uzajamno jačanje kapaciteta institucija visokog obrazovanja za razvoj inovacija, istraživački rad i transfer znanja i tehnologija u industriju - naveo je ministar.

On je istakao da je sa kineskim partnerima razgovarao o mogućnosti da se pored formiranog Sekretarijata formira i Centar za razvoj inovacija i tehnoloski razvoj u okviru mehanizma Kina-CIEZ.

- Siguran sam da Srbija ima kapacitet da pokrene ove dve izuzetno komplementarne aktivnosti sa konačnim ishodom jačanja sveukupnih akademskih, razvojnih i inovativnih kapaciteta u okviru Inicijative Pojas i put - objasnio je Popović.

Foto: Vlada Srbije

On je dodao da Srbija želi da se više oslanja na iskustva Kine u razvoju inovacija i primeni IT u industriji.

- Kina je jedna od zemalja koja je najdalje odmakla u procesu digitalizacije svoje industrije. To je proces ka kojem se kreće i Srbija. Kineski partneri mogu da nam prenesu dragocena iskustva iz oblasti digitalnih inovacija i transformacija industrijskih i proizvodnih tehnologija - rekao je Popović.

Liu Limin je istakao da je Kina zainteresovana za realizaciju ideje o formiranju Centra za inovacije i tehnoloski razvoj u Srbiji u okviru formata 16+1.

Dodao je da Kina želi produbljivanje saradnje sa Srbijom u oblasti inovacija, podsticanja preduzetnistva i tehnoloskog razvoja.

Foto: Vlada Srbije

Predsednik CEAIE je ocenio da je tehnološki razvoj i modernizacija industrijske proizvodnje u Kini važan proces koji se sprovodi uz snažnu podršku institucija visokog obrazovanja.

- Kapaciteti za razvoj inovacija leže u našim univerzitetima. Zato je za razvoj saradnje u oblasti inovacija, važna saradnja i razmena znanja između univerziteta u Kini i Srbiji - rekao je Liu.

Popović je ovim sastankom započeo trodnevnu posetu Kini tokom koje se sastao i sa zvaničnima te zemlje i rukovodiocima velikih kineskih državnih kompanija uključenih u realizaciju projekta izgradnje srpsko-kineskog industrijskog parka u Beogradu.

Popović je šef vladine Radne grupe za realizaciju projekta izgradnje srpsko-kineskog industrijskog parka u Beogradu.

Foto: Petar Lazović

Taj park biće izgrađen u Borči i prostiraće se na 320 hektara, a prema najavama ministra, radovi bi trebalo da počnu 2018. godine.

Park će biti izgrađen pored Pupinovog mosta i u parku će, prema izrađenoj studiji izvodljivosti, biti otvoreno više od 1.000 visokotehnoloških kompanija sa potencijalom otvaranja nekoliko desetina hiljada novih radnih mesta.

Popović je posle sastanka sa rukovodiocima kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBC), koja će graditi park, rekao novinarima da je preliminarna vrednost tog projekta oko 300 miliona evra i da će ga finansirati tri velike kineske banke: Eksport - import, Banka za razvoj i Kineska banka za izgradnju.

Foto: Kabinet ministra Nenada Popovića

Projekat će se, kako kaže, realizovati u tri faze: prva vredna oko 120 miliona, druga 100 miliona i treća 80 miliona evra.

Popović je naglasio da će to biti najsavremeniji park u kome će biti prisutne sve velike kompanije iz regiona.

Prema njegovim rečima, memorandum o zainteresovanosti za učešće u ovom parku je već potpisalo više od 40 velikih kineski kompanija koje žele da budu prisutne u parku.

- Vrlo smo konzervativni po pitanju rokova, želimo da u ovoj godini učinimo napor da potpišemo komercijalni ugovor. Radovi sigurno mogu da započnu sledeće godine - naveo je Popović.

Foto: Kabinet ministra Nenada Popovića

Popović, koji je predsednik radne grupe za realizaciju tog projekta, održao je radni sastanak sa CRBC na kome su razmotreni svi elementi koji bi trbalo da budu u novom industrisko - tehnološko parku u Beogradu.

- Radna grupa i predstavnici kineske strane imaju zajedničko mišljenje o ključnim temema. Pametna industrijalizacija, nove tehnologije, robotika, inovacije je nešto što treba da bude u osnovu parka i naravno sva podrška. U oktobru i novembru treba da dođemo vrlo blizu konačnog rešenja, do poslednjeg usaglašenog elementa projekta i možemo očekivati ove godine ili na samom početku sledeće godine potpisivanje komercijalnog ugovora - kazao je on.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    10. oktobar 2017 | 13:04

    Imam komsiju kineza ,zove se Srboljub👲

  • Mlj1228

    10. oktobar 2017 | 14:05

    Od Kine strepe najvise ameri , jer ne mogu sa njima , ali ne mogu ni bez njih . Kineska nano tehnologija je preplavila svet , i to ameri dobro znaju , jer se njihovi najsavremeniji aparati montiraju kod njih . Ali ne samo , vec se dobrim delom elektronskih koponenata proizvodi kod njih. Svi «apple» aparati se montiraju u Kini , zatim , Kina je kupila «IBM» nekadasnji americki ponos tehnologije , i da je samo to. Hteo sam reci , bolje je biti prijatelj sa Kinom, hteli mi to ili ne , nego sa onima koji su nam oteli 15% teritorije , bombardovali , ocrnili i satanizovali toliki niz godina , i jos uvek to cine.

  • ljubica

    10. oktobar 2017 | 18:26

    kina ima najvise stanovnika na svetu.samo kinezi u americi su trecerazredni stanovnici.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA