≫ 

Dačić o Skotu: Strani ambasadori ne treba da se mešaju, šta je s Gotovinom i Haradinajem

Šef srpske diplomatije kaže da izjave koje su se pojavile u vezi sa haškim osueđenikom Vladimirom Lazarevićem ne mogu da ugroze odnose dve zemlje

  • 6

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže da ambasador SAD kao i svi drugi ambasadori ne bi trebalo da se mešaju u unutrašnje stvari Srbije. Kaže da izjave koje su se pojavile u vezi sa haškim osueđenikom Vladimirom Lazarevićem ne mogu da ugroze odnose dve zemlje.

Nadam se da ću biti živ kad Srbija uđe u EU: Dačić o proširenju Unije na Zapadni Balkan

ŠTA JE TREBALO, DA UBIJEM ERDOGANA KAO MURATA? Dačić za Telegraf o sinoćnjem nastupu i o tome koliki je bakšiš dobio od muftije (VIDEO) (FOTO)

Međutim, podseća da Lazarević kao i svi koji su odslužili kazne su građani kao i svi drugi, te da nigde nije zabrajeno da se oni uključuju u političke procese i daju izjave.

- Ovde je reč o tome da se sada govori da će to ugroziti naše bilateralne odnose, znate šta, Lazarević je odslužio kaznu, Haradinaj je predsednik vlade, koji će tek da odluži kaznu, a da ne govorim o tome da se Gotovina sprema da bude predsednik Hrvatske, a videli ste i Nasera Orića koji je sada oslobođen optužbi - komentarisao je Dačić novinarima u pauzi Beogardskog bezbednosnog foruma.

On je poručio da ambasadori ne bi trebalo da se mešaju u naše unutrašnje stvari, primetivši da naši ambasadori u inostranstvu ne komentarišu unutrašnje stvari tih zemalja.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

RAZGOVORI SAD I RUSIJE U BEOGRADU TRAJALI 6 SATI

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je susret predstavnika Rusije i SAD koji su o situaciji u Ukrajini razgovarali u Beogradu važna poruka koja doprinosi jačanju spoljnopolitičke uloge Srbije.

- Mi smo bili zaduženi za logistiku, ne ulazimo o čemu su razgovarali i da li je došlo do napretka. Razgovor je trajao šest sati i svi su bili zahvalni našoj strani na gostoprimstvu - rekao je Dačić odgovarajući na pitanaj novinara u pauzi Beogradskog bezbednosnog foruma.

Kako je rekao, ne znam zašto je izabran baš Beograd, te da je to bio izbor dve strane, i nije želeo da otkrije u kom se objektu taj razgovor odvijao.

Komentarišći vest da je ukrajinska sluzba bezbednosti objavila da se oko 300 boraca iz Srbije učestvuje u borbama u Ukrajini na strani Rusije, Dačić je rekao da ne podržavamo učešće naših državljana u bilo kom stranom konfliktu, te da postoje zakonske odredbe koje to regulišu.

- Molimo bilo koju stranu da nas o tome informiše. Mi ne podržavamo učešće naših državljana u konfilktima i preduzećmo norme za kažnjavanje takvih dela - rekao je Dačić.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

VELIKI PRITISCI ZBOG RUSKOG CENTRA

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže da status ruskog humanitarnog centra u Nišu još uvek nije rešen zbog toga što se vrše veliki pritici i izrazio nadu da će to ipak brzo da se dogodi.

- Nije rešeno zbog toga što se vrše veliki pritisci, što se to pitanje politizuje i što mi ne želimo da to pitanje postane predmet političkih sporova - rekao je Dačić novinarima u pauzi Beogradskog bezbednosnog foruma.

On je istakao da to treba da se reši na način kako je to, kaže, uobičajeno u skladu sa Bečkom konvencijom.

- Nadam se da će to brzo da se desi - rekao je ministar.

NOĆNA MORA REGIONA

Evropska unija ima veliki interes da Zapadni Balkan postane deo EU i iz bezbednosnih razloga, jer je bolje da EU kontroliše bezbednosne procese u regionu, nego da ih ne kontroliše, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i dodao da su najveći problemei u regionu bilateralne nesuglasice.

- Bolje da to bude deo rešavanja problema, a ne region gde se stvaraju problemi - rekao je Dačić odgovarajući na pitanja novinara u pauzi Beogradskog bezbednosnog foruma.

Dačić je istakao da kao najveće probleme u regionu vidi nerešene bilateralne stvari između bivših jugoslovenskih republika, što se, kaže, pretvara u noćnu moru regiona.

- Druge globalne stvari, poput terorizma, migracija, klimatskih promena, mi tu ne možemo mnogo da utičemo. Ali ove možemo, a to postoji veća politička volja da se bilateralni problemi rešavaju -  rekao je Dačić.

On je podvukao i da Srbija podržava BiH na njenom ervopskom putu i da želi da ta zemlja što pre dobije status kandidata, jer je interes da sve zemlje regiona budu u Uniji.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

HARADINAJEVA IZJAVA JE ZA DOMAĆU UPOTREBU

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da su često izjave albanskih lidera s Kosova namenjene domaćoj upotrebi, pa u taj korpus ubraja i poslednju izjavu Ramuša Haradinaja o tome da nema nastavka dijalog Beograda i prištine bez učešća SAD.

- Ne bih da komentarišem svaku izjavu koja dolazi iz Prištine, a namenjena je za unutrašnju upotrebu - kazao je Dačić u pauzi Beogradskog bezbednosnog foruma, te kao Haradinajevu izjavu za domaću upotrebu označio tvrdnju kosovkosg premijera da se priprema nova plattforma u koju će biti ukljucen i parlament SAD.

Kako je istakao, u dijalogu koji se vodi neće se razgovarati na takav način uz podsećanje da je taj dijalog prebačen u Brisel, a ne na UN.

- Što se nas tiče, mi smo za da se vrati u UN, ali nismo tu da kočimo ovaj dijalog nego da ga podstaknemo. Takve izjave su više za unutrašnju upotrebu nego što one predstavljaju istinu - zaključio je Dačić.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radoje

    12. oktobar 2017 | 15:27

    "Zapjevaj i za pojas zadeni"! Nisu svi kao turci.

  • Miki

    12. oktobar 2017 | 14:53

    Oni neznaju stace pa da prebace i poniste ono sto je postignuto neodgovaraju im srpske opstine okreni obrni oni se zapetljavaju a ne primecuju da ih zapad zajebava nisu im potrebni treba da pocne sudzenje ovk .

  • Dragorad Dragoradovic

    12. oktobar 2017 | 14:51

    Gen.Lazarevic za razilko od gore pomenuta dva skota je obrazovan i civilizovan covek.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA