Grubješić: Šanse za početak pregovora sa EU u decembru su minimalne

- Sledeći rok za pregovore je sredina naredne godine, ne postoje novi ili tajni uslovi koje Srbije treba da ispuni kako bi načinila sledeći korak na evropskom putu - istakla je potpredsednica vlade za evropske integracije Suzana Grubješić

  • 0

Potpredsednica vlade za evropske integracije Suzana Grubješić izjavila je da su šanse da Srbija u decembru dobije datum za početak pregovora sa EU minimalne, a da je sledeći rok sredina naredne godine.

Grubješićeva je navela da ne postoje novi ili tajni uslovi koje Srbije treba da ispuni kako bi načinila sledeći korak na evropskom putu, ali da je potrebno da se sprovede ono što je prethodna Vlada dogovorila u tehničkom dijalogu sa Prištinom.

- Tehnički dijalog se mora nastaviti i dovršiti, a ostala su još pitanja telekomunikacija i električne energije. Drugo, trebalo bi započeti proces normalizacije odnosa sa Prištinom. Ali, pre toga mora se u Srbiji postići konsenzus oko Kosova i da se na nivou državnog vrha definiše jasna strategija - rekla je Grubješićeva.

Ona očekuje da će dijalog sa Prištinom biti podignut na politički nivo i da će u tom slučaju morati da ga vode predsednik Tomislav Nikolić ili još neki visoki državni funkcioner.

- To je stvar našeg unutrašnjeg dogovora. Svakako da posle najave da bi Ketron Ešton učestvovala u ime EU u dijalogu moramo da imamo pandan visokoj predstavnici iz Brisela - ukazala je ona.

Ona smatra da se vlast mora osloboditi "straha da svaki susret, rukovanje ili dogovor sa predstavnicima vlasti iz Prištine znači faktičko priznanje Kosova, jer ne znači to".

- Trebalo bi da okrenemo stvari u našu korist i sve forume iskoristimo za zaštitu naših nacionalnih interesa. Ne sme se više zabijati glava u pesak, već se mora preuzeti odgovornost i aktivno tražiti održivo i trajno rešenje za naš narod na Kosovu - rekla je Grubješićeva.

Na pitanje da li je sigurna da neće biti novih uslova poput otvaranja međusobnih kancelarije Beograda i Prištine, potpredsednica Vlade istakla je da pokušaji postoje i da će uvek postojati, ali da je umeće naše diplomatije da ne dođe u tu situaciju.

Upitana da li će nova vlast kao dokaz EU da je Srbija spremna da se obračuna sa organizovanim kriminalom i korupcijom organizovati velika hapšenja, Grubješićeva je rekla da su pojedinci iz prethodne Vlade prizivali "srpskog Sanadera", i poručila da će ga možda i dobiti.

- Možda će ga na kraju ovog procesa i dobiti. Evo, otvorilo se pitanje zloupotreba i malverzacija u velikim bankama, poput "Agrobanke", pa ćemo videti šta će biti. Istina mora da ispliva, a pravda mora biti zadovoljena - rekla je ona.

(I. D. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA