≫ 

STRAHOVIT PRITISAK! Rusi i Zapad hoće da nam "SLOME KIČMU" u Nišu: Šta nam u petak donosi Šojgu?

Rusi traže diplomatski status za Humanitarni centar u Nišu, Zapad se oštro protivi, a mi se ponovo nalazimo između čekića i nakovnja

U posetu Srbiji dolazi ruski ministar odbrane Sergej Šojgu. Zvanično, povod za posetu je obeležavanje Dana oslobođenja Beograda, nezvanično u diplomatskim krugovima, tema broj 1 u razgovorima sa našim zvaničnicima biće status Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu. Rusi traže diplomatski status, Zapad se oštro protivi, a mi se ponovo nalazimo između čekića i nakovnja.

OFANZIVA IZ RUSIJE: U Beograd stiže "istočni NATO", a i "KGB" ima plan za Srbiju

Vučić razgovarao sa Čepurinom o Rusko-srpskom humanitarnom centra u Nišu (FOTO)

Da će Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu biti glavna tema susreta Šojgua i našeg državnog vrha, gotovo potvrđuje i jučerašnji sastanak ambasadora Rusije u Beogradu Aleksandra Čepurina i predsednika Republike Aleksandra Vučića.

Naime, kao je saopšteno posle susreta na Andrićevom vencu, Čepurin je tom prilikom istakao potrebu da se, zbog obima posla, što pre reši status Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ni 24 časa kasnije na isto kanabe je došao predstavnik najveće zapadne sile u srpskoj prestonici. Ambasador SAD Kajl Skot je razgovarao sa predsednikom Vučićem.

Foto: Tanjug/Rade Prelic

U zvaničnom saopštenju se ne navodi, da je bilo reči o centralnom gradu južne Srbije, ali ne treba izgubiti iz vida, da je svaki američki dužnosnik prilikom posete Beogradu, pomenuo to pitanje.

To potvrđuju i reči senatora Rona Džonsona, koji je krajem avgusta u vili "Mir" izjavio je da se nada da će Aleksandar Vučić i Srbija da se suprotstave pokušajima da se da diplomatski imunitet Rusko-srpskom centru u Nišu.

Gotovo direktno nam je poručio da to može uticati na dolazak stranih investicija.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Da bi kapital ovde došao, potrebno vam je što manje korupcije i vladavina prava, kao i indikacije da se država zaista kreće ka tržišnom kapitalizmu i stabilnosti, a, na žalost, predsednik Rusije Vladimir Putin demonstrira suprotno - rekao je Džonson tom prilikom.

Ništa manje negativan stav prema Centru u Nišu imaju i neke članice EU. Podsetimo, mediji su ranije spekulisali da će baltičke zemlje EU - Letonija, Litvanija, Estonija, kao i Poljska tražiti od Srbije da, prilikom otvaranja poglavlja 31, uskladi svoju spoljnu politiku sa Unijom, odnosno da uvede sankcije Rusiji, što bi jako zakomplikovalo status Centra u Nišu, pa ga verovatno učinilo i neodrživim.

Da Srbija izložena velikim pritiscima potvrdio je i šef diplomatije Ivica Dačić. Izjavio je da Srbija ne želi da pitanje statusa ruskog humanitarnog centra u Nišu postane predmet političkih sporova.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- To pitanje treba da se reši kako je uobičajno i u skladu s Bečkom konvencijom. Nadam se da će se to brzo desiti - rekao je ministar spoljnih poslova na nedavnom Beogradskom bezbednosnom forumu.

Centar je postao predmet nadmetanja velikih sila, kaže za Telegraf.rs Zoran Milivojević, karijerni diplomata. On ukazuje da taj Centar nije vojni i da nema razloga da se ne primeni reciprocitet.

- Srbija je vojno neutralna i politički nezavisna i ne treba da bude predmet nadmetanja i moneta za potkusurivanje. Najbolja formula je balans, odnosno što naša zemlja i sporovodi preko svoje politike i na toj poziciji je i njen principijalan stav da taj Centar da se uspostavi neka vrsta balansa i reciprociteta - kaže Milivojević.

Foto: TV Pink

On podseća da Srbija ima dobre odnose i sa NATO, a da u Beograd stiže i generalni sekretar ODKB, istočnog pandana zapadnoj Alijansi.

- To je u nacionalnom interesu Srbije da sa obe strane održava dobre odnose i da ne prihvata pritiske nijedne strane za nešto što bi predstavljalo odstupanje od vojne neutralnosti ili politike nezavisnosti - rekao nam je ovaj diplomata.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Milivojević lično misli da Centar u Nišu nije nikakva pretnja NATO, već civilni centar, za koji je već više puta pomenuto čemu služi.

- Već postoji debalans kada je u pitanju saradnja, jer imao mnogo veću saradnju sa NATO, čiji vojnici po SOFA sporazumu imaju nesmetan prolaz kroz našu zemlju. Zato bi trebalo uspostavi balans i tom Centru u Nišu dati odgovarajući status - istakao je Milivojević.

Kako se status Centra već nalazi u sferi političkih igara na najvišem nivou i mogao bi da utiče na budućnost Srbije, premijerka Ana Brnabić želi, shodno spoljno-političkoj orijentaciji balansiranja Srbije, da se nađe rešenje koje “neće biti predmet sukoba, a bilo bi prihvatljivo za sve.”

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Na to neće uticati ni Moskva, ni Vašington. Centar u Nišu je važan za našu zemlju, jer je to mesto odakle se kreće u pomoć u vanrednim situacijama, slučajevima elementarnih nepogoda ili tehnoloških havarija - rekla je nedavno Brnabić.

Takav stav odavno je potvrdio predsednik Vučić.

- U skladu sa interesima nezavisne i stabilne Srbije donosićemo odluke - podvukao je on.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža taksista

    18. oktobar 2017 | 18:12

    Gde Rusi rukom pokažu tu im dozvoliti da prave vojnu bazu.Licemernom zapadu hvala na milosrdnom anđelu i neka nas ostave na miru.

  • 1999

    18. oktobar 2017 | 17:21

    Amerima treba jasno i glasno reći da su oni samo naši neprijatelji i ništa više!!!!!

  • Valjevo

    18. oktobar 2017 | 17:47

    Braći dati bazu i u Valjevu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA