≫ 

PONOS VOJSKE SRBIJE! Održan prikaz "SLOBODA 2017": Hiljade ljudi na delu videlo "migove", dejstvo "Lazara", Miloša" i 1.500 ELITNIH VOJNIKA(VIDEO) (FOTO)

Građani su videli više od 2.200 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, 130 različitih vozila, 30 aviona i helikoptera i nove vojnike opremljene po konceptu "1.500"

  • 7

Na aerodromu u Batajnici održan je prikaz "Sloboda 2017" koji predstavlja centralni događaj obeležavanja 73. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. Građani su videli više od 2.200 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, 130 različitih vozila, 30 aviona i helikoptera i nove vojnike opremljene po konceptu "1.500".

Ko je Sergej Šojgu, Putinov mogući naslednik od kog drhti svet? Poznat je po "čvrstoj ruci", obožava srpske ćevape i dunjevaču (FOTO) (VIDEO)

NOVA SLIKA VOJSKE SRBIJE! Vučić uoči vežbe "Sloboda 2017": Naše nebo je sigurnije, naša zemlja je sigurnija

13.55 – Završen je dinamički deo prikaza "Sloboda 2017".

Foto: Vladimir Milovanović

13.45 – Posle pešadisjkih ešalona nastupili su motorizovani ešaloni snaga za reagovanje Vojske Srbije.

Foto: Vladimir Milovanović

13.40 – Predstavljeni vojnici opremljeni po "Projektu 1.500". Reč je o vojnicima sa najsavremenijim naoružanjem i optoelektronskim posmatračkim uređajima.

13.35 – Nalet aviona "mig 29" koji se nalaze u naoružanju Vojske Srbije.

Foto: Vladimir Milovanović

13.10 – Pripadnici akro-grupe "Striži" iz Rusije sa šest aviona "mig 29" izvode dinamičan program vrhunske tehnike pilotiranja. Neke delove programa prikazuju prvi put van granica Rusije.

Foto: Vladimir Milovanović

12.56 – Leti ešalon iz sastava ratnog vazduhoplovstva Vojske Srbije. Prikazani su avioni G-4 "supergaleb", avioni "lasta 95", helikopteri "gazela", "gama", Mi-17 i Mi-8.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

12.45 – Snajperski parovi likvidiraju teroriste ispred objekta. Napadnuti objekti gde je glavnina terorističke grupe. Vozilo "miloš" deluje po objektu mitraljezom i bacačem granata. Specijalni timovi iskrcavaju se iz helikoptera Mi-8 tehnikom "brzo spuštanje" i neutrališu teroriste. Izvršena hitna medicinska evakuacija helikopterom Mi-17. Kontroliše se prisutnost radioloških i hemijskih kontaminata.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

12.40 – Već u vazduhu se formira borbeni raspored. Padobranci pri prizemljenju zauzimaju položaj za blokadu. Deo terorista pokušava da pobegne. Angažuju se pripadnici „Kobri" koji blokiraju put. Teroristi su razoružani.

12.35 – Vojna policija blokira reon izvođenja operacije. Angažuju se snage za hitno reagovanje. Trideset padobranaca iskače iz aviona An-26 i izvodi specijalni desant.

Foto: Vladimir Milovanović

12.30 – Posle neuspeha u vazduhu, grupe terorista zauzeo objekte po aerodromu. Angažuju se izviđački kapaciteti sa vozili BRDM 2 i bespilotne letelice „orbiter mini".

12.25 – Avion se pregleda u slučaju da se u njemu nalazi eksploziv. Pregled se obavlja uz pomoć specijalno obučenih pasa. Pronađena je eksplozivna naprava koju tehničari uklanjaju koristeći specijalnu opremu i odela. Izvršena kontrolisana eksplozija.

Foto: Tanja Valič

12.20 – Pregovori sa teroristima u otetom avionu nisu uspeli. Specijalno obučeni timovi koriste cisternu za dopunu goriva kao masku, prilaze avionu i zauzimaju položaj za upad. Energičnom akciojom i protivterorističkom taktikom oslobađaju se taoci.

Foto: Tanja Valič

12.15 – Kao deo vežbe, pilot jednog lovca je iskočio padobranom pod pretpostavkom da mu je avion oštećen. Helikopteri kreću u operaciju traganja i spasavanja. Helikopter Mi-17 vrši pretragu terena. Pilot je lociran i evakuisan.

12.10 – Simulirana otmica aviona na međunarodnoj liniji. Lovci "mig 29" presreli avion s namerom prinudnog prizemljenja.

12.00 – Počasna četa Garde postrojena u čast predsednika Aleksandra Vučića. Intonirana je himna "Bože pravde".

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Prikazu "Sloboda 2017" prisustvuje predsednik Aleksandar Vučić i najviše državno i vojno rukovodstvo Srbije, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, predsednik RS Milorad Dodik, predstavnici diplomatskog kora.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

U Batajnici će biti prikazan deo operativnih sposobnosti Vojske Srbije, a najatraktivniji deo predstavljaju naleti avijacije. Srpski vojnici predstaviće borbenu spremnost kroz različite segmente koji uglavnom podrazumevaju rešavanje različitih talačkih situacija, protivterorističke borbe.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Centralni deo biće prikaz novih vojnika koji su opremljeni po konceptu "1.500", opremljenih savremenim ličnim naoružanjem, zaštitnom opremom i izviđačkim sredstvima.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Avijacija će učestvovati u delu prikaza osposobljenosti Vojske Srbije, a u svečanom defileu na kraju svečanosti učestvovaće 30 letelica - "migovi 29", avioni tipa "orao", G4 i "lasta", kao i borbeni helikopreti.

"Migovi 29" koji su nedavno stigli iz Rusije, neće učestvovati u letačkom programu, ali biće izloženi za javnost, a u prikazu će učestvovati i jedna od najpoznatijih akrogrupa, ruski "Striži".

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Pored naoružanja Vojske Srbije, kojim su opremljene naše jedinice, biće prikazan i deo iz proizvodnog programa domaće namenske industrije.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA