DO SADA NAJTEŽI PRITISAK NA SRBIJU: Vulin o izjavi Trampovog specijalca za Balkan

Hojt Ji se danas sastaje sa predsednikom Vučićem i premijerkom Brnabić

  • 76

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, povodom izjava u Beogradu zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Hojta Jia, kazao je da je to svakako do sada najteži javni i vrlo nediplomatski pritisak na našu zemlju i na naše pravo da samostalno odlučujemo.

Vučić ZAGRMEO u Batajnici: Moramo da budemo jaki, da bi se čula naša reč! Neka živi SLOBODNA SRBIJA (FOTO)

Američki general bombardovao Srbiju, a sada želi da je očerupa! Vesli Klark čeka dozvolu da uloži milione na Kosovu

- Ne znam kakva će biti pozicija i odgovor predsednika (Srbije Aleksandra) Vučića, ali sam siguran da će umeti da se izbori sa pritiscima kao što je uvek umeo i do sada - naglasio je Vulin u izjavi dostavljenoj sinoć Tanjugu.

Ali u svoje ime, rekao je Vulin, mogu da kažem da ovo nije izjava prijatelja i da ovo nije izjava čoveka koji poštuje Srbiju, koji poštuje našu politiku, koji poštuje naše pravo da odlučujemo.

Foto: Tanjug/MINISTARSTVO ODBRANE, DARIMIR BANDA

- Srbija će svoje odluke donositi sama, bez obzira koliko bili veliki oni koji smatraju da mogu da odlučuju umesto nas - zaključio je Vulin.

Podsećamo, Hojt Ji je rekao juče u Beogradu da SAD ne razumeju zašto bi osoblje ruskog humanitarnog centra trebalo da dobije diplomatski imunitet, istakavši da to nije norma u međunarodnoj zajednici.

- Zašto Rusija to traži, zašto vrši pritisak na Srbiju da joj da nešto što nije norma u međunarodnoj zajednici - upitao je Hojt Ji novinarima u pauzi 17. Srpskog ekonomskog foruma.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Prema njegovim rečima, cilj SAD je da Srbija bude prosperitetna, stabilna i bezbedna država, integrisana u EU.

- Zato verujemo da treba da se okrene partnerstvima, inicijativama koje će je približiti EU - rekao je Hojt Ji.

- Predlažem našim partnerima u Srbiji da pitaju Rusiju šta ona čini da joj pomogne na putu ka EU. Ne vidimo kako bi dodeljivanje diplomatskog imuniteta personalu u centru pomoglo Srbiji da ispuni cilj - članstvo u EU - zaključio je američki zvaničnik.

On je prokomentarisao i najavu da će general Vladimir Lazarević biti predavač na Vojnoj akademiji.

- Da neko ko je osuđen za ratne zločine može da bude predavač na vojnoj akademiji, nije dobar znak opredeljenosti vlade da ratni zločini budu kažnjeni - rekao je Hojt Ji.

- Bez obzira da li su odslužili kaznu ili ne, oni se smatraju odgovornim - rekao je Hojt Ji novinarima u pauzi 17. Srpskog ekonmskog foruma.

Iz razgovora sa liderima na Balkanu, jasno je da postoji opredeljenost da oni koji su počinili ratne zločine budu predati pravdi, kaže Hojt Ji.

- Važno je da dela potkrepe reči. Nastavljamo da pratimo napredak na tom polju u svim zemljama Zapadnog Balkana gde postoji pitanje ratnih zločina. U Srbiji ohrabrujemo takođe vlasti da javnosti pokažu opredeljenost da se dođe do pravde. Otuda i izjava ambasadora (Kajla) Skota (u vezi sa Lazarevićem) - rekao je Hojt Ji.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovan Ktć

    24. oktobar 2017 | 13:13

    Našeg predsednika i premijera primaju njihovi sekretari, a naš predsednik prima njihovog pomoćnika zamenika sekretara. To najbolje pokazuje koliko nas uvažavaju. Trebalo bi da mu Vučić objasni da mi sami biramo svoje prijatelje, i da nam niko, pa ni Amerika, to neće odredjivati.

  • Joksa

    24. oktobar 2017 | 11:28

    Ucene nećemo tolerisati, dosta ih je bilo.

  • GP

    24. oktobar 2017 | 10:38

    Sta ovaj trazi na srpskom ekonomskom forumu, sta ovaj uopste trazi u Srbiji? Pa jos ovakvi treba da nam drze predavanja? Ovo pod hitno PROTERATI iz Srbije. Humanitarnom centru u Nisu dati diplomtski status, NATO -u ukinuti privilegije. Objasniti i ovome Jiu i Skotu gde im je mesto. Ovj bas trazi djavola koji bi mogao na kraju da ga i odnese.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA