≫ 

Trampov specijalac za Balkan posle izjave o "DVE STOLICE" razgovarao sa Vučićem, Brnabić i Mihajlović (FOTO)

Hojt ji je na Samitu izjavio da Srbija ne može da "sedi na dve stolice", te da ruskom centru u Nišu ne treba da da diplomatski status

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Palati "Srbija" sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Brajanom Hojtom Jiem, a razgovor je bio "apsolutno otvoren i iskren", kako su za Tanjug rekli u Kabinetu predsednika Srbije. Ranije danas sastao se sa premijerkom Anom Brnabić i potpredsednicom Vlade Zoranom Mihajlović.

DO SADA NAJTEŽI PRITISAK NA SRBIJU: Vulin o izjavi Trampovog specijalca za Balkan

Miščević: Izjava Hojta Jia pogrešno protumačena

- Iz saopštenja će se videti šta je na sastanku govorio Ji, a šta je govorio predsednik Vučić saznaćemo ukoliko američka strana bude želela da to saopšti - istakli su u Kabinetu po završetku sastanka u Palati Srbnija, kojem je prisustvovao i ambasador SAD Kajl Skot.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Zvaničnik Stejt departmenta u ponedeljak je učestvovao na 17. Srpskom ekonomskom samitu u Beogradu.

On je na Samitu izjavio da Srbija ne može da "sedi na dve stolice", te da ruskom centru u Nišu ne treba da da diplomatski status, na šta je oštro reagovao ministar odbrane Aleksandar Vulin, rekavši da je to svakako do sada najteži javni i vrlo nediplomatski pritisak na našu zemlju i na naše pravo da samostalno odlučujemo.

SRBIJA MORA DA SPROVODI REFORME ZA ULAZAK U EU

Srbija mora da ostane čvrsto opredeljena u sprovođenju reformi, kako bi u skorijoj budućnosti postala članica Evropske unije, saglasili su se danas premijerka Ana Brnabić i zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Brajan Hojt Ji, a američki zvaničnik je istakao da su SAD spremne da pomognu.

- Sjedinjene Američke Države spremne da pruže svaku vrstu pomoći, kako bi Srbija u što skorijoj budućnosti postala članica Evropske unije - rekao je Ji, saopšteno iz Vlade Srbije.

Printskrin: Tanjug

Brnabić i Ji zaključili su u današnjem razgovoru da postoji dosta prostora za unapređenje ukupnih bilateralnih odnosa između dve države.

Takođe, potrebna je snažna volja i istrajnost svih činilaca vlasti i društva, kako bi se učinio značajniji napredak u pitanjima vladavine prava, slobode medija, borbe protiv kriminala i korupcije i obezbedili bolji uslovi za život svih građana Srbije, istaknuto je na sastanku.

Printskrin: Tanjug

Premijerka Brnabić izjavila je da je najvažniji cilj očuvanje mira i stabilnosti u regionu, bez kojeg nema ni ekonomskog napretka, ni evropske budućnosti za region.

Ona je istakla da je Srbija i dalje posvećena otvorenom dijalogu sa Prištinom.

Printskrin: Tanjug

Izrazila je uverenje da će otvaranje unutrašnjeg dijaloga o Kosovu dovesti do postizanja konsenzusa i saglasnosti u rešavanju pitanja od nacionalnog interesa za Srbiju.

PRIMETNO JE DA SU USLOVI POSLOVANJA DRAMATIČNO UNAPREĐENI

Funkcioner Stejt departmenta Brajan Hojt Ji preneo je danas potpredsednici vlade Zorani Mihajlović čestitke na uspešnoj reformi građevinskih dozvola, koja je, istakao je bila od presudne važnosti za napredovanje Srbije na Duing biznis listi Svetske banke.

- Primetno je da su uslovi poslovanja dramatično unapređeni - rekao je Ji, istakavši da je tome doprinela i dobra saradnja ambasade SAD i USAID-a sa Vladom Srbije i Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Printskrin: Tanjug

Glavne teme razgovora bile su, kako je saopšteno, nastavak reformi u oblasti građevinskih dozvola, unapređenje poslovnog okruženja u Srbiji, kao i infrastrukturni projekti koji će povezati Srbiju sa regionom.

Mihajlovićeva je podsetila da pre tri godine mnogi nisu verovali da je moguće da se u Srbiji građevinske dozvole izdaju u potpunosti elektronski, a da sada bilo koji investitor do dozvole dolazi “jednim klikom“.

Printskrin: Tanjug

- Sledeća reforma na kojoj radimo je reforma katastra, koja je jednako važna kao i reforma građevinskih dozvola - rekla je Mihajlovićeva na sastanku kojem je prisustvovao i ambasador SAD, Kajl Skat.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD takođe se interesovao za prioritete u oblasti transporta, koji će bolje povezati Srbiju sa regionom.

Printskrin: Tanjug

- Priotiteti Srbije su izgradnja “autoputa mira” od Niša preko Merdara do Prištine, završetak Koridora 10, ali i povezivanje auto-putevima sa Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom što otvara nove mogućnosti za ekonomiju citavog regiona i bolji život građana. Prioritet nam je i izgradnja brze pruge od Beograda do Budimpešte gde su već počeli radovi na jednoj deonici - rekla je Mihajlovićeva i dodala da Vlada uz to radi i na uklanjanju svih barijera kako roba i putnici ne bi čekali na granicama.

Potpredsednica Vlade rekla je da je već dogovoreno finansiranje izgradnje prve deonice „auto-puta mira“ Niš-Merdare-Priština-Tirana-Drač, od Niša do Pločnika, gde će radovi početi iduće godine, kao i da očekuje da u 2018. bude potpisan ugovor za Moravski koridor, odnosno auto-put Pojate-Preljina.

Printskrin: Tanjug

Ona je pozvala i američke građevinske kompanije da učestvuju u infrastrukturnim projektima u Srbiji.

ŠTA ĆE JI DRŽATI NA ZIDU KANCELARIJE

Potpredsednica Vlade poklonila je danas funkcioneru Stejt departmenta Hojtu Brajanu Jiu monogram u zlatovezu, ručni rad koji prezentuje srpsku kulturnu baštinu i koje su izradile žene sa sela, u okviru zajedničke inicijative Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, NALED-a i Etno-mreže „Uposlimo 1. 000 žena u ruralnim područjima".

Printskrin: Tanjug

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD zahvalio je na poklonu i rekao da će ga staviti na zid svoje kancelarije.

SASTANAK LIDERA OPOZICIJE SA HOJT JIEM

Predsednici opozicionih stranaka u Srbiji sastali su se danas u Beogradu sa visokim zvaničnikom Stejt departmenta Hojt Brajanom Jiem, saznaje agencija Beta.

Sastanku sa američkim zvaničnikom prisustvovali su lideri Demokratske stranke Dragan Šutanovac, Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović, Socijaldemokratske stranke Boris Tadić, Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, Pokreta slobodnih građana Saša Janković, Pokreta Dosta je bilo Saša Radulović i predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sdsd

    24. oktobar 2017 | 19:24

    Vucic mu objasnio sta je i kako u Srbiji

  • salamander

    24. oktobar 2017 | 14:38

    Trampov "specijalac" se ponasa kao slon u staklarskoj radnji!

  • Milan

    24. oktobar 2017 | 16:22

    Daj rusima diplomatski imunitet pa nek crknu agresori!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA