Ministarstvo trgovine traži od Prištine hitno ukidanje mera kojima želi da zaustavi uvoz srpskog brašna

Ministar Ljajić je rekao da se ovde radi o protekcionističkoj meri koja je doneta pod pritiskom kosovskog mlinarskog lobija

  • 8

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija uložilo je protest Privremenim institucijama samouprave u Prištini zaduženim za sprovođenje CEFTA sporazuma i predstavnicima UNMIKA i zatražilo ukidanje tzv. zaštitne mere od 23. oktobra kojom se uvodi specijalna uvozna dažbina za brašno iz Srbije od 40 evra po toni, izjavio je danas ministar Rasim Ljajić.

SKANDAL: Priština uvodi takse za srpsko brašno!

- Ovo je klasična vancarinska barijera kojom se sprečava ili čak zaustavlja izvoz brašna iz Srbije - upozorio je Ljajić.

Zaštitnu meru kosovske vlasti su, kako je objasnio, uvele jer se "navodno" brašno iz Srbije prodaje ispod tržišne cene, odnosno cene proizvodnje.

To je, tvrdi Ljajić, potpuno netačno jer je cena brašna koja se izvozi na tržište Makedonije, BiH i Crne Gore gotovo identična i do sada nije bilo prigovora od strane ovih partnera.

- Nema različitih cena za region. Jedinu razliku u ceni kilograma brašna mogu da naprave troškovi prevoza, pa je u tom smislu logično da će brašno biti nešto jeftinije u Prištini, nego recimo u Tirani - objasnio je ministar.

On je dodao da se ovde radi o protekcionističkoj meri koja je doneta pod pritiskom kosovskog mlinarskog lobija.

Taksa od 40 evra po toni je, kako tvrdi Ljajić, taman tolika da izvoz brašna iz Srbije učini neisplativim.

- Ukoliko se ova mera ne povuče, zatražićemo hitan sastanak Zajedničkog komiteta CEFTA kako bi se ovo pitanje stavilo na dnevni red, a istovremeno ćemo se obratiti i nadležnim telima Evropske komisije - zaključio je ministar.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realan

    27. oktobar 2017 | 16:55

    Ljajiću o čemu pričaš??? Dali ste im sve odlike države, dopustili carinu, cranične prelaze gde su oni hteli i sada tražiš nešto od onoga što ste vi stvorili državom da menja svoje odluke kako tebi ide u prilog. Bio si u svim vladama i ni ti niti jedna vlada posla vojsku i policiju dole u skladu sa rezolucijom 1244 SB UN, ispravi te vi to pa onda možemo da pričamo o brašnu.

  • ccc

    27. oktobar 2017 | 12:28

    Sami sebi? Ili kosovo nije vise srce srbije?

  • Ja

    27. oktobar 2017 | 15:32

    Siptarima i ne treba prodavati brasno !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA