Poslanici o obrazovanju: Na današnjoj sednici razmatraće 793 amandmana

Kada je reč o broju učenika u razredu, Šarčević je juče objasnio da izuzetno može da se formira odeljenje i do 33 učenika

  • 0

Skupština Srbije nastaviće danas sednicu raspravom o ukupno 793 amandmana na nekoliko zakona iz oblasti obrazovanja, među kojima je i 308 amandmana na Predlog zakona o dualnom obrazovanju, od kojih su Vlada i resorni odbor prihvatili četiri.

Velike novine za srednjoškolce na kraju godine: Upis fakulteta bez prijemnog, ali polaganje mature se DRASTIČNO MENJA

Poslanici će razmotriti i 106 amandmana na izmene Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, od kojih su Vlada i resorni odbor prihvatili dva amandmana, kao i 203 amandmana na izmene Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, od kojih su prihvaćena tri amandmana.

Skupštinski Odbor za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo podneo je četiri amandmana na izmene Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, koje je juče na sednici tog skupštinskog tela prihvatio ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

Tim amandmanima je, između ostalog, predviđeno da će ubuduće ministri prosvete i zdravlja propisivati bliže uslove za organizovanje, ostvarivanje i praćenje ishrane učenika u osnovnoj školi, dok će u jednom odeljenju istog razreda izuzetno moći da bude i do 33 učenika.

U obražloženju amandmana odbora navodi se da je uređivanje bližih uslova za organizovanje, ostvarivanje i praćenje ishrane učenika u osnovnoj školi potrebno radi unapređivanja i poboljšanja ishrane učenika, kao i ispunjavanja kriterijuma kvaliteta i sigurnosti pri planiranju orgaizacije ishrane učenika u osnovnoj školi.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Kada je reč o broju učenika u razredu, Šarčević je juče objasnio da izuzetno može da se formira odeljenje i do 33 učenika, i to u planinskim područjima, u slučaju kada nema dovoljno nastavnog kadra i kada ne može da se zadovolji formula da u jednom razredu ima do 30 učenika.

Skupština će razmotriti i 176 amandmana na izmene Zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju, od kojih su Vlada i nadležni skupštinski odbor prihvatili tri.

Poslanici su prošle nedelje završili načelnu raspravu o tim zakonskim predlozima, a najviše je bilo reči o Predlogu zakona o dualnom obrazovanju. Dok su poslanici vladajuće koalicije isticali da će dualno obrazovanje omogućiti mladima da brzo nađu posao, opozicija je oštro kritikovala predložena rešenja.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA