≫ 

Sada kada znamo gde je Dejtonski porazum, postavlja se pitanje šta je sa ostalim nestalim dokumentima?

Garancije su jednostavno nestale i nikada posle nisu pronađene

  • 1
Dejtonski mirovni sporazum Foto: WIkimedia U.S. Air Force/Staff Sgt. Brian Schlumbohm

Još uvek nije poznato čiju verziju Dejtonskog mirovnog sporazuma su sinoć pronašli pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS. Po svemu sudeći, to je nešto što tek treba da se utvrdi istragom. Međutim, ono što je posebno interesantno u celoj ovoj priči jeste činjenica da to nije jedini dokument koji je nestao na tajanstven način.

Otkriveno gde je skrivan original Dejtonskog sporazuma na engleskom jeziku

Naime, prema Ugovoru o privatizaciji Energopetrola, kupac INA-MOL dao je bankovne garancije o ispunjenju obaveza u iznosu 35 miliona KM.

Kako te obaveze nisu ispunjene, Vlada FBiH morala je aktivirati garancije i time naplatiti štetu nastalu iz neispunjenja obaveza. Međutim, garancije banke nikad nisu aktivirane.

Garancije su jednostavno nestale i nikada posle nisu pronađene. Zvanično, garancije su čuvane u sefu Vlade FBiH.

Početkom 2015. godine javnost je saznala i da je iz Vlade RS nestao originalni ugovor o privatizaciji Robne kuće Boska. Iz policije RS je saopšteno kako uopšte nije problematično što je nestao originalni ugovor jer postoje overene kopije.

No, stručnjaci smatraju kako je problematično što su s ugovorom nestale i overene bankarske menice u vrednosti 300.000 evra, kojima je kupac garantovao ispunjenje obaveza. Scenarij je sličan, skoro identičan, kao i u slučaju privatizacije Energopetrola.

Foto: Wikimedia / The Central Intelligence Agency

I neki "manji" slučajevi su zanimljivi. Tako je, prema tvrdnjama Večernjeg lista iz 2010. godine, nestala sva dokumentacija o privatizaciji banaka s područja FBiH. Naime, privatizaciju banaka vodila je posebna jedinica pri Ministarstvu finansija FBiH, a ne Agencija za privatizaciju FBiH. No, nakon okončane privatizacije i gašenja jedinice, dokumentacija je jednostavno nestala.

Originalni dokumenti nestajali su i u vreme važnih sudskih postupaka. U postupku protiv Dragana Čovića i braće Lijanović Tužilaštvo KS je u junu 2010. godine utvrdilo da nedostaje 40 originalnih dokumenata.

Pomenuti dokumenti korišteni su u sudskom postupku pred Sudom BiH 2006. godine, ali im se posle toga gubi svaki trag nakon što je predmet prebačen Tužilaštvu KS.

Foto: WIkimedia U.S. Air Force/Staff Sgt. Brian Schlumbohm

Nestanak originalnih dokumenata iz arhiva državnih institucija je u još najmanje dva procesa doprineo da sudovi visokopozicionirane političare oslobode optužbi za zloupotrebu položaja.

Upravo zbog nepostojanja originala ili overene fotokopije dokumenata na kojim se optužnica temeljila, Kantonalni sud u Sarajevu je oslobodio Edhema

Bičakčića i Nedžada Brankovića, bivše premijere Vlade FBiH optužene za zloupotrebu službenog položaja.

Milorad Dodik je takođe bio optužen za zloupotrebu položaja premijera Republike Srpske (RS), zbog nezakonite isplate budžetskog novca i kupovine stanova ministrima, članovima skupštine i drugim osobama.

Uz Dodika je bio optužen i Novak Kondić, bivši ministar finansija RS, a obojica su u oktobru 2005. godine oslobođeni zbog nedostatka originalne dokumentacije iz Arhiva Vlade RS, piše Klix.

Daljinac

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    1. novembar 2017 | 16:51

    Kako je jedan takav čovek došao do tako važnog dokumenta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA