KO JE IGOR ŠOLTES, Kardeljev unuk, kome je zadatak da sve zemlje EU priznaju Kosovo

Činjenicu da je Slovenac zadužen za Kosovo mnogi u Prištini vide kao prednost, jer je Slovenija prva priznala kosovsku nezavisnost od bivših jugoslovenskih republika

  • 17

Jedan od glavnih lobista za nezavisnost Kosova i Metohije je austrijska političarka Ulrike Lunaček, dosadašnji izvestilac Evropskog parlamenta za južnu srpsku pokrajinu. Sudeći prema prvoj izjavi, na njeno mesto dolazi više nego "dostojna" zamena. U pitanju Igor Šoltes, slovenački parlamentarac, unuk Edvarda Kardelja.

RUSI TVRDE: Amerika šalje novac PREKO KOSOVA za rušenje Vučića

Srpske i albanske sudije zajedno na radnim mestima u Severnoj Mitrovici

Verujem - naziv je stranke, koju je formirao Igor Šoltes, 53-godišnji advokat iz Ljubljane, unuk poznatog slovenačkog i jugoslovenskog komuniste Edvarda Kardelja. Upravo sa liste te stranke ušao je u Evropski parlament, gde je izabran za izvestioca za Kosovo.

Južna srpska pokrajina mu nije strana oblast, s obzirom na to da je već radio kao savetnik Svetske banke za Kosovo.

Čim je stupio na dužnost, jasno je pokazao svojom izjavom, šta će mu biti fokus rada.

Foto: Wikipedia/OSCE Parliamentary Assembly

U svom prvom intervjuu rekao je, parafraziramo, da mu je prvi radni zadatak da natera ostalih pet članica Unije koje nisu priznale Kosovo — da to urade.

- Mislim da njegov nastup izlazi iz okvira njegovog mandata. EU nije kao Unija priznala samoproglašenju državu Kosovo. To je zvaničan stav Evropske unije i kako je onda moguće da se njen izvestilac za Kosovo zalaže za to da ubeđuje preostale članice da prizanjutu samoproglašenu državu. On se ponaša apsolutno neprihvatljivo i to je već posao sada za administraciju u Briselu - komentariše za Telegraf.rs Šoltesovu izjavu, Milovan Drecun, predsednik skupštinkog Odbora za Kosovo i Metohiju.

To što on radi, kaže Drecun, nije u opisu poslova izvestioca Evropskog parlamenta.

Printskrin: Telegraf

- On samo treba da konstatuje ima li napretka u određenim oblastima koje su interesantne EU, a ne da lobira i ubeđuje članice za prizanje nezavisnosti Kosova. Mislim da je to dovoljan razlog, taj njegov brutalan politički ispad, da bude smenjen sa te pozicije - ukazao je predsednik Odbora za KiM.

Uz osmeh, naš sagovornik kaže da Šoltes, s obzirom da je unuk Edvarda Kardelja, nastavlja porodičnu tradiciju daljeg rascepkavanja Srbije.

Foto: Wikipedia/sanu.ac.rs

- Porodična tradicija je rasturanje Srbije i svega što je srpsko. To su radili komunisti, čiji je Kardelj bio perjanica. Oni su rasturali Srbiju, formirali su praktično dve države preko statusa autonomnih pokrajina i to sada Šoltes nastavlja. Gde je deda stao, tu bi on da nastavi - rekao nam je Drecun.

Činjenicu da je Slovenac zadužen za Kosovo mnogi u Prištini vide kao prednost, jer je Slovenija prva priznala kosovsku nezavisnost od bivših jugoslovenskih republika. S druge strane, posle niza kritika koje je Priština iznela na račun EU, dolazak Šoltesa albanski lideri shvataju kao znak dobre volje Brisela, jer je došao čovek koji, po njima, najbolje razume „stradanja Albanaca pod Srbijom“ piše u kosovskim medijima, prenosi "Sputnjik".

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Suza

    7. novembar 2017 | 14:32

    unuk druga Bevca, pa šta drugo očekivati?

  • Marina

    7. novembar 2017 | 14:06

    Kardelj, čuveni srbomrzac. Ništa ne čudi.

  • Dragan

    7. novembar 2017 | 15:24

    Ovo je živi dokaz o višedecenijskom prekrajanju Srbije. Ovo što sam rekao nije teorija zavere nego čiste činjenice. Ljudi došlo je vreme da zbijemo redove i da razmišljamo kao jedan kad su neke stvari u pitanju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA