≫ 

Bor uskoro ponovo dobija status grada: Velika inicijativa poslanice Kovačević (VIDEO)

Posle dugogodišnjeg čekanja i brojnih obećanja, Bor bi uskoro mogao da povrati status grada, koji je dobio uredbom iz 1947. godine

  • 16

Studenka Kovačević, narodna poslanica iz Bora, podnela je 3. novembra Predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije, prema kome se Bor definiše kao grad u čiji sastav ulazi nekoliko opština.

Bili smo u gradu bakra i rudara i zatekli ga čistog, u bojama jeseni: Nekada ovde nije bilo ni za hleb, sada se razvija velika priča (VIDEO)

Posle dugogodišnjeg čekanja i brojnih obećanja, Bor bi uskoro mogao da povrati status grada, koji je dobio uredbom iz 1947. godine.

- Posle sedamdeset godina Bor bi trebao da nakon usvajanja izmena Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije ponovo dobije status grada. Ja sam potpisnik inicijative za izmenu tog zakona i predstavnik predlagača. Ono što se sada čeka jeste da se ova inicijativa uvrsti u dnevni red sednice Narodne skupštine. Predsednica Maja Gojković donosi odluku o dnevnom redu i od nje zavisi kada će zakon ući u skupštisnku proceduru, ja se nadam, pre kraja ove godine. Potrebno je obezbediti i skupštinsku većinu i Srpska napredna stranka je to učinila. Smatram da će vrlo brzo Bor opet biti i zvanično grad - kazala je u izjavi za portal bor030.net Studenka Kovačević, poslanica u republičkom Parlamentu.

Foto: Media centar Bor

I prvog čoveka Opštine Bor je ova informacija prijatno iznenadila.

- Novinari su uvek bolje obavešteni, nego mi. Pričali smo na ovu temu mnogo puta. Opština Bor više neće biti opština, već grad. Siguran sam da će i Vlada i poslanici vladajuće većine podržati ovu inicijativu - kazao je Aleksandar Milikić, predsednik Opštine Bor.

Predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije može se i u pdf formatu naći na Sajtu Narodne skupštine, a prema ovom dokumentu, pored Bora, status grada trebalo bi da dobije i Prokuplje.

Daljinac

(Telegraf.rs/bor030.net)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Misha

    7. novembar 2017 | 20:46

    To je velika vest za gradjane Bora. Dobijanjem statusa grada, Bor postaje primamljiv investitorima, što znači veći priliv novca i otvaranju novih radnih mesta. Najveću zaslugu je ponela naša narodna poslanica, ali i čelni ljudi Opštine Bor. Bor je jedan od najmodernijih gradova u Srbiji i ovaj status mu priliči.

  • miki

    7. novembar 2017 | 18:49

    Konačno! Gledajući Bor, infrastrukturu, urbanistička rešenja, saobraćaj, industriju, prosto je bilo bruka i sramota da jedan regionalni centar kakav je Bor ima status opštine. Jedan takav industrijski centar ne okruga, nego cele istočne Srbije, mora da ima status grada. Provozajte jedan krug po Boru da vidite kako treba da izgleda grad.

  • Milance

    7. novembar 2017 | 18:51

    Ovo je jedan od najvaznijih dogadjaja u novijoj istoriji naseg grada, jer smo dokazali da Bor ima buducnost. Konacno cemo, u pravom smislu reci, postati centar regiona i bicemo ravnopravan partner drugim gradovima u zemlji.Status grada nas rangira i za dobijanje sredstava iz fondova EU, investitori drugacije gledaju na gradove, a samim tim i investicija ce biti vise. Zato je dobro da Bor dobije sto pre status grada.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA