Svi smo čuli šta Hojt Ji kaže o Srbiji: Ovo je zvanični izveštaj Stejt departmenta o našoj zemlji

Danima se u javnosti vodila polemika, kako će poruka koju je srpskom državnom vrhu preneo Trampov specijalac za Balkan uticati na dalji put Srbije ka EU. Međutim, ništa slično, ne može pročitati na zvaničnoj prezentaciji američkog Stejt departmenta u izveštaju o Srbiji, koji je poslednji put ažuriran 10. oktobra ove godine

  • 17

Poruka Srbiji da ne sedi na dve stolice je bila savet, a ne ultimatum, rekao je pre četiri dana zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Brajan Ji. Međutim, u trenutku, kada je tu rečenicu o sedenju nadve stolice izgovorio u Beogradu, ona je prilično jako odzvonila u politčkim krugovima. Danima se u javnosti vodila polemika, kako će poruka koju je srpskom državnom vrhu preneo Trampov specijalac za Balkan uticati na dalji put Srbije ka EU. Međutim, ništa slično, ne može pročitati na zvaničnoj prezentaciji američkog Stejt departmenta u izveštaju o Srbiji, koji je poslednji put ažuriran 10. oktobra ove godine.

Mekalister o Hojtovim "stolicama": O članstvu Srbije odlučuju zemlje EU, a ne Vašington

U odeljku izveštaju o odnosima Srbije i Sjedinjenih Američkih Država piše da naša zemlja zauzima ključni strateški položaj na Balkanu, na društvenoj, političkoj i geografskoj raskrsnici između istočne i zapadne Evrope.

- Sjedinjene Države nastoji da ojačaju svoje odnose sa Srbijom kroz produbljivanje saradnje zasnovane na zajedničkom interesu i poštovanju. Sjedinjene Države žele da Srbija postane deo stabilnog balkanskog regiona i nastavićemo da podržavamo integracije Srbije u evropske institucije, pomažemo u normalizaciji odnosa Srbije s Kosovom, jačanju vladavine prava, partnerstvu u pitanjima sigurnosti i promovisanju ekonomskog rasta - piše u izveštaju američkog Ministarstva spoljnih poslova.

Foto: Wikimedia/Loren

Dalje se navodi da je Srbija otpočela pregovore o pridruživanju EU u januaru 2014. i postavila članstvo u EU kao prioritet.

- Sjedinjene Države i dalje podržavaju napore Srbije da napreduju u pregovorima o pridruživanju EU. Pristupanje Srbije uslovljeno je značajnom vladavinom prava i ekonomskim reformama, kao i normalizacijom odnosa sa Kosovom putem dijaloga pod pokroviteljstvom EU, koji je pokrenut 2011. godine uz snažnu podršku SAD-a - kaže se u izveštaju.

Stoji da će Sjedinjene Države nastaviti da podržavaju napore Srbije i Kosova da u potpunosti sprovedu dosadašnje sporazume o dijalogu i pomažu obe strane da se potpune normalizacije.

Printskrin: Tanjug

Kada je u pitanju pomoć SAD u Srbiji, navodi se da ciljevi pomoći uključuju podršku našoj zemlji na putu pristupanja  EU i jačanje kapaciteta Srbije za borbu protiv terorizma i transnacionalnog kriminala, borbu protiv korupcije i učestvovanje u međunarodnim mirovnim misijama.

- Programi koje finansira Sjedinjene Države povećavaju institucionalne kapacitete ključnih državnih organa, jačaju vladavinu prava, promovišu razvoj civilnog društva, povećavaju nezavisnost medija i stvaraju uslove za inkluzivan ekonomski rast ističe se u izveštaju.

Kada je u pitanju oblast bezbednosti, piše da je kamen temeljac te saradnje udaren 2006. godine sa Nacionalnom gardom Ohaja.

Printskin: Tanjug

- Srbija je takođe bila aktivan učesnik u programu NATO-a Partnerstvo za mir više od jedne decenije, a Sjedinjene Države su čvrsto i konzistentno podržavale napore Srbije na jačanju odnosa sa NATO-om. Posebno se ceni doprinos Srbije multilateralnim naporima usmerenim na pobedu protiv ISIS-a i borbi protiv međunarodnog terorizma. Sjedinjene Države i Srbija su već više od deset godina kao partneri učestvovale u našem programu Međunarodnog vojnog obrazovanja i obuke (IMET) kako bi srpski i američki oficiri i podoficiri mogli da se obučavaju zajedno i uče jedni od drugih u najprestižnijim vojnim školama - ističe se značaj vojne saradnje.

U tom smislu se navodi i da su shodno programu inostranog vojnog finansiranja (FMF), pružena sigurnosna pomoć Srbiji za modernizaciju i obuku odbrane od 2011. godine.

- Sjedinjene Države su isporučile ukupno 40 višenamenskih vozila (HMMVVs / Humvees) kako bi podržale učešće Srbije u Operacijama UN-a širom sveta.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Deo izveštaja se odnosi i na bilateralne ekonomske odnose, gde se akcentuje da je Srbija 2015. potpisala trogodišnji sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom.

- Srbija je preduzela ekonomske reforme i načinjena su značajna kratkoročna poboljšanja. Značajna fiskalna konsolidacija i napori za suzbijanje neformalne ekonomije omogućili su rast BDP-a od 2,7% u 2016. godini, s padom nezaposlenosti, stabilnom inflacijom i manjim budžetskim deficitom od očekivanog. U 2016. godini Srbija je postala svetska destinacija broj jedan za strane direktne investicije (SDI). Srbija je sprovela reforme u zakonu o radu, izdavanju građevinskih dozvola i inspekcijskom nadzoru, a sve uz pomoć SAD-a - piše u izveštaju i zaključuje, šta sve moramo da uradimo, kako bi dostigli standarde EU.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bg

    10. novembar 2017 | 22:05

    Nista Hojt nije pogresio sa onakvom porukom, i ja se stim u potpunosti slazem, ne mozemo sedeti na dve stolice i trositi americke i EU fondove a od Rusa dobijati samo reci podrske...ruski takticari.

  • Kit

    10. novembar 2017 | 18:05

    Bitno je da su Rusi uz nas a šta žuća priča vetar nosi.

  • Ocajno pero

    10. novembar 2017 | 18:30

    Ovo je po sistemu sta trezan misli pijan kaze. To je i sa ovim Jetijem i americkom administracijom. Trezni pricaju ono sto bi trebalo da zvuci pitko, pijani ono sto stvarno misle. Zato i salju 64 lik 27 sekretara da prenese stav SD, pa ako to ne prodje najbolje to je lako pravdati, nije to nas zvanican stav. Pogresno je interpretiran. To je on sam osmislio. Da li ovi kauboji misle da se mi kopcamo na ledja. Kada smo mi imali drzavu oni nisu bili ni u testisima. Ograde od pruca ili prosca kako narod kaze stariji su po Srbiji od njihove drzave.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA