Vučić danas sa Mogerinijevom i Stoltenbergom u Briselu o napretku Srbije ka EU

Pred posetu predsednika Srbije sedištu NATO, diplomatski izvori Tanjuga u Briselu navode da između Srbije i Alijanse nema "gorućih pitanja" i da je reč o sastanku u okviru "kontinuirane saradnje na najvišem nivou"

  • 87

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće danas u Briselu, gde će imati odvojene sastanke sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini i generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Predsedništvo BiH prihvatilo poziv Vučića za posetu Srbiji

Vučić će sa Mogerini razgovarati u podne u sedištu Evorpske komisije u Briselu.

Diplomatski izvori iz kancelarije visoke EU predstavnice navode da će osnovne teme razgovora biti odnosi Srbije i EU, napredak Srbije na putu ka članstvu u Uniji, situacija u regionu kao i dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine koji se odvija uz posredovanje Mogerinijeve.

Posle podne, u sedištu NATO u Briselu, predsednik Vučić će imati bilateralni sastanak sa generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom i učestvovati na sastanku Severnoatlantskog saveta.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Pred posetu predsednika Srbije sedištu NATO, diplomatski izvori Tanjuga u Briselu navode da između Srbije i Alijanse nema "gorućih pitanja" i da je reč o sastanku u okviru "kontinuirane saradnje na najvišem nivou".

Pored partnerske saradanje Srbije i NATO, očekuje se da će teme razgovora predsednika Srbije sa Stoltenbergom i 29 ambasadora zemalja čanica Alijanse biti i situacija u regionu, unutrašnje reforme u Srbiji kao i odnosi Beograda sa Moskvom.

Očekuje se da će se konstatovati i zadovoljstvo postignutim u okviru četiri tačke koje su dogovorene tokom prethodnog sastanka Vučića i Stoltenberga u Briselu u novembru 2016. godine.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije

Prva od njih se odnosi na vežbu u organizaciji NATO u cilju priprema za reagovanje u vanrednim situacijma koja bi 2018. godine trebalo da se održi u Srbiji.

U međuvremenu, u saradnji sa NATO Srbija je radila na podizanju kapaciteta za otklanjanje neekspolodiranih ubojnih sredstava i dala doprinos u obuci iračkih ficira u oblasti vojne medicine.

Još jedna od tema o kojoj se razgovaralo i gde je postignut napredak jeste normalizacija vazdušnog prostora u regionu, konkretno donjeg sloja vazdušnog saobraćaja iznad Kosova i Metohije čija će relaksacija dovesti do normalizacija civilnog vazdušnog saobraćaja iznad prostora KiM.

Foto: Tanjug/Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike Srbije

Tokom prethodnog sastanka generalnog sekretara NATO sa Aleksandrom Vučićem, Stoltenberg je ponovio stav da Severnoatlansta alijansa poštuje suverenu odluku Srbije o vojnoj neutralnosti.

On je tada ocenio da je Srbija izvoznik stabilnosti u regionu.

- Srbija je u srcu Balkana, što je srce Evrope. Ona doprinosi na različite načine regionalnoj i nacionalnoj stabilnosti - poručio je tada generalni sekretar NATO.

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Srbije u više navrata je naglašavao da Srbije jeste vojno neutralna, ali da Ĺľeli saradnju sa NATO u cilju mira i stabilnosti u regionu, što je, prema Vučićevim rečima, preduslov za dalji ekonomski napredak Srbije.

Očekuje se da Vučić i Stoltenber danas u sedištu NATO nastave razgovore o daljim zajedničkim izazovima, ali i potencijalima saradnje između NATO i Srbije.

Pored predsednika Vučića, u delegaciji Srbije biće i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • wanja

    15. novembar 2017 | 12:34

    Srbija je nosilac stabilnosti Balkana, a Vucic se ozbiljno zasaaze za jacanje polozaja Srbije kako u Evropi, tako i u svetu.

  • Jana

    15. novembar 2017 | 13:36

    Srbija je na pravom putu i sve bliza Eu,zahvaljujuci Vucicevom zalaganju i trudu.

  • Aljosa

    15. novembar 2017 | 11:50

    Zahvaljujuci Vucicu Srbija je jos uvek uspesno odrzava kurs vojne neutralnosti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA