Srbija neće imati dilemu Kosovo ili EU: Joksimović o pravno-obavezujućem sporazumu

Reagujući na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će EU od Srbije tražiti potpisivanje pravno obavezujućeg dokumenta o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, Joksimovićeva je rekla da to ne znači priznanje nezavisnosti Kosova

  • 17

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da Srbija neće biti uslovljena priznanjem nezavisnosti Kosova kako bi postala članica Evropske unije (EU) i dodala da očekuje otvaranje najmanje tri poglavlja u pregovorima sa EU do kraja godine.

Brnabić: Očekujem u decembru otvaranje 3 ili 4 poglavlja

Reagujući na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će EU od Srbije tražiti potpisivanje pravno obavezujućeg dokumenta o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, Joksimovićeva je rekla da to ne znači priznanje nezavisnosti Kosova, kao i da je potpisivanje pravno obavezujućeg dokumenta predviđeno Briselskim sporazumom.

Ona je za Radio-televiziju Srbije rekla da bi, možda, pojedine članice EU htele da Srbija prizna nezavisnost Kosova, ali da je EU statusno neutralna, jer postoje zemlje članice koje nisu priznale Kosovo.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Naravno da možemo da postanemo članica EU ako ne priznamo Kosovo. Upravo je suština sporazuma o normalizaciji definisanje okvira normalizacije koji neće nas naterati da priznamo nezavisno Kosovo, ali koje će svakako značiti čitav niz ustupaka, ali pod uslovom da Priština realizuje svoju osnovnu obavezu, a to je Zajednica srpskih opština - rekla je ministarka.

Ona je naglasila da će sadržina pravno obavezujućeg sporazuma biti definisana rezultatima dijaloga Begrada i Prišitne.

- Neće biti dilema Kosovo ili EU, jer kada bi to postojalo to bi bio pokazetelj da ne postoje oni standardi o kojima svakodnevno pričamo sa Briselom, a to su reforme, vladavina prava, administativni kapaciteti... - rekla je Jadranka Joksimović.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ona je navela i da se ne slaže sa premijerkm Anom Brnabić oko toga da je svejedno koliko će poglavlja biti otovreno do kraja godine, dodajući da je otvaranje poglavlja dokaz uspešnog rada.

- Otvaranje poglavlja jeste dokaz da ste radili na reformama, i ja očekujem otvaranje najmanje tri poglavlja do kraja godine, sve drugo bismo tumačili kao usporavanje napredovanja evropskih integracija - istakla je Joksimović.

Daljinac

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bubanj

    17. novembar 2017 | 15:50

    Kazite otvoreno svom narodu moramo priznati nezavisnost Kosova sto kruzite kao kisa ok Kragujevca.

  • Zivojin

    17. novembar 2017 | 10:05

    Ma pobogu ljudi kakva Eu ovde posla sve manje i manje ja živim u Austriju.

  • Srdjanova devojka

    17. novembar 2017 | 13:12

    Pa i nema, biramo Kosovo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA