Ne tražiti od Srbije da bira između Zapada i Rusije

Mi nismo ni proamerički ni proruski, već prosrpski orijentisani, rekla je Brnabić

  • 4

Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je u intervjuu za "Fajnenšel tajms" (FT) da "od Srbije ne bi trebalo tražiti da bira između Zapada i Rusije".

UPOZORENJE IZ VAŠINGTONA: Tramp hitno da reaguje i sačuva mir na Balkanu

List navodi da je Brnabićeva "insistirala na tome da veze Srbije sa Moskvom nisu prepreka njenoj kandidaturi za članstvo u Evropskoj uniji".

FT navodi da je "izborom stručnjaka za reforme Ane Brnabić u junu poslat signal da je Beograd ulazak u EU postavio kao najvažniji cilj", ali da "put Srbije ka EU ostaje maglovit zbog raznolikog nivoa napretka kada su u pitanju reforme, umora od proširenja u evropskom bloku i skepticizma vezanog za političke, vojne i ekonomske veze Beograda sa Rusijom".

Foto: Medija tim predsednika Vlade

U uvodu intervjua FT takođe navodi da "evropski zvaničnici - koji pokazuju sve više opreza povodom uticaja Rusije na Balkanu - optužuju Moskvu da postiče nemire u regionu i s oprezom gledaju na balansiranje Beograda između Istoka i Zapada", kao i da "SAD takođe od Beograda traže da se jasno izjasni u vezi sa strateškim smerom u kojem ide, pa je visoki američki diplomata ovog meseca upozorio Srbiju da ''ne može da sedi istovremeno na dve stolice''".

FT navodi da je Brnabićeva u intervjuu kazala da "integracija u EU ostaje glavni spoljnopolitički cilj".

- Nije fer tražiti od Srbije da bira i odlučuje se i ja smatram da to nije potrebno. Mi nismo ni proamerički ni proruski, već prosrpski orijentisani. Naš strateški fokus je na (članstvu u) EU i gde god da odemo, s kime god da pričamo, mi to govorimo - rekla je Brnabićeva.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mlj1228

    20. novembar 2017 | 12:30

    Pa Tito je sedeo na dve stolice , ziveo je kao americki bogatas , i slobodno se setao po njoj, kao komunista , a svu vojnu opremu kupovao od SSSR-a.

  • Oki

    20. novembar 2017 | 10:15

    Politika neutralnosti je slicna politici nesvrstane Jugoslavije i zato je unistena iznutra.Sadasnja Rep.Srbija osim sto ima mnogo neprijatelja izvana,oko sebe ,a previse u samoj Rep.Po mom misljenju ako se priklonimo Nato paktu a dodje do sukoba Hrvatske i Rep.Srbije vojno ce stati na stranu Vatikanske Hrvatske uz velikodusnu pomoc Evropske zaj.Saberi podvuci ,suma sumarum nama nista ne preostaje da se pridruzimo Pravoslavnoj braci da nam barem neko stoji iza ledja jer se bojim da cemo u protivnom odneti gace na stapu i ostati sami kao 1999 god.

  • ZdravljePreSvega

    20. novembar 2017 | 11:59

    Nikada se nije sedelo na dve stolice! Budimo realni! Ili,ili?! Daj da pokupimo potpise i narod tj vecina za koju opciju bude, toj strani da se priklonimo! Jer ovako ce mo uvek biti sikanirani!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA