Ivo Josipović: Srbija ne može u EU, a da ne prizna Kosovo

Presuda generalu Ratku Mladiću za bivšeg hrvatskog predsednika je očekivana

Bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da su odnosi Srbije i Hrvatske znatno lošiji nego pre nekoliko godina i poručio da je Tribunal u Hagu bar za deo zločina doneo pravdu. Naveo je da Srbija ne može u EU bez priznanja Kosova.

NASAMARIO BIVŠEG PREDSEDNIKA DRŽAVE: Još jedna neslana šala poznatog komičara! (VIDEO)

Josipović je za list "Danas", upitan da li će Hrvatska kočiti ulazak Srbije u Evropsku uniju, on je odgovorio da to ne bi trebalo da se dogodi i da veruje da će "prevladati zdrav razum", jer bi članstvo Srbije podiglo sigurnost regiona i ojačalo ekonomije dve zemlje.

Josipović je ocenio i da Srbija ne može da postane članica EU, ukoliko ne prizna Kosovo.

- Ulazak Srbije bez da prizna Kosovo, značilo bi da Kosovo nikada neće biti članica EU. Takva redukcija projekta ujedinjene Evrope najvećem broju sadašnjih članica EU nije prihvatljiva - kazao je on i dodao da se nada da će obe države što pre ući u EU.

Foto: Tanjug/AP/Peter Dejong

Govoreći o radu Haškog tribunala, Josipović je kazao da su njegova očekivanja bila veća od ostvarenih rezultata, ali da taj sud možda nije mogao bolje da radi uz opstrukciju koja se dešavala.

- Neki su nepotrebno optuženi i kasnije pušteni, drugi, iako zaslužuju međunarodnu osudu, izmakli su pravdi. S druge strane, Hag je barem za deo zločina doneo pravdu.

- Presuda generalu Ratku Mladiću kojom je osuđen na doživotni zatvor za zločine u BiH za mene je bila očekivana. Realno odslikava Mladićevu ulogu u ratu u BiH. Nažalost, zločini koje je počinio u Hrvatskoj nisu obuhvaćeni presudom - rekao je bivši hrvatski predsednik.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kiza

    25. novembar 2017 | 15:29

    Ko je ovaj lik, i ko njega sta pita. Otisao je zajedno sa tadicem u penziju, a kamo srece da su zajedno krenuli da dele zatvorsku celiju

  • 🙃🙃

    25. novembar 2017 | 14:05

    kad vi priznate Krajinu...i kad osudite vase zlocince....onda ce i SRBIJA kosovo priznati...

  • Buca

    25. novembar 2017 | 13:37

    Kosovo će biti u EU kada Srbija bude u EU jer je Kosovo sastavni deo Srbije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA