AFERA "TAJNA SLUŽBA DS"! Od prisluškivanja do rušenja države - stručnjaci saglasni: SVE ISPITATI

Izjava Saše Radulovića da je DS još 2004. godine krenula u izgradnju paralelne službe bezbednosti, ozbiljno je uzdrmala javnost, jer nam poručuje da neformalni krugovi, imaju moć da nas neovlašćeno prisluškuju i prate, te da ozbiljno uzdrmaju ustavni poredak i državni sistem

  • 74

Iako u među Srbima vlada večita paranoja da su prisluškivani i da ih neko prati, poslednje informacije koje su objavljene, kod građana samo podgrevaju te sumnje. Naime, izjava lidera pokreta Dosta je bilo Saše Radulovića da je DS još 2004. godine krenula u izgradnju paralelne službe bezbednosti, ozbiljno je uzdrmala javnost, jer nam poručuje da neformalni krugovi, imaju moć da nas neovlašćeno prisluškuju i prate, te da ozbiljno uzdrmaju ustavni poredak i državni sistem. Da li su te izjave date samo u dnevno-političke svrhe ili ne, slažu se stručnjaci, treba ih proveriti i ispitati one, koji ih daju. U međuvremenu, političari koji se vremenski ili po stranačkoj pripadnosti mogu povezati sa pomenutim događajima, ili negiraju postojanje paralelnih službi bezbednosti ili ćute.

Janković špijun: Radulović optužio lidera PSG da je radio za tajnu službu DS

Kao informacija koja se pojavila od stane narodnog poslanika Saše Radulovića, treba je prihvatiti vrlo ozbiljno, kaže za Telegraf.rs Božidar Spasić, bivši operativac Službe državne bezbednosti.

- Da našoj javnosti bude jasno. Pretpostavljam, kada je Saša Janković govorio, kao tadašnji zaštitinik građana, o tome da su unutar BIA ili neke vojne službe bezbednosti, stvorili poseban parapolicijski ili paraobaveštajni aparat koji, u suštinskom smislu reči, će opstati iako oni izgube vlast. Mislim da se podrazumeva da unutar BIA i MUP-u postoje određene strukture, koje su u funkciji onoga što je Janković govorio Raduloviću - izjavio je Spasić.

Printskrin: Youtube/Goli Zivot TV HAPPY

Na BIA je da ovu stvar proveri i sasluša Radulovića, proveri dokumenta i da javnost dobije pravu informaciju, ističe Spasić.

- Bila bi katastrofa, ako je ova informacija u izjavama Saše Radulovića tačna. Najgora moguća varijanta za obaveštajnu zajednicu neke zemlje je ako ima neki paralelni sistem koji niko ne kontroliše u ovom momentu - rekao nam je Spasić.

Pod pojmom paralelnih službi, Spasić podrazumeva ljude koji su već zaposleni u bezbednosnim strukturama, a ne posebne, cele organizacije.

- Oni su pritajeni, "zamrznuti", "sleđeni", kako se govori, oni su "krtice" koji su spremni u momentu kada zatreba da izvršavaju zadatke od strane onoga koji ih je formirao. Sa sigurnošću možemo tvrditi da postoji određeni broj ljudi u tim aparatima, koji je u funkciji tog paraobaveštajnog sistema i u svakom slučaju je on pod kontrolom i stranog obaveštajnog faktora, koji mu daje te zadatke. Mislim da u ovom trenutku, situacija zahteva da se povodom ovog pitanja sastane Savet za nacionalnu bezbednost, da se ustanovi, šta je tačno, jer je javnost uznemirana samom činjenicom, da neko govori da u zemlji postoji paralelni sistemi obaveštajnih službi - kazao je ovaj bivši operativac SDB.

Foto: Profimedia/Westend

Spasić je izjavio da mora da se otkrije šta se stvarno događa i da li postoje ti paralelni sistemi, odnosno koliko su oni aktivni.

- S obzirom na činjenicu, na curenje podataka iz državnih organa, pojavu službenih beležaka, koje uglavnom kompromituju vlast, sa sigurnošću možemo reći da postoje strukture koje to rade po nalogu nekoga koji ih je formirao još te 2004. godine - napomenuo je Spasić.

Međutim, advokat i bivši načelnik policije grada Beograda, Marko Nicović tvrdi da paralelnu službu bezbednosti Demokratska stranka ima još od kada je na čelu stranke bio Zoran Đinđić, znači pre 2004. godine.

Foto: Medija centar

- Nisu verovali službi bezbednosti iz vremena Miloševića, pa je DS je stvorio privatni sistem, koji je kasnije funkcionisao. To im osladilo, pa su ga koristili čitavo vreme, čak su nabavili i opremu van BIA - izjavio je Nicović.

Prema članu 143 Krivičnog zakonika Republike Srbije za neovlašćeno prisluškivanje i snimanje zaprećena je maksimalna kazna do tri godine zatvora, dok ukoliko to učini službeno lice, onda je maksimalna kazna do pet godina zatvora. Kazna je još blaža, ako je u pitanju povreda tajnosti pisma i drugih pošiljki, koja obuhvata i elektronsku poštu, što je bliže opisano u članu 142 Krivičnog zakonika. Naime, u tom slučaju maksimalna zaprećena kazna je do dve godine zatvora za fizičko lice, a do tri godine zatvora za službeno lice.

- Ali, ako su navodi tačni i ako se uzme u obzir koga su prisluškivali, koje su podatke dobili, šta su sa tim podacima uradili, od tog osnovnog dela može da se ide na mnogo teža krivična dela - zloupotreba službenog položaja, odavanje državne tajne, špijunaža i tako dalje - kaže za Telegraf.rs, advokat Goran Petronijević.

Foto: mc.rs

Prema njegovim rečima, sa razvojem tehnologijama, danas se uz vrlo malo novca može doći do opreme za prisluškivanje mobilnih telefona i praćenje, što se masovno zloupotrebljava.

- Država bi to morala da suzbije. Trebalo bi Krivičnim zakonikom predvideti novo krivično delo i teško ga sankcionisati, jer to predstavlja veliku i ozbiljnu povredu prava i privatnosti, da ne kažem da se ruši Ustav - kaže Petronijević.

Korišćenjem tih sredstava, smatra Petronijević, nema granica zloupotrebe.

- Tužilaštvo bi moralo hitno da reaguje u slučaju Radulovićevih navoda i da isproverava sve te stvari - zaključio je Petronijević.

Na pitanja Telegrafa, zašto ranije nije izašao u javnost sa ovim podacima, koji je motiv da to sada učini i da li očekuje reakciju nadležnih državnih organa, Saša Radulović do objave ovog teksta nije ugovorio, iako smo u skladu sa instrukcijama poslali mejl sa pitanjima.

Printskrin

Na zid ćutanja smo naišli i u Pokretu slobodnih građana. Takođe smo uredno poslali mejl sa pitanjima za Sašu Jankovića, jer svojom izjavom u subotu nije ni demantovao ni potvrdio da je DS ima/imala tajnu službu.

Printskrin

S druge strane, dobili smo odgovore od tadašnjega predsednika Srbije i DS Boris Tadić, koji nam je rekao da je izjava Radulovića apsolutna neistina, dok je Dragan Šutanovac, sadašnji lider demokrata i nekadašnji ministar odbrane, kazao da nema nikakva saznanja o navodima predsednika DJB.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • draga

    27. novembar 2017 | 22:11

    Ne kaze se dzabe, gde ima dima ima i vatre. Trebalo bi detaljno ispitati ima li istine u Radulovicevim recima, jer ako je to tacno onda neko treba i da odgovara!

  • Nikola

    27. novembar 2017 | 21:07

    Sve ovo treba ispitati i sve učesnike strpati u zatvor jer im je tamo mesto. Opozicija se uhvatila za to da se ispita imovina pojedinih sadašnjih ministara, a onda svađa i isplivaju sva krivična dela koja su oni učinili dok su bili na vlasti.

  • Ana

    27. novembar 2017 | 22:10

    takve priče treba ispitati!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA