Srbija nije dobila uputstva šta da radi po pitanju Kosova

Nemam utisak da zvaničnici nisu dovoljno jasni i mislim da Srbija nije dobila nikakva uputstva po pitanju Kosova, rekla je ministarka pravde

  • 2

Srbija nije dobila nikakva uputstva od stranih zvaničnika šta da treba da radi po pitanju Kosova, izjavila je danas ministarka pravde Nela Kuburović i poručila da Beograd ispunjava svoje obaveze iz Briselskog sporazuma za razliku od Prištine.

Imamo istorijsku šansu u 2018. godini: Brnabić o prilici koja se pruža Balkanu da promeni imidž (FOTO)

- Nemam utisak da zvaničnici nisu dovoljno jasni i mislim da Srbija nije dobila nikakva uputstva po pitanju Kosova. Ono što je bitno je da se radi na implementaciji Brisleskog sporazuma uz posedovanje Evropske unije i mislim da ćemo dalje nastaviti u tom smeru - rekla je Kuburović, odgovarajaći na pitanja novinara pitanja u Beogradu.

Ona je istakla da Srbija ispunjava svoje obaveze iz Briselskog sporazuma koje je preuzela i podsetila da je ispunila obaveze i kada je reč o integraciji srpskih sudija i tužilaca, za razliku od Prištine, koja nije ispunila svoje obaveze.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Tako da ne mogu da govorim o tome da je Srbiji dato na koji način treba da postupa, samo mislim da svako treba da ispuni preuzete obaveze - naglasila je ministarka pravde.

Ona je podsetila da "kosovska strana kasni više od 1.700 dana sa ispunjavanjem osnovne obaveze, a to je osnivanje Zajednice srpskih opština".

- Ne postoji više nijedan argument da Beograd nije ispunjavao svoje obaveze - zaključila je Kuburović.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

ZASTOJ ĆE BITI OTKLONJEN

Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je danas da nema zvaničnih izveštaja u kojima je Srbija kritikovana zbog toga što nije ispunila obaveze iz Akcionog plana za Poglavlje 23, koje se tiče pravosuđa, te je dodala da je u poslednjem izveštaju Evropska komisija konstatovala da je Srbija ostvarila napredak u toj oblasti.

Kako je rekla, Ministarstvo pravde neće bežati od odgovornosti u oblastima gde postoji kašnjenje i istovremeno podsetila da je Srbija sama sebi zadala rokove za ispunjenje određenih aktivnosti iz Akcionog plana, odnosno da joj rokove nije nametala Evropska komisija.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

- U nekim planovima smo bili možda previše optimistični i ambiciozni i to je jedan od razloga zbog čega će se raditi revizija akcionog plana samo u delu koji se tiče ispunjenja rokova - napomenula je Kuburović odgovarajući na pitanje da dve države EU smatraju da Srbija ne ispunjava obaveze iz oblasti poglavlja 23.

Kuburović je dodala da Ministarstvo pravde zajedno sa svim institucijama koje su nadležne za ispunjavanje obaveza iz Akcionog plana 23 radi vredno i da ima konkretne rezultate i istakala da će svakako zastoj koji smo imali u pojedinim aktivnostima biti vrlo brzo nadoknađen.

Napominjući da ne bi vezivala otvaranje novih poglavlja sa obavezama iz Akcionog plana za poglavlje 23, ministarka je istakla da Srbija vredno radi na ispunjenju svih svojih obaveza pre svega zbog građana Srbije.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

- I današnji projekat (Unapređenje efikasnosti pravosuđa) naročito pokazuje da smo ostarili velike rezultate kada je reč o unapređenju pravosuđa pre svega u smanjenju broja starih predmeta što omogućava da sudovi postupaju efikasnije - napomenula je Kuburović.

Ministarka je zaključila da je cilj svega "da imamo efikasno pravosuđe, kao i da obezbedimo dostupnost sudova građanima Republike Srbije".

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eros

    1. decembar 2017 | 18:53

    Bas je dobra nela...sočno ima lepe butine i listove..jos kad obuče najlonke uhhh

  • Dobi

    1. decembar 2017 | 22:24

    Ne mogu da verujem da su svi ovoliko naivni,pa jel se svi zovete Teletabisi,zasto necete da razumete da nas oni nece i da nas nikad nisu ni planirali u EU.Zasto slusate bajke evropskih zvanicnika,koji mozda imaju dobru volju ali ne i konacnu odluku, znate da niko od njih nema svoju rec i da sve rade po direktivi Duboke drzave,pa ni Tramp nema nikakvu samostalnost u donosenju bilo kakvih odluka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA