113

Maja Gojković: I ja sam bila žrtva nasilja, ranije je bilo sramota da vas tuku, a danas nije sramota priznati da smo žrtve

Prema njenim rečima, Zakon protiv nasilja u porodici, koji je stupio na snagu 1. juna, za šest meseci je pokazao dobre rezultate

Bolna i teška statistika Srbije kao zemlje koja neguje porodične vrednosti je da je od početka godine do sada 26 žena izgubilo život u porodičnom nasilju, izjavila je danas predsednica Narodne skupštine Maja Gojković.

Boško Obradović upao u kabinet Maje Gojković sa još dvojicom: Vikali su na nju i fizički je sprečili da izađe

Ona je to rekla na tribini "Srbija protiv nasilja nad ženama", koju je organizovala Srpska napredna stranka u cilju podizanja svesti o temi koja, kako je istakla Gojković, ne sme biti tabu tema.

Prema njenim rečima, Zakon protiv nasilja u porodici, koji je stupio na snagu 1. juna, za šest meseci je pokazao dobre rezultate, dodajući da je njegovim sprovođenjem zabeleženo 17.000 slučajeva nasilja u porodici.

Kako je istakla Gojković, sudije su do sada izrekle 6.000 hitnih mera i 6.000 nasilnika je udaljeno od svog doma.

Foto: Profimedia

- Nasilje se u našem društvu neće tolerisati. Svako nasilje mora biti žigosano, žrtva mora ostati u svom domu, a nasilnik van njega - naglasila je Gojković.

Takođe, ona je pohvalila rad državnih organa, podsećajući da je prošle godine čak 36 žena izgubilo život u porodičnom nasilju, te da je zahvaljujući njihovim intervencijama ove godine taj broj niži.

- Nulta tolerancija prema nasilju je državni i društveni cilj. U Srbiji se mora suzbiti svaki oblik nasilja nad ženama, a prevencija ima bitnu ulogu u tome - rekla je Gojković i naglasila da je rad na većoj prevenciji pokrenut na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića.

Foto: Tanjug/Zoran Zestic

Gojković je navela da Srbija može da se pohvali u svojoj odlučnosti da se nasilje nad ženama smanji, te da koordinisana akcija Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva za socijalna i boračka pitanja i svih ostalih organa tome posebno doprinosi.

Predsednica Narodne skupštine je podsetila da je nasilja bilo i ranije, ali da se o njemu u medijima nije toliko pisalo, dok danas mediji u borbi za senzacijom i tiražom, sve više pišu o nasilju, pa tako stvaraju utisak, kaže Gojković, da ga ima više nego ranije.

- Ranije je bilo sramota da vas tuku, a danas nije sramota priznati da smo žrtva nasilja. I ja sam nedavno u parlamentu bila žrtva nasilja od strane poslanika Dveri, zbog toga sam sklonila sako i pokazala modricu, jer se ne smemo stideti toga da smo žrtve nasilja - poručila je Gojković na tribini.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Tagovi: Maja Gojković, Nasilje, Nasilje u porodici, Porodično nasilje, SNS, Srpska napredna stranka

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (113)
Poređaj komentare:
 • C
  Ccc

  Ona neka vodi sednicu za to je placena .

 • M
  Mina

  Svaka modrica na nečijem telu je sramota za nasilnika. Žena koja trpi nasilje nije kriva za to i nije to njena sramota, već sramota za nasilnika. Srbija je u ovoj godini počela da pridaje veći značaj nasilju i ustanove socijalne zaštite pod novim zakonom imaju monogo više prostora za rad i zaštiti žrtava.

 • R
  Ranka

  Majo uz tebe smo.

Novembar će biti "mesec odluke" za Beograd i Prištinu! Nemački poslanik upozorio Tačija, on mu odgovorio: Ja odlučujem sam (FOTO)

"Vojska Kosova" je velika pretnja miru: Vučić na sastanku sa šefom Delegacije EU o neodgovornim potezima Prištine (FOTO)

Svi misle da je "mrtav" dijalog Beograda i Prištine: Kocijančič otkrila šta se dešava u Briselu

Palmer se posle susreta sa Vučićem sastao sa Tačijem i Haradinajem: Razgovori o "istorijskom sporazumu Srbije i Kosova" (FOTO)

Otkriven spisak oružja za "Vojsku Kosova": Na listi za nabavku se nalaze topovi, haubice i helikopteri

Potezi Prištine otežavaju stabilnost u regionu, Dačić poručio: Ugrožavaju bezbednost Srba i nealbanskog stanovništva na Kosovu (FOTO)

Prijem Kosova u Interpol imao bi nesagledive i štetne posledice: Snažna podrška Srbiji stiže od Brazila i Kipra

Italijanska ofanziva na Srbiju: Kakve planove ima Rim na Balkanu?

Zastava Crne Gore vijoriće se na Kosovu: Podgorica se ne meša u stvaranje "Vojske Kosova" (FOTO)

Srbija otvara najmanje tri poglavlja u decembru? Beč "gura" Beograd na evropskom putu

Blizu mesta gde je NATO bomba ugasila tri nedužna života, Skat je prvi put izgovorio nešto što od Amerikanaca nismo čuli (FOTO) (VIDEO)

Evropski šamar Prištini! Formiranje vojske samo u skladu sa Ustavom

Rusija, bolje nego iko drugi, razume sa čime se mi suočavamo: Gojković pred poslanicima Dume

Vučić sa predstavnicima ruske korporacije za atomsku energiju: Uskoro sporazum o saradnji o upotrebi nuklearne energije (FOTO)

Poslanici traže pojašnjenja: Postavili pitanja o Kosovu, EU i NATO

Vučić poručio Bramercu: Srbija će nastaviti da sarađuje sa Mehanizmom, uprkos neslaganjima (FOTO)

Svi funkcioneri SNS-a na proveri: Vučević poručio da niko neće biti zaštićen

Nastavljena licitacija: Ko od ministara leti iz Vlade Srbije?

Prijem Kosova u Interpol bio bi politička odluka, a posledice bi bile štetne po sve članice! Ozbiljno upozorenje Nebojše Stefanovića

Skandal trese Prištinu, zahtev za prijem u Interpol u senci droge i oružja: Haradinaj pokušava da se opere, tvrdi da je sve zavera

Haradinaj nastavlja sa provokacijama: Nema razloga da Unmik ostaje na Kosovu

Srbija "prošla" kod Venecijanske komisije: Ministarstvo pravde ispunilo sve preporuke

Misija KFOR-a pod komandom italijanskog generala nastavlja da čuva mir na Kosovu: Brnabić i ministarka odbrane Italije na sastanku (FOTO)

Siniša Mali se sprema za svoj prvi maraton: Istrčaće svih 42.195 metara na čuvenom atinskom maratonu, a evo kako trenira (FOTO)

Ako nije samo Kosovo, šta je uslov Srbiji za članstvo u Evropskoj uniji?

Unmik zabrinut zbog učestalih incidenata na Kosovu, Brnabić poručila: Prisustvo Misije neophodno za dostojanstven život Srba

Haradinaj tvrdi: Srbi sve zainteresovaniji za pristup "Vojsci Kosova"

Najveće gradsko priznanje za predsednika Srbije: Vučić postao počasni građanin Trebinja

Srbija u decembru otvara nova poglavlja u pregovorima sa EU: Koliko nas još koraka deli od članstva 2025. godine?

Uhapsite napadače! Šef UNMIK-a pozvao nadležne da reše slučaj kamenovanja Srba kod Peći

Ko je u Srbiji "simbol divlje gradnje", a ko "baca pare" na gondole: Oštra rasprava poslanika o nelegalnim objektima (VIDEO)

Ako bi "Vojska Kosova" ušla na sever pokrajine, Srbija bi bila saterana u ćošak: Vučić upozorio italijansku ministarku odbrane (FOTO)

Asocijacija: Krempita, radikali, Sajam knjiga? Odgovor: Urnebesna komedija (FOTO)

Srbija svoj odgovor na formiranje "Vojske Kosova" predstavlja 8. novembra!

Zvanično! Aleksandra Joksimović nova ambasadorka Srbije u Velikoj Britaniji

Tači, Haradinaj i Pacoli osudili poslednji napad na srpske vernike

Uskoro će samo još Albanija da priznaje Kosovo: Dačić o krahu politike Prištine

Počela rasprava o 1.148 amandmana: 10 zakonskih predloga iz oblasti građevinarstva i saobraćaja pred poslanicima Skupštine

Tači bi da otme jug Srbije, a o Mitrovici, Gazivodama i Trepče neće ni da razgovara

Nije strašno zato što se radi o meni, strašno je da se tako obraćate ženama: Brnabić prvi put javno progovorila o pretnjama silovanjem i vešanjem

Dugogodišnji glavni tužilac Haškog tribunala stiže u Beograd: Bramerc uoči predaje izveštaja SB UN

Fabrici ponovio: Srbija je lider na Zapadnom Balkanu (FOTO)