≫ 

PAKLENI RITAM: Vučić će u narednih 9 dana preleteti preko 20.000 kilometara i sresti sa 3 predsednika

U osvit novogodišnjih i božićnih praznika, predsednik Srbije posetiće tri svetske metropole

  • 29

U narednih devet dana predsednik Srbije Aleksandar Vučić će bukvalno obići pola planete. Naime, koliko već večeras će biti u Parizu na važnom sastanku sa Emanuelom Makronom, predsednikom Francuske, da bi posle toga usledio put na Kubu i susret sa Raulom Kastrom. Sredina sledeće nedelje rezervisana je za verovatno najvažniji susret ove godine - predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Moskvi. Grubom računicom se dolazi do cifre od 21.798 kilometara, koje će Vučić preleteti.

DAN ZA AMBASADORE: Vučić primio akreditive predstavnika Tunisa, Japana, Kanade, Kube i Francuske (FOTO)

Beograd-Pariz (1446 km) - Predsednik Srbije putuje danas u Pariz, gde večeras i sutra učestvuje na Samitu o klimatskim promenama, kao predstavnik sa Zapadnog Balkana. On će večeras, po dolasku u Pariz, prisustvovati svečanoj večeri, koju za učesnike Samita priređuje predsednik Francuske Emanuel Makron.

Vučić je jutros, prilikom prijema akreditiva novog francuskog ambasadora u Beogradu, Frederika Mondolonija, izrazio zadovoljstvo što će imati priliku da ponovo sretne francuskog predsednika i razmeni mišljenja o bilateralnim odnosima i situaciji u regionu i šire.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Vučić je izrazio nadu da će sledeće godine doći do realizacije zvanične posete predsednika Makrona Srbiji, što bi bilo od najvećeg značaja za kontinuitet dobrih odnosa i unapređenje saradnje dveju zemalja.

Vučić i Makron razgovarali su krajem septembra na otvaranju Poslovnog foruma "Blumberg Global", na marginama zasedanja Generalne skupštine UN.

Foto: Tanjug/Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike Srbije

- Imali smo izvanrednu razmenu energije. Makron je rekao, odlazeći, kada smo se rukovali: Aleksandre, računajte na Francusku, punu podršku Pariza imate za vaš evropski put - preneo je srpski predsednik novinarima posle tog susreta.

Pariz-Havana (7440 km) - Posle posete Parizu, Vučić će posetiti Kubu, na poziv predsednika Raula Kastra.

- Raduje me što će tokom moje posete Kubi biti potpisan Sporazum o saradnji u oblasti lekova i medicinskih sredstava - rekao je predsednik Vučić, danas prilikom susreta sa novoimenovanim predstavnikom Havane u Srbiji, ambasadorom Gustavom Triste del Todom, podsetivši na primere uspešne primene iskustava kubanske medicine i farmaceutske industrije u Srbiji.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

On je istakao zadovoljstvo što program posete predviđa i obilazak razvojne zone luke Marijel, jednog od najvećih ekonomskih projekata u kubanskoj istoriji.

Havana-Beograd (9176 km) - Po povrtku sa Kube, predsednik Srbije bi trebao da boravi na jugu zemlje. Vučić je najavio da će Klinički centar u Nišu biti otvoren 16. ili 17. decembra, prilikom njegovog boravka u tom gradu.

Vučić je rekao i da je zgrada Kliničkog centra prelepa a da će tokom dvodnevnog boravka u Nišu obići i radove na saobraćajnom koridoru.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Beograd-Moskva (1718 km) - Posle posete Nišu, Vučić će otputovati u posetu Rusiji, gde bi trebalo da boravi od 18. do 20. decembra. Kako se očekuje, on će sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom razgovarati o širokom nizu bilateralnih i međunarodnih pitanja.

- Razgovaraće se o mnogo veoma važnih stvari tokom sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, očekuje se da će biti potpisan veliki broj značajnih sporazuma - kazao je Vučić u intervjuu za rusku agenciju Tass.

Foto: Tanjug/AP

- Vi znate da Srbija zavisi gotovo 100 odsto od ruskog gasa. Svake godine Srbija poveća potrošnju gasa za 300 do 400 miliona kubnih metara. Nedavno je Aleksej Miler (direktor Gazproma) bio u Srbiji. Nadam se da ćemo dovršiti rad na važnim energetskim sporazumima i ugovorima između Rusije i Srbije i da ćemo ih potpisati u prisustvu ruskog predsednika Putina -rekao je Vučić.

Prema rečima predsednika Srbije, tokom njegove posete Moskvi dve strane će takode potpisati sporazume o saradnji u poljoprivredi, oblasti inovacija, kao i sporazume o naučnim parkovima, kupovini oružja.

Foto: Tanjug/AP

On je, u intervjuu ruskoj agenciji Tas s, podsetio da je Srbija dobila šest ruskih vojnih aviona MiG-29, koji su podvrgnuti procesu modernizacije, izrazivši očekivanje da će oni biti u punoj operativnoj gotovosti u roku od nekoliko meseci.

- Uz to, želimo da kupimo oružje - najmanje šest vojnih transportnih helikoptera i sistema vazdušne odbrane - rekao je predsednik Srbije.

Printskrin: Tanjug

Kada se saberu kilometri koje je predsednik Vučić preleteo do pomenutih svetskih metropola i nazad do srpske prestonice dolazi se do impozantne brojke od 21.798 preletenih kilometara. Svi navedeni susreti su u skladu sa agendom, koju je Vučić najavio prilikom stupanja na dužnost šefa države, sredinom godine, da će se boriti za nacionalne interese Srbije na svakom koraku.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • klod

    11. decembar 2017 | 17:53

    Tako se bori za interese Srbije.

  • Mare

    11. decembar 2017 | 17:11

    Iz ovoga se vidi koliki ugled u svetu uziva nas predsednik.

  • Maja

    11. decembar 2017 | 22:01

    Neki koji su bili na vlasti nisu toliko radili i proputovali za sve godine koje su proveli u svojim foteljama, koliko ce predsednik preci za 9 dana.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA