• 0

ŠTOPERICA RADILA U SKUPŠTINI: Poslanici o pretnjama smrću, Dinkiću, škodama, "fiktivnom subvencionisanju", divljoj gradnji

Poslanici Skupštine Srbije postavljali su danas i pitanja izvršnoj vlasti i predstavnicima državnih organa

  • 0

U Skupštini Srbije nastavak rasprave o amandmanima na izmene Zakona o budžetskom sistemu danas je obeležilo javljanje poslanika po povredama Poslovnika, pa su tako predsedavajućem merili koliko je kome dao minuta za postavljanje poslaničkih pitanja.

Đorđević prozvao demokrate zbog tenkova: Sramota je za koliko ste ih prodali

Nakon završetka dela sednica za postavljanje poslaničkih pitanja, Nemanja Šarović iz SRS je reklamirao povredu Poslovnika jer je, kako je rekao, poslanica SNS Dušica Stojković govorila skoro sedam minuta, primetivši da je prihvatljivo da se poslanicima produži vreme 10 ili 15 sekundi, ali ne i dva minuta.

- Kada je opozicija prekidate rigidno, a kada su predstavnici vlasti onda sve može. To vam kažem gospodine Veroljube Arsiću, da bi zbog građana žigosali vaše antidemokratsko ponašanja - dodao je Šarović.

Predsedavajući Arsić je primetio da bi Šarović, da je došao na početak postavljanja poslaničkih pitanja, mogao da vidi da je upravo lideru radikala Vojislavu Šešelju, koji je prvi govorio, takođe produženo vreme.

- Kolega Šaroviću, pre nego što mene žigošete trebalo je da dođete u 10 sati, a ne da ušetate pre pet minuta i onda da reklamirate povredu poslovnika. Šešelju sam isključio mikrofon u 5 minuta i 30 sekundi. On je tražio dodatno vreme i to sam mu i dao, pa ako je to važilo za šefa poslaničkog kluba SRS, važi i za koleginicu Dušicu Stojković. Nemojte više da budete advokat DS - poručio je Arsić.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Poslanik DS Radoslav Milojičić Kena je, takođe, rekamirao povredu Poslovnika, upozorivši da je Šešelj dobio minut više od predviđenog vremena, a SNS čak dva minuta.

- Od vas nismo dobili nikada tri minuta duže. Mi smo ponosni iz DS što nikada nismo dobili duže da govorimo. Vi ste izašli iz istog šinjela i zajedno činite koaliciju i zajedno ste na vlasti i meni je to potpuno jasno, jedino je DS pravi protivnik vlasti -  rekao je Milojičić.

Nakon toga je predsedavanje sednici preuzela predsednica parlamenta Maja Gojković i nastavljana je rasprava o amandmanima na izmene Zakonu o budžetskom sistemu.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Sledeća tačka dnevnog reda su amandmani na predloženi budžet za 2018. godinu.

Na Predlog budžeta za iduću godinu podneto je 919 amandmana.

Na zakonske predloge koje razmatra parlament, među kojima je i budžet za 2018, podneto je ukupno 2.317 amandmana.

Poslanici za raspravu o svim amandmanima imaju ukupno 600 minuta, a do sada su iskoristili 126 minuta.

POSLANICI POSTAVLJALI PITANJA VLADI

Poslanici Skupštine Srbije postavljali su danas pitanja izvršnoj vlasti i predstavnicima državnih organa, a interesovalo ih je da li je Mlađan Dinkić još uvek u Komitetu za saradnju sa UAE, kada će biti donet novi Poslovnik o radu skupštine, zašto je tender za nabavku škodinih automobila proglašen tajnom, ali i šta je urađeno povodom pretnji smrću poslanici Mariniki Tepić.

Šef poslaničke grupe SRS Vojislav Šešelj kaže da skupština upada u sve veće probleme jer nije donela novi Poslovnik o radu već se, ističe, koristi onaj iz "dosmanlijskog perioda", a kao primer je naveo situaciju sa Zakonom o budžetu za narednu godinu o kome u pojedinostima neće moći da se diksutuje.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Nije nam ostavljeno dovoljno vremena ni da pročitamo zakon i sad i oni koji su se spremili neće moći da govore o amandmanima jer im je neko pojeo vreme. Ukupno imamo 600 minuta, ali se vlast dogovorila da izađe sa nebuloznim amandmanima kako bi potrošila vreme i onemogućila nas koji kritikeujemo budzet da bilo sta kazemo - rekao je Šešelj.

On je ocenio da se sada dešava ono što se, kaže, nije desilo od obnove srpskog parlamentarizma da se Predlog zakona o budžetu veže sa još 30 zakona koji imaju ili nemaju veze sa njim.

Poslanica iz Nove stranke Marinika Tepić upitala je republičkog javnog tužioca Zagorku Dolovac šta je uradila povodom inicijative koju su podneli ona i lider stranke Zoran Žiković 5. decembra ove godine da se zabrani rad Nacionalnog srpskog fronta.

Kaže da je ta organizacija registrovana u martu 2016. godine i smatra da je paravan za delovanje Gorana Davidovića Firera koji je bekstvu i njegove bivše organizacije Nacionalni stroj.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Ta organizacija više od godinu dana kontinuirano u službenim prostorijama grada Beograda održava javne skupove na kojima propagira nacionalnu, versku i rasnu mržnju i oružanu borbu protiv svih drugih i drugačijih. Između ostalog, zalaže se za društvo zasnovano na diskriminaciji određenih verskih i seksualnih grupa, što je suprotno ne samo zakonu već i Ustavu - rekla je Tepić.

Kako je navela, "najfrekventniji saradnici Nacionalnog srpskog fronta su "britanski profašisti Nik Grifin i Džim Douson", koji, inače, kako tvrdi, negiraju Holokaust i propagiraju islamofobiju, a kojima je već zabranjen ulaz u Mađarsku, dok se, dodaje Tepić, u Srbiji slobodno šetaju, čak i u službenim prostorijama Vlade Srbije.

- Nisam dobila odgovor od direktora Kancelarije za KIM o tome kako Grifin i Douson sa Mišom Vacićem borave i sastanče u službenim prostorijama u Palati Srbija - kazala je ona i postavila pitanje dokle se stiglo u postupanju povodom pretnji sreću koje su joj ranije upućene.

Poslanica NS PSS Sanda Rašković Ivić pitala je ministra zdravlja Zlatibora Lončara šta ministarstvo namerava da uradi sa Infektivnom klinikom koja nema adekvatne uslove za rad, podsetivši da je ona građena još 1926. godine i ne može da odgovori na potrebe nove patologije infektivnih bolesti.

Kaže da je rukovodstvo klinike tražilo izgradnju nove zgrade za šta je potrebno oko sedam, osam miliona evra.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Kada bude primljen na primer neki od migranata na Infektivnu kliniku koji ima visoku temperaturu, onda lekari obično mole Boga da je to ''obična influenca'', a ne neka groznica ili nešto što bi moglo da dovede do epidemije slične onoj koju smo imali sa Varioolom verom- rekla je ona. Takođe, navale je i da se svuda u okruženju pacijenti koji imaju hepatitis C leče novim lekovima, a u Srbiji sa onim medikamentima koji su u Evropi napušteni još 2014.

Kada će ti lekovi biti stavljeni na pozitivnu listu, upitala je Lončara Sanda Rašković Ivić.

Mariju Janjušević iz Dveri je interesovalo da li je Mlađan Dinkić i dalje zamenik u Komitetu vlade za saradnju sa UAE, koliko mu je plata i koji su rezultati tog Komiteta.

Ona je pored toga od Tužilaštvu za organizovani kriminal zatražila obaveštenje da li je i zbog čega doneta naredba o odustajanju dalje istrage protiv Mlađana Dinkića koja pokrenuta krajem 2014. godine zbog sumnje da je kao guverner NBS izvršio zloupotrebu službenog položaja, tako što je imovinsku korist od preko 730 miliona dinara pribavio bankama.

Ona je pozvala predsednicu parlamenta da sa njom ide na polograf, a u vezi sa modricama koje je Gojković pokazala javnosti.

Enis Imamović SDA Sandžaka negodovao je što je u Beogradu održan Sajam nacionalnih manjina nazivajući to poniženjem budući da je, kako kaže, Sajam po definiciji "sastanak prodavaca i kupaca koji se održava na određenom mestu, a sinonim za to je i vašar".

Foto: Tanjug/Filip Krajinovic

Takođe, naveo je da je direktorka Kancelarije za ljudska prava Suzana Paunović na tom sajmu izjavila da je akcioni plan za poglavlja 23 i 24 donet uz saglasnost svih nacionalnih manjina što, tvrdi Imamović, nije tačno.

- Predstavnici Bošnjaka, ne samo da nisu dali saglasnost već insistiramo na hitnoj reviziji nacionalnog plana jer su izbačeni svi zahtevi Bošnjaka. Plan je nelegitiman i ne nudi rešenja za probleme - rekao je on.

Miroslav Aleksić iz SDS NS pitao je zašto se krije tender za nabavku 710 "škodinih" automobila za MUP i ko ga je dobio.

- To je proglašeno kao tajna, postoje sumnje da postoje koruptivne radnje , da nabavka nije sprovedena u skladu sa zakonom. Da li u ovoj problematičnoj nabavci ima veze i danšnji gradonačelnik Čačka, a dugogodišnji direktor Auto-Čačka koji je eksluzivni dobavljač Škode - pitao je Aleksić.

Ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću i ministru za rad Zoranu Ðorđeviću pitanje je postavio Dejan Nikolić iz DS, a odnosilo se na sumnje da je iz opštinskog budžeta u Mionici isplaćeno 1,6 miliona dinara socijalne pomoći za 40 lica, svakom po 40.000 dinara "izgleda po nekoj uigranoj šemi ''trećeg lica'' iz kafane i ta će sredstva završiti za finansiranje SNS".

Šef poslaničke grupe Dosta je bilo Saša Radulović pitao je premijerku Anu Brnabić šta kvalifikuje Aleksandra Vulina za ministra odbrane ili Zorana Ðorđević za ministra za rad, navodeći da nijedan od ministara nema kvalifikacije i da zato "imamo budžete koji su katasrofalni".

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Poslanik Pokreta socijalista Bojan Torbica pitao je danas ministra pravde Nelu Kuburović i ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića da li su ta dva ministarstva preduzimala nešto u vezi sa "fiktivnim subvencionisanjem" 110 projekata uglavnom nepostojećih proizvodnih pogona.

Torbica je u danu za postavljanje pitanja u skupštini kazao da je subvencije isplaćivao pokrajinski Fond za sufinisaniranje novih tehnologija, a preko kojeg su, kaže, tadašnji predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić i sekretar Dragoslav Petrović "oštetili pokrajinski budžet za oko 35 miliona evra".

- Od 110 subvencionisanih preduzeća 60-tak je vrlo brzo po dobijanju subvencija zavšilo u stečaju ili milionskim gubicima, a da prethodno nisu ispunili odredbe ugovora i nisu vratili subvencije - rekao je Torbica i upitao da li je zbog toga utvrđivana odgovornost Pajtića i Petrovića, s obzirom da, kako tvrdi, nije podneta nijedna kriivčna prijava za prevaru protiv firmi koje nisu vratile subvencije i zaposlile nove radnike.

Dušica Stojković iz SNS je takođe imala pitanje za ministarku pravde koje se odnosilo na "divlju gradnju" Aleksandra Šapića.

- Do danas je ostala bez odgovora divlja gradnja ''zutog dr Šapića'' imali smo navode u medijima u aprilu 2013. da je Šapić od grada dobio 18 ari zemljista oko svoje vile na Dedinju, što nikada nije demantovao - rekla je Stojković u parlamentu.

Stojković je navela da i sada Šapić gradi 627 kvadrata stambenog prostora, te da je nelegalno sazidao kuću i bazen, a državi je, tvrdi, dužan 2,5 miliona dinara na ime poreza.

Ona je kazala da su se u vreme vlasti DS radna mesta u Beogradu i Srbiji "gubila na sat" i navela da je "žuto preduzeće" ostavilo dug u Beogradu od 1,2 milijarde evra, dok je sadašnja vlast taj dug smanjila za 500 miliona evra.

- Ostavili su pustoš i dugove u javnim komunalnim preduzećima, kao i u opštinama, bili smo na korak do bankrotstva. Vidim da je koalicija Jeremić, Janković, Šapić i Ðilas stvorena i danas i jedini njihov program je da se ponovo vrate na vlast - kazala je Stojković.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima