• 63
 ≫ 

VEĆE PLATE I PENZIJE U 2018: Usvojen budžet za sledeću godinu i izmene zakona

 ≫ 

Usvojen najvažniji zakon za 2018. godinu

 • 63

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o budžetu za 2018. godinu, kojim su planirani prihodi u iznosu od 1.178 milijardi dinara, a rashodi 1.207 milijardi dinara.

ŠTOPERICA RADILA U SKUPŠTINI: Poslanici o pretnjama smrću, Dinkiću, škodama, "fiktivnom subvencionisanju", divljoj gradnji

Planirani fiskalni deficit na nivou Republike za narednu godinu iznosi 0,6 odsto BDP-a odnosno 28,4 milijarde dinara, što je 40,7 milijardi dinara niže od deficita planiranog budžetom za 2017. godinu.

Posle skoro četiri sata izjašnjavanja o amandmanima, za usvajanje budžeta za iduću godinu glasalo je 150 poslanika, protiv je bilo 12, uzdržanih nije bilo, dok dva poslanika nisu glasali.

U 2018. predviđeno je povećanje plata za 10 odsto u javnom sektoru i pet odsto u administraciji, a povećanje penzija za pet odsto.

Osim prostora za veće plate i penzije, u idućoj godini obezbeđeno je i više novca za investicije.

Budžet za iduću godinu je planiran na osnovu projekcije da će privredni rast u idućoj godini biti 3,5 odsto BDP-a, uz BDP deflator od 2,8 odsto i indeks potrošačkih cena na malo od 2,7 odsto.

USVOJENE IZMENE ZAKONA KOJE ĆE OMOGUĆITI VEĆE PLATE I PENZIJE

Skupština Srbije usvojila je danas izmene Zakona o budžetskom sistemu koje, između ostalog, predviđaju u 2018. godini povećanje plata za 10 odsto u javnom sektoru i pet odsto u administraciji, a povećanje penzija za pet odsto.

Izmene i dopune Zakona o budžetskom sistemu predviđaju da učešće plata i opšteg nivoa države u BDP-u bude sedam odsto, odnosno da učešće penzija u BDP -u bude do 11 odsto.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Navodi se da je planirano povećanje penzija od pet odsto fiskalno održivo i 86,6 odsto penzionera - sa penzijama do 37.000 dinara imaće penziju veću od one koju su primali pre sprovođenja programa konsolidacije.

Njihovo učešće u BDP -u pašće sa 13 odsto u 2014. godini na 11 odsto u 2019. godini, što je nivo predviđen Zakonom o budžetskom sistemu.

Masa penzija će se povećati 25 milijardi dinara, što iznosi 0,5 odsto BDP-a.

Za povećanje zarada je predviđen je iznos od 35 milijardi dinara.

Predviđeno je snižavanje nivoa zarada bez doprinosa na teret poslodavaca do sedam odsto BDP -a, a trenutno je učešće ovako definisanih zarada 8,3 odsto u BDP-u.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

PO 10 HILJADA DINARA ZA "BEZBEDNJAKE"

Skupština Srbije usvojila je danas izmene Zakona o budžetu za 2017. godinu, koje će omogućiti da do kraja godine zaposlenima u sektoru bezbednosti bude isplaćen bonus od po 10.000 dinara.

Dopunom tog zakona omogućeno je da se isplaćuju nagrade i bonusi zaposlenima koji plate dobijaju iz budžeta Srbije, na osnovu odluke vlade.

Kako je ranije rekao ministar finansija Dušan Vujović, dopunom tog zakona sve cifre ostaju u predviđenim okvirima rashoda planiranim za 2017. godinu.

Na početku glasanja, šef poslaničke grupe D JB Saša Radulović javljao se iz klupe po povredi Poslovnika, ali nije dobio reč.

Poslanica D JB Tatjana Macua snimala je mobilnim telefonom sednicu, a predsednica parlamenta Maja Gojković zamolila je da se prestane sa snimanjem sednice jer je to zabranjeno i dodala da to pravo ima samo RTS.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • uva

  14. decembar 2017 | 13:28

  Lepo je znati da nova godina počinje sa budžetom, jer će se od prvog dana znati na šta se troše sredstva

  64
  4

  Podelite komentar

 • Hana

  14. decembar 2017 | 12:29

  Povecanje plata i penzija je uvek dobrodosla vest, svaka cast na tome.

  63
  1

  Podelite komentar

 • vdv

  14. decembar 2017 | 12:36

  Budzet je skrojen po meri gradjana realan kakav treba

  63
  1

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima