Haradinaj tvrdi: Do marta "Vojska Kosova" i vizna liberalizacija

Ovo je prvi put da je neko od čelnika privremenih institucija Kosova govorio o rokovima za ostvarivanje procesa liberalizacije i formiranja Oružanih snaga Kosova

  • 7

Predsednik Vlade Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da će Kosovu najkasnije u martu biti odobrena vizna liberalizacija, kao i da će do tada biti završena transformacija Bezbednosnih snaga Kosova u Oružane snage Kosova.

KOSOVO JE NAŠ JERUSALIM: Srbija ceni stav Izraela (FOTO)

U izjavi za Radio televiziju Kosova (RTK), Haradinaj je rekao da će najkasnije u martu iduće godine građani Kosova moći slobodno da se kreću u Šengen zoni.

RTK je preneo da će Haradinaj o tim temama razgovarati sa predstavnicima EU tokom posete Briselu 18. decembra.

Foto: Tanjug/AP

Ovo je prvi put da je neko od čelnika privremenih institucija Kosova govorio o rokovima za ostvarivanje procesa liberalizacije i formiranja Oružanih snaga Kosova.

Evropska unija je kao preduslove za viznu liberalizaciju utvrdila demarkaciju granične linije sa Crnom Gorom i uspeh u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Međunarodna zajednica i NATO smatraju da je transformacija Bezbednosnih snaga u Oružane snage političko pitanje koje je u nadležnosti institucija Kosova, ali i da tome treba da prethode izmene Ustava i saglasnost ostalih zajednica kako bi se sačuvao multinacionalni sastav tih snaga.

Predstavnici Srpske liste se protive formiranju Oružanih snaga Kosova.

Daljinac

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA