• 19

Tužilaštvo u Hagu: Rok za žalbu na presudu Mladiću predug

Presuda Mladiću sadrži 2.541 stranu sa čak 18.211 fusnota što tu presudu čini najobimnijom u istoriji Tribunala

  • 19

Haško tužilaštvo smatra da je rok od 150 dana za ulaganje žalbe na prvostepenu presudu, koji je zahtevala odbrana Ratka Mladića, preterano dug, ali da bi bilo u interesu pravde, ukoliko ga sud odobri odbrani, isti rok predvidi i za tužilaštvo.

Srpski lekari počeli pregled Ratka Mladića: Nisu im dozvolili da unesu ništa sem papira i olovke

Odbrana Ratka Mladića tražila je juče od žalbenog veća Mehanizma za krivične sudove u Hagu da joj rok za žalbu na presudu, kojom je 22. novembra osuđen na doživotni zatvor, produži sa 30 za još 150 dana od izricanja presude.

Foto: Tanjug/AP

Tužilaštvo podseća da je i u slučaju Radovana Karadžića, koji je kompleksan kao i Mladićev, sud odobrio produženje roka za 90 dana (ukupno), te smatra da je 150 dana preterano dug rok.

- U slučaju da se odobri produženje roka, to bi trebalo da se odnosi i na tužilaštvo kako bi se uskladio žalbeni proces u svim njegovim fazama. Na taj način bi se izbegla situacija u kojoj jedna stranka mora istovremeno da priprema podneske koji se odnose na razlicite faze slučaja - zaključilo je tužilaštvo.

Odbrana traži produženje za 150 dana. To bi značilo da bi odbrana imala na raspolaganju za pripremu žalbe ukupno 180, umesto 30 dana, od izricanja presude, 22. novembra.

Presuda Mladiću sadrži 2.541 stranu sa čak 18.211 fusnota što tu presudu čini najobimnijom u istoriji Tribunala.

Foto: Tanjug / AP

Haški tribunal osudio je 22. novembra Ratka Mladića na doživotni zatvor, sa obrazloženjem da je "značajno doprineo izvršenju genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina počinjenih na teritoriji Bosne i Hercegovine".

Sud je zaključio da je on svojim delovanjem značajno doprineo izvršenju genodica nad bosanskim muslimanima u Srebrenici, da je terorisao stanovnistvo Sarajeva, da je naređivao uzimanje talaca...

Mladić je osuđen po 10, od 11 tačaka optužnice.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Srpska Krajina-Knin

    Ziv ti nama bio Generale jos sto godina.

  • Bivši zvezdaš

    Zbog zašto je osuđen general Mladić?

  • Mislim

    Zlocko.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima