• 4

Nikolić: Srbija će kao izvoznik gasa naplaćivati takse kao zemlja tranzita

Istovremeno sa tim što će Srbija postati tranzitna zemlja za ruski gas, Nikolić ističe da je vrlo značajna spoljnotrgovinska razmena sa Rusijom koja se takođe povećava

 • 4

Sporazumom o gasu, koji je Srbija potpisala sa Rusijom tokom posete predsednika Aleksandra Vučića, Srbija postaje i izvoznik gasa, što znači da će naša zemlja naplaćivati takse za isporuku gasa drugima kao zemlja tranzita, što je do sada radila Mađarska, izjavila je urednica magazina "Biznis" Radojka Nikolić.

Putin potvrdio: "Ukoliko se u dijalog Beograda i Prištine uključi SAD, Rusija je spremna da se pridruži srpskoj strani"

Govoreći o ekonomskom delu posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Moskvi, Nikolić za Tanjug kaže da se najvažniji deo odnosi na potpisivanje sporazuma u vezi sa gasom.

- Srbija je do sada imala sporazume na osnovu kojih smo mogli samo da budemo uvoznik gasa. Sada Srbija postaje i izvoznik gasa, što automatski znači uključenje Srbije u novi gasovod Turski tok - rekla je Nikolić.

Podsetila je da bi Turski tok trebalo da uđe u Srbiju iz Bugarske, te da su pre pola godina položene cevi ispod Crnog mora za taj gasovod, čime je počela njegova izgradnja.

Takođe, kaže, pre pola godine, početkom jula, potpisan je sporazum sa Mađarskom da može da bude uvoznica ruskog gasa iz Srbije što je, ocenjuje, za Srbiju veoma značajno, jer je zemlja tranzita gasa.

Objašnjava da će takse, koje je do sada naplaćivala Mađarska isporučujući gas Srbiji kao tranzita zemlja, ubuduće naplaćivati Srbija.

- Ali, ne samo što je reč o izvozu gasa za Mađarsku iz Srbije, nego su moguća još najmanje dva kraka. To je izvoz gasa prema Republici Srpskoj i prema Hrvatskoj, a odatle možda i u neke druge evropske zmelje, već zavisi koji je kapacitet gasa - navodi Nikolić.

Foto: Tanjug/AP

Ističe da je reč o velikoj investiciji, da prvi deo tog gasovoda treba da bude gotov već za tri, četiri meseca, odnosno u martu sledeće godine, dok će se na ceo gasovod Turski tok morati malo da se sačeka.

- Taj deo koji se odnosi na nas, on će biti gotov negde do kraja 2019. kada se i završava dosadašnji sporazum, koji je postojao između Rusije i Ukrajine, i u tom smislu to je velika mogućnost za Srbiju da postane zemlja koja tranzitno realizuje ruski gas prema drugim članicama - kaže Nikolić.

Uz to, dodaje, veoma je značajno što je Srbija u međuvremenu povećala korišćenje gasa, što je, kaže, potpuno logična posledica privrednog rasta koji zemlja ostvaruje.

Taj rast je, navodi, još minimalan, i iznosi dva odsto u ovoj godini, za sledeću se predviđa 3,5 odsto, te bi trebalo da bude dvostruko veći.

- Kamo sreće da tako bude. Onda bismo se ubrojili u zemlje koje imaju brži ekonomski rast, možda i brži nego ostali u regionu. Za sada zaostajemo za regionom po nivou rasta, ali u svakom slučaju i ovaj sporazum koji se odnosi na gas znači da se računa na privredni rast koji se postepeno ostvaruje - rekla je Nikolić.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Istovremeno sa tim što će Srbija postati tranzitna zemlja za ruski gas, Nikolić ističe da je vrlo značajna spoljnotrgovinska razmena sa Rusijom koja se takođe povećava, a koja je za devet meseci ove godine vrlo znacajna i približava se iznosu od oko dve milijarde dolara s tim što je Srbija izvezla robu od oko 750 miliona dolara, a uvezla za oko 1,1 miljardu dolara.

- Uvoz je nešto povećan, ali je mnogo više povećan naš izvoz u Rusiju, negde za 27 ili 28 odsto - dodaje Nikolić.

Smatra da je to vrlo značajan trend. Navodi da je Rusija pod sankcijama EU već četiri, pet godina, a Srbija tek sad dostiže taj malo veći nivo izvoza za Rusiju.

- Šteta je, bilo bi bolje da smo tako povećani izvoz robe u Rusiju imali još pre dve, tri godine, ali kad god da se ostvari, izvoz je uvek dobar, tako da se i na planu spoljnotrgovinske razmene ipak nešto dešava - navodi Nikolić.

Napominje da svi aranžmani koje Srbija ima sa Rusijom i koji se odnose na slobodan izvoz i na tranzit gasa važe do 2021. godine od kada će, dodaje, Srbija morati da usaglašava svoje propise sa propisima EU na putu ka članstvu u Uniji.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Sofronije

  21. decembar 2017 | 14:35

  Sve je skockano još samo da gas stigne do Srbije, a kada će to biti nije poznato.

  21
  0

  Podelite komentar

 • Miki

  21. decembar 2017 | 13:06

  Prosle godine imali smo veci trgovinski promet sa Bosnom nego sa Rusijom.

  21
  4

  Podelite komentar

 • Mile

  21. decembar 2017 | 13:04

  Nisam znao da su Madzarska I Rep.Srpska "drzave" u koje ce se transportovati ruski gas iz turskog toka. Tako kaze Nikolic.

  18
  6

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima