Američki ambasador u Prištini: Kosovu preti globalna izolacija

Veterani OVK su, navodno, mobilisali dovoljnu podršku u parlamentu za promenu zakona

  • 8

Američki ambasador u Prištini, Greg Delavi zakazao je hitan sastanak sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, nedugo pošto se pojavila informacija da će kosovski parlament, na zahtev veterana OVK, drastično promeniti zakon o Specijalnom sudu za zločine OVK.

Otkriveno ko stoji iza peticije OVK kojom se traži da Specijalni sud podiže optužnice i protiv Srba

Prištinski mediji navode da je Delavi "žestoko" reagovao na zahtev veterana OVK da se u parlamentu promeni odluka o formiranju Specijalnog suda, posebno pošto su tu inicijativu podržali presednik Hašim Tači, premijer Ramuš Haradinaj i predsednik parlamenta Kadri Veselji.

Delavi je, takođe, javno upozorio lidere kosovskih Albanaca da bi odluka o anuliranju Specijalnog suda dovela do "globalne izolacije" Kosova.

- Ideja da se promeni Zakon o Specijalnom sudu može dovesti do globalne izolacije Kosova. Ne vraćjte vreme unazad - napisao je Delavi na Tviteru.

Suštinski, veterani OVK su, navodno, mobilisali dovoljnu podršku u parlamentu za promenu zakona, te u posao novog suda uključili i čitav niz drugih događaja, pre svega suđenja kosovskim Srbima.

Iako je, u početku, podržavao formiranje Specijalnog suda, Tači je naknadno i posle pritiska veterana OVK promenio stav i naveo da bi suđenja bivšim pripadnicima formacije na čijem se čelu nalazio bila "istorijska nepravda".

Specijalni sud, pod okriljem Evropske unije, formiran je kako bi se procesuirali slučajevi protiv pripadnika OVK za zločine počinjene tokom i posle rata na Kosovu. Istraga o ovim zločinima počela je posle izveštaja specijalnog iz vestioca Saveta Evrope Dika Martija.

Daljinac

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    22. decembar 2017 | 22:31

    Manei sec ini i da Amerikancima to isto preti. Bolej napustajte Kosovo na vreme da se spasete.

  • Jovan

    23. decembar 2017 | 08:47

    Ma kakva izilacija to je američka teritorija zadobijena ratom.Ne samo da je neće izolovati već planiraju i proširenje.

  • Toni

    23. decembar 2017 | 10:52

    Ameri komanduju na svojoj teritoriji

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA